Skip to content

Ο αντίκτυπος της 11ης Σεπτεμβρίου στην ασφαλιστική βιομηχανία

 Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποτέλεσαν καμπή στη ζωή πολλών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είκοσι χρόνια αργότερα τα γεγονότα αυτά έχουν ακόμα τεράστιο αντίκτυπο και στην ασφαλιστική βιομηχανία. Ο λόγος; Οι αξιώσεις για αποζημιώσεις, οι αγωγές και οι διακανονισμοί που ακόμη εξελίσσονται μετά τις τραγικές απώλειες ζωής αλλά και τις υλικές ζημιές εκείνης της μέρας.

Εκτός από τον ανθρώπινο απολογισμό των επιθέσεων σε όλη τη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια και την Ουάσινγκτον, εκείνη την ημέρα προκλήθηκαν ασφαλιστικές ζημιές ύψους 47 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του 2019 από την Insurance Information Institute. Ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με αξιώσεις αποζημιώσεων και αγωγές αναφορικά με θέματα περιουσίας, διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αεροπορικού δυστυχήματος, αποζημίωσης εργαζομένων, ασφαλίσεων ζωής και αστικής ευθύνης.

Ο κατασκευαστής του ανοικοδομημένου πλέον Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ονόματι Λάρι Σιλβερστάϊν, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, με τις πληροφορίες που διακινήθηκαν να κάνουν λόγο ότι αυτός και οι ασφαλιστικές του εταιρείες διαπραγματεύτηκαν σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποθέσεις συμβιβασμών.

Μια ιδιαιτέρως προβεβλημένη υπόθεση για παράδειγμα, ήταν η νομική διαμάχη διάρκειας οκτώ ετών μεταξύ της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ και των ασφαλιστικών τους εταιρειών για αξιώσεις – απόρροια των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το 2009, η Λιμενική Αρχή κατέληξε τελικά σε συμφωνία με την Allianz Global Risks US Insurance, από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους με τον οποίο συνεργαζόταν,  με τη Zurich American Insurance Co. και την επόμενη χρονιά με την US Fire Insurance Co.

Η κύρια αλλαγή που επέφεραν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στον τρόπο δουλειάς των ασφαλιστικών έγκειται στο ότι πλέον απαιτούν τη μέγιστη αποσαφήνιση στους όρους κάλυψης, κατά τη στιγμή της σύναψης της συμφωνίας. Όταν ήρθε η ώρα του απολογισμού, υπήρξαν πολλές διαφορές σχετικά με τον ασφαλιστικό ορισμό σειράς περιστατικών στους Δίδυμους Πύργους.

Το αποτέλεσμα ήταν οι ασφαλιστικές που εμπλέκονταν να βγάζουν διαφορετικά συμπεράσματα ως προς τα ίδια γεγονότα.

Αγωγές από εργαζομένους και επιχειρήσεις

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επέφεραν επίσης σειρά αγωγών από εργαζόμενους. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι τελευταίες αγωγές κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020! Όμως ακόμη και αν διάφοροι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποδείξουν την βασιμότητα της διεκδίκησής τους – κυρίως κατά των διαφόρων δημοτικών αρχών – οι αγωγές ήταν τόσες πολλές που αλληλοκαλύπτονταν και προηγούμενοι διακανονισμοί εμπόδιζαν να τελεσφορήσουν οικονομικά οι κατοπινοί.  η επιτροπή αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να ανακτήσει χρήματα από απόφαση κατά του Battery Park City Authority λόγω προηγούμενου διακανονισμού με την πόλη της Νέας Υόρκης και την WTC Captive Insurance Co. Inc.

Για παράδειγμα, η World Trade Captive Insurance, εταιρεία που δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται κάποια από τα δεκάδες ή και εκατοντάδες ασφαλιστήρια συμβόλαια των Πύργων, ήταν μέρος ενός εγκεκριμένου διακανονισμού ύψους 712,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο του 2010, ο οποίος έλυσε τα ζητήματα αξιώσεων αποζημιώσεων για περισσότερους από 10.000 εργαζομένους.

Οι αξιώσεις αυτές εξετάστηκαν σε μια δίκη “μαζικής αδικοπραξίας” από όσα έγιναν στο Σημείο Μηδέν. Κατά κοινή ομολογία, οι ασφαλιστικές σοκαρίστηκαν και φοβήθηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έδρασαν όμως γρήγορα για να βοηθήσουν το έθνος να ανακάμψει.

Συμφώνησαν να πληρώσουν τις απαιτήσεις παρά να επιδιώξουν έναν πόλεμο, πληρώνοντας ρεκόρ αξιώσεων για τρομοκρατική ενέργεια που έφθασαν στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ασφαλιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τις δαπάνες χρειάστηκε χρόνια για να διευθετηθούν, καθυστερώντας τελικά το έργο της ανοικοδόμησης στο νότιο Μανχάταν.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *