Skip to content

Ο φόβος των ασφαλιστικών και των άτακτων συνεργατών τους από το 2021: IFRS 17

Όπως είναι η αγορά σήμερα, τα IFRS 17 θα φανερώσουν τα “σκουπίδια κάτω από το χαλί” αν δεν φροντίσουν οι εταιρείες μέχρι το 2021 να καλύψουν τα προβλήματα

τoυ Nίκου Σακελλαρίου

Μπορεί ακόμη να μην έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται τα IFRS 17 (θα ξεκινήσουν από το 2021) στις λογιστικές καταστάσεις των ασφαλιστικών, αλλά λόγω των αυστηρών όρων που υπάρχουν, έχουν αρχίσει ήδη να τρομοκρατούν τις εταιρείες. Η ουσία των IFRS 17 βρίσκεται στην πλήρη λογιστική απεικόνιση των οικονομικών συνθηκών και των πεπραγμένων στις ασφαλιστικές, αλλά και έμμεσα στους συνεργάτες τους.

Δεν θα αποδίδουν έγκαιρα τα ασφάλιστρα; Θα κτυπήσει στις λογιστικές καταστάσεις των IFRS 17 και η εταιρεία θα φανεί ότι έχει τυπώσει συμβόλαια χωρίς χρήματα. Προϋπολογίζει η εταιρεία ότι θα έχει κέρδη στο εξάμηνο; Αν έχουν βγει ζημιές μέχρι την τελευταία ημέρα του εξαμήνου τότε θα φανούν οι ζημιές στη λογιστική κατάσταση και δεν θα μεταχρονολογηθούν. Έχει δώσει δάνεια η εταιρεία σε συνεργάτες της; Θα πρέπει να φανούν άμεσα γιατί μετά θα κληθεί η εταιρεία να κάνει ξεχωριστή δήλωση κάτω από τη “δαμόκλειο σπάθη” της εποπτικής αρχής αλλά και των φορολογικών αρχών.

Στελέχη των εταιρειών φοβούνται ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των IFRS 17 θα προβληματίσουν ιδιαίτερα σε επίπεδο λογιστικό, αφού θα φανεί ότι οι εταιρείες τους έχουν προϋπολογίσει έσοδα που δεν έχουν εισπράξει αλλά και για τις συνεργασίες τους, αφού οι όποιες υπερβάσεις του χρόνου είσπραξης των 30 ημερών θα πρέπει να κλείσουν άμεσα. Έτσι είτε θα πρέπει να πιέσουν οι εταιρείες τους συνεργάτες τους (και είναι πολλοί αυτοί που ξεπερνούν τις 30 ημέρες απόδοσης εισπραχθέντων ασφαλίστρων) είτε θα πρέπει να φορτωθούν αυτές τα χρωστούμενα ασφάλιστρα. Αν οι ασφαλιστικές αδιαφορήσουν, τα χρωστούμενα θα “κτυπήσουν” τα Ίδια Κεφάλαια με αποτέλεσμα να μειωθούν οι δείκτες φερεγγυότητας (SCR και MCR).

Προϋπολογισμός κερδών ανά συμβόλαια στα συμβόλαια ζωής

Αυτό που θα δημιουργήσει αναταραχή και πρόσθετη δουλειά στις εταιρείες είναι το γεγονός ότι στα συμβόλαια ζωής που περιλαμβάνονται οι μελλοντικές ταμειακές ροές (οι πληρωμές για τα επόμενα χρόνια) θα πρέπει να υπολογίζονται τα κέρδη ανά χρόνο. Δηλαδή με απλά λόγια εάν τα ασφάλιστρα ενός συμβολαίου ζωής με τις παρούσες επενδυτικές συνθήκες δημιουργούν κέρδη σήμερα και όχι να περιμένουν να “ωριμάσει” το συμβόλαιο.

Έχουν ξεκινήσει οι ασφαλιστικές να δουλεύουν πάνω στα IFRS 17

Σύμφωνα με πηγές του Underwriter, οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν ξεκινήσει ήδη τα πρώτα σεμινάρια ενημέρωσης για τα IFRS 17, τα οποία θα κορυφωθούν μέσα στο 2019 και από τα μέσα του 2020 θα εμφανιστούν οι πρώτες λογιστικές καταγραφές. Η Εθνική Ασφαλιστική, η Interamerican, η Eurolife, η Generali, η ΑΧΑ, η Groupama, η Ευρωπαϊκή Πίστη έχουν αρχίσει να δουλεύουν πάνω στα IFRS 17, αλλά όπως τα περισσότερα στελέχη ομολογούν, θα χρειαστεί να εντατικοποιηθούν οι ενημερώσεις το 2019.

Τα IFRS 17 θα σημάνουν “μεγάλες δουλειές” για όλους τους εποπτικούς οίκους. Όμιλοι όπως η KPMG, η PWC, η Grant Thorton, η Ernst & Young, η Deloitte έχουν αρχίσει τα ραντεβού με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών προκειμένου να αναλάβουν τις δουλειές.

1 Comment

  1. Avatar

    Εσύ Νίκο Σακελλαρίου πόσες μέρες απόδοσης έχεις στα ασφάλιστρα? Έχεις πάρει και κάποιο δάνειο από ασφαλιστική? Μήπως είσαι του ΣΔΟΕ..?Είσαι κάνας μπάτσος συνταξιούχος με μαύρο κωδικό…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *