Skip to content

Ο πληθωρισμός μέγιστη ανησυχία για τους αντασφαλιστές

Σταθερή εμφανίζεται η ζήτηση για ασφαλίσεις και αντασφαλίσεις σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις ανανεώσεις των αντασφαλιστηρίων την 1η Απριλίου, οι οποίες και κινήθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Gallagher Re, μιας διεθνούς εταιρείας μεσιτείας και παροχής συμβουλών αντασφαλίσεων σε όλο το φάσμα κινδύνων και κεφαλαίων.

Του Χρήστου Γαβαλά

Αυτή βεβαίως επισημαίνει ότι γίνονται εκτεταμένες συζητήσεις για τον πληθωρισμό και διατύπωση εξαιρέσεων που αφορούν σε κυρώσεις στα συμβόλαια, ως αξιοσημείωτα σημεία.

«Ο πληθωρισμός παραμένει μια σημαντική και αυξανόμενη ανησυχία για τους αντασφαλιστές», έγραψε ο Τζέιμς Κεντ, Global CEO της Gallagher Re, στην εισαγωγή της έκθεσης για τις ανανεώσεις αντασφάλισης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Είναι πλέον ένα βασικό θέμα σε κάθε γραμμή δραστηριότητας των ασφαλιστικών», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι όταν οι αγοραστές είναι σε θέση να δείξουν ότι η αρχική τους κάλυψε λάμβανε υπόψη τον πληθωρισμό μέσω της τιμολόγησης και της διαχείρισης ορίου και εκπτώσεων, αντιμετωπίζουν λιγότερη πίεση, ως επί το πλείστον.

«Η ικανότητα για καλύψεις δεν ήταν άφθονη, αλλά ούτε και ανεπαρκής. Η ισορροπία που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους 18 μήνες φάνηκε να ήταν αρκετή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανανέωσης, που εμφανίστηκε ισορροπημένη».

Σύμφωνα με την έκθεση της Gallagher Re, ορισμένοι αντασφαλιστές μετέφεραν τη δυνατότητά τους να καλύπτουν κινδύνους καταστροφών σε υψηλότερα συμβόλαια ή μείωσαν τη συνολική τους παραγωγή, ενώ άλλοι αντασφαλιστές αντιστάθμισαν αυτές τις κινήσεις καθώς προσπαθούσαν να φτιάξουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Συνήθως, η περίοδος ανανέωσης συμβολαίων της 1ης Απριλίου καθοδηγείται από τις ανανεώσεις στην Ιαπωνία και δεδομένου ότι η αγορά εκεί έχει δει σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά αντασφάλισης τα τελευταία χρόνια, μαζί με σταθερές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, η περίοδος ανανέωσης ήταν «φυσιολογική και λιγότερο τεταμένη» στην Ιαπωνία.

Στην εισαγωγή της έκθεσής του, ο κ. Κεντ κάνει λόγο για κλάδους που παρουσιάζουν δυσκολίες όπως η ναυτιλία και η αεροπλοΐα, με την έκθεση να διαχωρίζει τα σχόλια σε περίοδο πριν από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία εξαπέλυσε στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Το τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια κάλυψη αεροπλοΐας, περιγράφει την ακούσια συνέπεια των κυρώσεων ευρείας κλίμακας: τα αντίποινα της Ρωσίας που αποφάσισε να μεταφέρει αεροσκάφη μισθωμένα από πολλούς εκμισθωτές της Δύση στο ρωσικό μητρώο αεροσκαφών. 

«Η μη επιστροφή σημαντικού αριθμού περιουσιακών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες που θα επηρεάσουν την αεροπορική αγορά αντασφάλισης/ασφάλισης σε βαθμό που δεν είχε ξαναδεί και σε μέγεθος που θα μπορούσε να επιφέρει βαθιά αλλαγή στα διαρθρωτικά θεμέλια της αγοράς», αναφέρουν οι εκθέσεις, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο για τέτοιου είδους γεγονότα» και προβλέποντας παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες για τις ζημίες.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με πρώιμα σημάδια, οι αντασφαλιστές επιβεβαίωσαν τόσο την κάλυψη όσο και την τιμολόγηση, αλλά σημειώνει ότι είχαν δοθεί σταθεροί όροι στις ανανεώσεις που αφορούσαν στην 1η Απριλίου πριν από τα γεγονότα της 24ης Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες συμφωνίες ανανεώθηκαν χωρίς μεγάλες αλλαγές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *