Skip to content

Ο Covid-19, οι Έλληνες και η Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, πρωτεργάτης της πληροφορικής στην Ελλάδα, άνθρωπος με αντίληψη και όραμα, ήταν ο καλεσμένος της εκδήλωσης του ΣΕΣΑΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Ερρίκο Μοάτσο. Οι καλεσμένοι του ΣΕΣΑΕ είναι χωρίς καμία εξαίρεση ξεχωριστοί – το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση Δρυμιώτη*. Για να το θυμηθούν οι περισσότεροι, είναι αυτός που από το 1981 έως το 2009 μετέδιδε πρώτος σε όλη την Ελλάδα τα αποτελέσματα όλων των εκλογικών exit poll.

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Όπως για παράδειγμα ότι η τηλεργασία κάνει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς, ότι η τηλεκπαίδευση θα προχωρήσει τόσο πολύ, που θα μπορούμε να σπουδάζουμε στο Χάρβαρντ από το…σαλόνι μας και ότι οι Έλληνες, διαχρονικά, σαμποτάρουμε τους εαυτούς μας.

Έκπληκτη η οικουμένη

Μπορούμε να χωρίσουμε την περίοδο της πανδημίας σε δύο φάσεις, είπε ο Ανδρέας Δρυμιώτης. «Η πρώτη φάση αρχίζει από τις αρχές Μαρτίου και τελειώνει με τη λήξη της καραντίνας. Η δεύτερη φάση αρχίζει από τη λήξη της καραντίνας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αν δει κάποιος τη συμπεριφορά της κοινότητας στις δύο αυτές περιόδους, εύκολα θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν σχιζοφρενική. Η πρώτη φάση ανέδειξε έναν Έλληνα που κατέπληξε την οικουμένη και είναι κρίμα που δείχνουμε τον καλύτερό εαυτό μας μόνο σε περιόδους κρίσης και δε συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα ώστε να αποφεύγουμε τις κρίσεις.

Όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως δείξαμε υπευθυνότητα. Πρώτη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με το διάγγελμα του αντιμετώπισε την κρίση με μοναδική υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, παρά το «σκεπτικισμό» και «δυσφορία» που επικρατούσαν στο περιβάλλον του. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ήταν πάρα πολλοί αυτοί που υποστήριζαν να μη ληφθούν περιοριστικά μέτρα για χάρη της οικονομίας. Αξίζει να θυμηθούμε πώς ξεκίνησε το διάγγελμα του στις 11 Μαρτίου υπενθυμίζοντας ότι είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα στις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις πριν 16 μέρες:

«Ο στόχος μας είναι απλώς τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας». Εκ των υστέρων καταλαβαίνουμε πόσο σωστός ήταν αυτός ο στόχος. Στις γειτονικές μας χώρες, Ιταλία και Ισπανία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας οι γιατροί βρέθηκαν στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να επιλέγουν το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Στο ίδιο διάγγελμα προσέθεσε «εγώ μπροστά στο να χάσω ανθρώπους που μπορώ να σώσω, δεν με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια. Τα δισεκατομμύρια θα τα ξαναφτιάξουμε, τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους φέρουμε πίσω». Πιστεύω ότι τα σχόλια περιττεύουν, γιατί το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης που εγκρίθηκε τον Ιούλιο από το οποίο περιμένουμε μία ενίσχυση 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, δείχνει ότι πράγματι τα δισεκατομμύρια θα τα ξαναβρούμε.

Υπευθυνότητα όμως έδειξε και η κοινότητα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις δέχτηκε όλα τα μέτρα και ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποδείξεις παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε το Πάσχα. Ακόμα και η αντιπολίτευση έδειξε υπευθυνότητα τότε.

Δεύτερο χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε στην πρώτη περίοδο ήταν η Πειθαρχία. Ούτε η πειθαρχία μας χαρακτηρίζει. Ο παραδοσιακά απείθαρχος Έλληνας στη μεγάλη πλειοψηφία του υπάκουσε στις εντολές. Εξαιρέσεις υπήρξαν δυστυχώς με καταστροφικά αποτελέσματα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο καθένας μας δεν μπορούσε να φανταστεί την σχεδόν καθολική αποδοχή των μέτρων. Άλλο ένα μεγάλο μάθημα για τους πολιτικούς μας που πολλές φορές κάνουν τις λάθος επιλογές φοβούμενοι τη λαϊκή αντίδραση.

Τρίτον, η ειλικρίνεια. Ούτε και η ειλικρίνεια μας χαρακτηρίζει. Για εβδομάδες η δημοφιλέστερη εκπομπή της τηλεόρασης ήταν η καθημερινή ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα στις 18:00 το απόγευμα. Με ηρεμία, ευθύτητα και συναισθηματική φόρτιση μας ενημέρωνε για τις εξελίξεις της πανδημίας, πάντοτε διαβάζοντας από ένα γραπτό κείμενο που δείχνει προετοιμασία και υπευθυνότητα.

Τέταρτον, εφευρετικότητα. Ανάγκα και θεοί πείθονται. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με την ευκαιρία της κρίσης έβαλε βίαια την Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή. Ποτέ στην ιστορία της πληροφορικής που την υπηρετώ αδιάκοπα από το 1967 δεν έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα. Άυλη συνταγογράφηση, gov.gr SMS για έξοδο. Ειδικά η εφαρμογή με τα SMS για την έξοδο υλοποιήθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και αν δεν κάνω λάθος ήτανε πρωτοποριακή.

Πέμπτον, γενναιοδωρία. Το πνεύμα της αλληλεγγύης αναδείχθηκε μέσα από τις πολλές χορηγίες των συμπατριωτών μας. Μπράβο τους και αξίζει να τους μιμηθούν και άλλοι. Παράλληλα οι πολλοί εθελοντές μας θύμισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όταν μας έκαναν όλους περήφανους. Ακριβώς και στην περίπτωση της πανδημίας, οι νέοι μας έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους με την προσφορά τους.

Επιστροφή στις ρίζες

Και ενώ όλα αυτά τα ωραία και εντυπωσιακά συνέβησαν την εποχή της καραντίνας, μόλις δόθηκε το σύνθημα για τον τερματισμό της, τα ξεχάσαμε όλα και αρχίσαμε να συμπεριφερόμαστε σαν άτακτα παιδιά.

Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ίδιοι άνθρωποι μπορεί να επιδείξουν τόσο διαφορετική συμπεριφορά και τόση ανευθυνότητα. Κυριολεκτικά επιβεβαιώσαμε όλα τα στραβά που μας χαρακτηρίζουν. Ξεκινήσαμε με τα πανηγύρια, όπου μάλιστα είδαμε και πολιτικούς να σέρνουν το χορό αδιαφορώντας για το παράδειγμα που έδιναν. Βλέπετε, η επανεκλογή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ακολούθησαν τα άγρια νιάτα στις πλατείες γιατί τα μπαρ ήταν ακόμα κλειστά. Το πάρτι συνεχίστηκε με τους γάμους όπου δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο προφύλαξης με τις αναμενόμενες συνέπειες. Η συνέχεια είναι ακόμα χειρότερη. Άρχισε η αμφισβήτηση των ειδικών και των συστάσεων τους. Η αμφισβήτηση επικεντρώνεται γύρω από την επικινδυνότητα του Covid-19.

Αν εξαιρέσει κανείς τους ψεκασμένους που πιστεύουν ότι όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα μέσα έχουν συνωμοτήσει, ώστε να τους επιβάλλουν το εμβόλιο του Bill Gates με το τσιπάκι που έτσι θα τους ελέγχουν, όλες οι υπόλοιπες αντιρρήσεις συνοψίζονται στη φράση «ναι, υπάρχει ο κορωνοϊός, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνος από την απλή γρίπη. Γιατί λοιπόν μας επιβάλλουν αυτά τα περιοριστικά μέτρα;»

Το επιχείρημα είναι λογικοφανές, αφού κάθε χρόνο χάνουμε περίπου 200 ανθρώπους από τη γρίπη, ενώ από τον Covid-19 πρόσφατα ξεπεράσαμε τους 360 μέσα σε 7 μήνες. Φυσικά, το επιχείρημα είναι αίολο γιατί αγνοεί τρία πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά του Covid-19. Πρώτον, τη μεταδοτικότητα. Σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον ο συντελεστής μεταδοτικότητας είναι 3, ενώ της γρίπης είναι μόνο 1. Δηλαδή ο ένας μπορεί να κολλήσει άλλον έναν. Στον Covid-19 ο ένας κολλάει άλλους τρεις. Οι τρεις θα κολλήσουν 9. Οι 9 θα κολλήσουν 27 και ούτω καθεξής. Το δεύτερο είναι η ασυμπτωματικότητα. Τις πρώτες μέρες ο ιός στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός και για το λόγο αυτό είναι πολύ ευκολότερη η διασπορά του. Αντίθετα, στην εποχική γρίπη έχουμε από την πρώτη στιγμή συμπτώματα ώστε να αποφεύγονται οι επικίνδυνες επαφές. Και τρίτον, η θνητότητά του. Στις μεγάλες ηλικίες ο ιός είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος με προτίμησή τους άντρες. Από τη στιγμή που κάποιος ηλικιωμένος διασωληνωθεί, η πιθανότητα να επιβιώσει είναι περίπου 50%, ένας στους δύο. Αν τυχόν έχει υποκείμενα νοσήματα τότε η πιθανότητα επιβίωσης είναι πολύ μικρότερη. Τα παραπάνω είναι λογικά επιχειρήματα που απευθύνονται σε λογικούς ανθρώπους. Δυστυχώς όμως η λογική στην κοινότητα είναι είδος σε ανεπάρκεια.

Οι ψεκασμένοι είναι μετρημένοι από τις έρευνες της διαΝΕΟσις και είναι περίπου το 26% του πληθυσμού, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, το οποίο δυστυχώς είναι σταθερό τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτοί πιστεύουν τις πλέον απίθανες ιστορίες για τον Covid-2019 που είναι δύσκολο να φανταστείτε.

Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα που άκουσα από μορφωμένο άνθρωπο. Μου είπε επί λέξει: «μην αφήνεις να σε κοροϊδεύουνε. Είναι δυνατόν να αναζητούν εμβόλιο για έναν ιό που σκοτώνεται από το σαπούνι;». Του απάντησα «έχεις απόλυτο δίκιο. Αρκεί να γεμίσεις τους πνεύμονες σου με σαπουνάδα για να σκοτώσεις τον ιό, αλλά θα πεθάνεις και εσύ από ασφυξία». Κόκκαλο ο συνομιλητής μου, αλλά δεν γνωρίζω πόσους άλλους είχε παραμυθιάσει με το επιχείρημα του. Η συμπεριφορά μας είναι εντελώς απαράδεκτη. Επιστρατεύτηκε όλη η κουτοπονηριά και η εφευρετικότητα του Έλληνα προκειμένου να καταστρατηγήσει τα μέτρα. Στον Πόρο διοργανώνανε πάρτι Covid-19 με την ανοχή της αστυνομίας, μέχρι που χάθηκε ο έλεγχος και μπήκε το νησί σε ολοκληρωτική καραντίνα. Στη Μύκονο οργανώνανε πάρτι σε βίλες όπου συμμετείχαν ανεξέλεγκτα όσοι μπορούσαν να πληρώσουν το τίμημα της εισόδου, ακόμα και ασθενείς που θα έπρεπε να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην Πάρο μετά τους περιορισμούς, νεαροί πηγαίνανε με φουσκωτά στη Νάξο μετά τα μεσάνυχτα για να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους. Στην περίπτωση του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι όπου έχασαν τη ζωή τους 20 συνάνθρωποί μας, ο ιός μεταδόθηκε από εργαζόμενο, ο οποίος παρακολούθησε μία συναυλία στην Χαλκιδική. Υπάρχει όμως και κάτι πολύ χειρότερο. Στη δεύτερη φάση έχει αρχίσει να γιγαντώνεται η πραγματική αρρώστια της φυλής μας, ο διχασμός.

Είναι χαρακτηριστικός ο χορός της φανατικής κυρίας πάνω στις πεταμένες μάσκες για να εκδηλώσει την αντίθεσή της στην προτροπή των ειδικών να φοράμε παντού μάσκες. Ο φανατισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την οδηγία να φορούν μάσκες τα παιδιά μας στο σχολείο είναι πραγματικά ανησυχητικός. Δεν έχει κανένα νόημα να σας δώσω και άλλα παραδείγματα.

Στη δεύτερη φάση κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να χαλάσουμε την άριστη εικόνα της πρώτης φάσης. Και εδώ ακριβώς τίθεται το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. Γιατί συμπεριφερόμαστε σχιζοφρενικά;

Προσωπικά έχω μόνο μία εξήγηση που είναι χαρακτηριστική της ιδιοσυγκρασίας μας. Υπήρξαμε θύματα της επιτυχίας μας στην πρώτη φάση. Τα πήγαμε τόσο καλά, με ελάχιστους θανάτους και λίγα κρούσματα, που χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και κυριολεκτικά, κοντεύουμε να χύσουμε την καρδάρα. Την εκτίμησή μου τη βασίζω σε ένα σημαντικό προηγούμενο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πράγματι το 2004 διαψεύσαμε σχεδόν όλο τον πλανήτη διοργανώνοντας άψογους Ολυμπιακούς Αγώνες, έστω και αν ήμαστε η μικρότερη χώρα που ανέλαβε μία τόσο δύσκολη διοργάνωση. Μεθυσμένοι από την επιτυχία μας αμέσως μετά κοιμηθήκαμε στις δάφνες μας και χάσαμε όλο το κεφάλαιο που με πολύ κόπο και έξοδα αποκτήσαμε.

Θα πάω όμως και ένα βήμα παραπάνω για να καταδείξω ότι ο αρχικός ενθουσιασμός και η επιτυχία, μας οδηγεί στην καταστροφή. Αναφέρομαι, φυσικά, στην Μικρασιατική Καταστροφή. Κανένας δεν γνωρίζει τι θα γινόταν αν περιοριζόμασταν στις αρχικές επιτυχίες. Σίγουρα όμως γνωρίζουμε που μας οδήγησε ο άκρατος ενθουσιασμός και η εκστρατεία προς την Άγκυρα. Εύχομαι και ελπίζω ότι όλοι μας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η τηλεργασία μπορεί να γίνει σε όλες τις επιχειρήσεις

Όπως λέμε «προ Χριστού» και «μετά Χριστόν», έτσι θα λέμε και «μετά κορωνοϊό». Ο Ανδρέας Δρυμιώτης δήλωσε ότι οι αλλαγές θα είναι δομικές και κυριολεκτικά, απίστευτες.  Η τηλεργασία υπήρχε. Αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι το λογισμικό, το περισσότερο λογισμικό αναπτύσσεται στην Ινδία από φθηνά εργατικά και στέλνεται στη Silicon Valley για να ενσωματωθεί στα κινητά μας τηλέφωνα και στους προσωπικούς μας υπολογιστές, όλη η υποδομή υπήρχε. Αυτό, όμως που απέδειξε ο κορωνοϊός είναι κάτι άλλο. Είναι ότι η τηλεργασία μπορεί να γίνει σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις.

Αν εξαιρέσεις αυτούς οι οποίοι είναι customer facing, δηλαδή βρίσκονται σε γκισέ οι οποίοι απασχολούνται και με βάρδιες, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι μπορούν κάλλιστα να δουλεύουν από το σπίτι. Ακόμα και ένα back office σε ένα κατάστημα τράπεζας ή σε ένα κατάστημα ασφαλιστικό, μπορεί να λειτουργεί από τα σπίτια των εργαζομένων.

Η δουλειά από το σπίτι είναι πιο παραγωγική, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, γιατί ο άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να κάθεται συνέχεια σε μια καρέκλα μέχρι να τελειώσει το ωράριο.

Η τηλεργασία απέδειξε πάρα πολλά πράγματα. Περιόρισε τα ταξίδια στις πολυεθνικές, που ήταν τεράστιο κόστος. Τα περισσότερα μπορούν να αντικατασταθούν από τις τηλεδιασκέψεις. Ολόκληρα υπουργικά συμβούλια πλέον γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι τηλεδιασκέψεις γλιτώνουν χρόνο, κόστος, μεταφορικά.

Σπουδές στο Harvard από την άνεση του σπιτιού μας

Η τηλε-επικοινωνία θα μεταφερθεί και στην εκπαίδευση. Ολόκληρα πανεπιστήμια, ακόμη και τα μεγαλύτερα του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ, θα ανεβάσουν πάρα πολύ τα δίδακτρα της φυσικής εκπαίδευσης και θα τα μετριάσουν για αυτούς που θα διδάσκονται μέσω τηλεκπαίδευσης, η οποία τελειοποιήθηκε εν μέσω της πανδημίας και εν τέλει παρέμεινε. Τέλος, το 5G (διαβάστε: Πραγματικότητα η Ψηφιακή Ιατρική & οι Ψηφιακές Μεταφορές στα τέλη του 2021) για το οποίο γίνεται τώρα αγώνας δρόμου – και τεράστια επένδυση – για το ποιός θα αναλάβει την υλοποίησή του στην Ελλάδα, είναι 100 φορές πιο γρήγορο από το 4G που έχουμε τώρα.

Αν έχεις καλούς ανθρώπους, θα κάνεις έργο. Λοιπόν, βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ο Πιερρακάκης είναι ένας νέος άνθρωπος με ευρύ μυαλό, εξωκοινοβουλευτικός, που δεν βγήκε από σταυρούς, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το πράγμα. Του ανετέθη ένα έργο για το οποίο ήταν καλά προετοιμασμένος. Θέλω να σας δώσω και μία πληροφορία. Ένα χρόνο πριν τον είχε πλησιάσει ο Μητσοτάκης και του είχε πει ότι θα γίνει υπουργός. Άρα, προετοιμαζόταν για ένα χρόνο ολόκληρο. Λοιπόν, και γι’ αυτό και έχει κάνει καταπληκτική δουλειά όπως έχει κάνει. Έχει εξαιρετικούς συνεργάτες, που αυτό είναι για μένα ένα πολύ μεγάλο μάθημα. Ποτέ ένα πράγμα δεν γίνεται από έναν άνθρωπο. Όσο τίμιος και να είναι κάποιος, θέλει γύρω του και ανθρώπους.

Η ψηφιακή εποχή στις ασφάλειες

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης το 1984, μαζί με την Alpha Bank και την εταιρεία Ηλεκτρονικοί Διερευνητές Δοξιάδη, ίδρυσαν τη Δέλτα Πληροφορική – σε όλους μας γνωστή από τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για το σχεδιασμό, τη συγκέντρωση και την υλοποίηση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Μετά την εξαγορά της Δέλτα δυο δεκαετίες αργότερα, διετέλεσε Πρόεδρος της Singular Logic. Έχει υπάρξει επικεφαλής της μονάδας πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποκάλυψε ότι τα πρώτα κομπιούτερ που μπήκαν στην Ελλάδα ήταν στην Εθνική Ασφαλιστική, τη δεκαετία του 1960, τα περίφημα ΙΒΜ1401.

*Η εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ με τίτλο “Διδάγματα από την κρίση του κορωνοϊού” πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020. Την εκδήλωση υποστήριξαν οι Εταιρίες: “AON” – Πλατινένιος Χορηγός, “ERGO”, “EUROLIFE FFH”, “MATRIX BROKERS S.A.” – Χρυσοί Χορηγοί & “EΘΝΙΚΗ”, “INTERAMERICAN” – Ασημένιοι Χορηγοί.

1 Comment

  1. Avatar

    Συγχαρητήρια για τις γνώσεις που μας δίνετε!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *