Skip to content

Οριακά αποτελέσματα στην Υγεία το 2019

Οι αυξήσεις στις αποζημιώσεις (7,9%) ήταν μεγαλύτερες από τις τιμολογιακές αυξήσεις στα συμβόλαια (7,5%)

Του Νίκου Σακελλαρίου

Κίνδυνος εμφάνισης ζημιών από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας-ατυχημάτων και ασθενειών εμφανίζεται το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΑΕΕ. Η μεγάλη αύξηση των αποζημιώσεων εκτοξεύει το δείκτη ζημιών στον κλάδο υγείας. Οι μέσες ετήσιες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια είναι χαμηλότερες του 10% (περίπου 7,5 – 8%) και απ’ ότι φαίνεται ίσως δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν κέρδη στον κλάδο.

Βέβαια, οι εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι σε περιόδους που τα εισοδήματα συρρικνώνονται δεν υπάρχει δυνατότητα μεγάλων αυξήσεων ώστε να δημιουργηθούν κέρδη και έτσι ουσιαστικά, καλύπτουν τις όποιες απώλειες στους κλάδους υγείας – ασθενειών – ατυχημάτων με έσοδα από άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΑΕΕ, η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας – ασθενειών – ατυχημάτων διαμορφώθηκε το 2019 στα 611,065 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54,578 εκατ. ευρώ ήταν νέα παραγωγή. Το 2018, η συνολική παραγωγή του κλάδου ήταν 579,668 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 56,2 εκατ. ευρώ ήταν η νέα παραγωγή εκείνης της χρονιάς. Κάνοντας αναγωγή, διαπιστώνεται ότι καταγράφεται μία μέση ετήσια τιμολογιακή αύξηση της τάξης του 7,5% που μπορεί για άλλους κλάδους να θεωρείται μεγάλη αύξηση, αλλά για τον κλάδο υγείας αν κρίνουμε από τις αποζημιώσεις που πληρώθηκαν, μάλλον είναι μικρή.

Αν δούμε στα στοιχεία της ΕΑΕΕ, οι αποζημιώσεις που πλήρωσε το 2019 ο συγκεκριμένος κλάδος (υγείας – ασθενείας – ατυχημάτων) στις ατομικές ασφαλίσεις διαμορφώθηκαν στα 409,7 εκατ. ευρώ έναντι 379,945 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. Υπήρχε δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 8% περίπου. Ουσιαστικά, από την σύγκριση των δύο ποσοστών αυξήσεων (τιμολογιακές αυξήσεις ασφαλίστρων και αποζημιώσεων) διαφαίνεται ότι ο κλάδος υγείας με τις συμπληρωματικές καλύψεις κινείται είτε σε οριακά επίπεδα ισορροπίας είτε (σε αρκετές εταιρείες) με ζημιές.

Οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας το 2020 εξαιτίας της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί μετά και τον κορωνοϊό. Οι ιδιωτικές κλινικές δέχθηκαν ένα μεγάλο κτύπημα και στην κερδοφορία τους (αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν υποδομές και εργασίες στο κράτος) και στο πρεστίζ τους.

Οι ασφαλιστικές για το 2020 θα πρέπει να αρκεστούν σε μικρές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες ασφαλίστρων για να διατηρήσουν τους ασφαλισμένους τους και οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να ελέγξουν το κόστος λειτουργίας τους και τις απαιτήσεις τους (αποζημιώσεις). Αν οι δύο πλευρές καταφέρουν να ισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση υπηρεσιών υγείας τότε ο κλάδος θα αναπτυχθεί περαιτέρω το 2021. Αν δεν καταφέρουν τότε αναμένεται ότι από τα μέσα του 2020 να ξεκινήσει νέος γύρος πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ασφαλιστικές και στις κλινικές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *