Skip to content

Ο κλάδος υγείας έχασε τη δυναμική του μέσα στο α’ εξάμηνο του 2020

Μετακινήσεις από τα ομαδικά συνταξιοδοτικά στα ομαδικά υγείας

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ο κλάδος υγείας “παραπατάει” μέσα στο 2020. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για το α’ εξάμηνο 2020, ο κλάδος υγείας-ατυχημάτων-ασθενειών στις ατομικές ασφαλίσεις αυξήθηκε κατά 5% περίπου σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019. Οι ατομικές ασφαλίσεις υγείας-ατυχημάτων-ασθενειών αποτελούν πλέον το 39,2% του κλάδους Ζωής στις ατομικές ασφαλίσεις και περίπου το 25% στο σύνολο των ασφαλίσεων Ζωής.

Η αύξηση αυτή (5%) μπορεί αριθμητικά να κινείται πολύ περισσότερο από τη μέση αύξηση της αγοράς, αλλά εάν σκεφτούμε ότι η αύξηση του δείκτη αποζημιώσεων είναι της τάξης του 7% και ότι μεγάλο μέρος της αύξησης παραγωγής προέρχεται από τιμολογιακές αυξήσεις, τότε φαίνεται ότι ο κλάδος υγείας στις ατομικές ασφαλίσεις έχει χάσει την δυναμική των προηγούμενων ετών όταν ‘”έτρεχε” με ρυθμούς που άγγιζαν το 20% ετησίως.

Μείωση νέων εργασιών στον κλάδο υγείας στα ατομικά συμβόλαια

Η απώλεια της δυναμικής φαίνεται και από την πορεία των νέων εργασιών του κλάδου που διαμορφώθηκαν στα 22,248 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2020, μειωμένα κατά 18,5% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019. Αντίθετα, καταγράφηκε αύξηση κατά 80% περίπου στις ομαδικές ασφαλίσεις υγείας εργαζομένων.

Σημαντική αύξηση έχουν τα ομαδικά ασφαλιστήρια εργαζομένων σε κλάδους υγείας-ατυχημάτων, τα οποία διαμορφώθηκαν στο α’ εξάμηνο στα 119,879 εκατ. ευρώ από 113,112 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2019, έχοντας αύξηση 6%. Το μερίδιο αγοράς του κλάδου υγείας ανέρχεται σε 40,3% στον κλάδο ομαδικών ασφαλίσεων. Η αύξηση αυτή εξηγείται αφ’ ενός από τη χρήση των φορολογικών ελαφρύνσεων από τις επιχειρήσεις για ασφαλίσεις υγείας εργαζομένων και αντισταθμίζεται από την αντίστοιχη μείωση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων στο α’ εξάμηνο 2020.

Η μείωση των ομαδικών ασφαλίσεων στο α’ εξάμηνο 2020 διαμορφώθηκε στο 17,9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019. Στις ατομικές ασφαλίσεις υγείας καλύτερα κινήθηκαν τα ασφαλιστικά προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις και τα οποία ανήλθαν στο 30,6% επί των συνολικών ατομικών ασφαλίσεων ζωής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση παραγωγής στις ατομικές ασφαλίσεις ζωής προήλθε κυρίως από την άνοδο των συμβολαίων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked), τα οποία εκμεταλλεύθηκαν και τη θετική πορεία των κεφαλαιαγορών στο β’ τρίμηνο.

Ενισχύονται οι διαμεσολαβητές αποκλειστικής και μη αποκλειστικής συνεργασίας

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία (που επιβεβαιώνουν τον κρίσιμο ρόλο των διαμεσολαβητών μέσα στην κρίση) δείχνουν τα κανάλια διανομής. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, παράγουν το 56% της συνολικής παραγωγής στον κλάδο ζωής και υγείας ατομικών ασφαλίσεων, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ακολουθεί το bancassurance με 42,6%, μειωμένο κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μείωση των τραπεζο-υπαλλήλων και οι συνθήκες στις τράπεζες έχουν επηρεάσει αρνητικά τις τραπεζο-ασφαλίσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *