Skip to content

Παζλ για την ασφάλιση τα συμπτώματα όσων αναρρώνουν από Covid

Οι αναφορές παρατεταμένων συμπτωμάτων μετά την ανάρρωση από κορονοιό ανησυχούν τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και τους εμπειρογνώμονες της ασφάλισης – τους τελευταίους σχετικά με το πώς αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν το σύστημα αποζημίωσης.

Τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν και σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι περιλαμβάνουν βαριά κόπωση, μυϊκούς πόνους, δυσλειτουργία θερμοκρασίας, ανεξήγητη ταχυκαρδία και αυτό που οι άνθρωποι αναφέρουν ως «ομίχλη του εγκεφάλου», μια θολούρα δηλαδή στον εγκέφαλο που επιφέρει δυσκολία στη συγκέντρωση και προβλήματα μνήμης.

Άγνωστο παραμένει το πόσος καιρός θα χρειαστεί ούτως ώστε αυτά τα συμπτώματα να υποχωρήσουν, με την ασφαλιστική βιομηχανία να πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα να χρειαστεί στο μέλλον να αποζημιώσει ασθενείς με διαρκή συμπτώματα.

Προς το παρόν, απλά δεν ξέρει τι να περιμένει. Πρέπει πρώτα να γίνουν έρευνες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όσους έχουν νοσήσει. Ενώ τα περισσότερα άτομα που έχουν υποφέρει από κορωνοϊό ανακάμπτουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, έρευνα που δημοσιεύθηκε από την American Medical Association εκτιμά ότι περίπου το 10% των ασθενών εμφανίζουν παρατεταμένα συμπτώματα – κανείς δεν ξέρει που αυτά θα οδηγήσουν.

Για να αποζημιωθούν όσοι το χρειαστούν -και κυρίως το ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής που νοσεί διαρκώς από κορονοϊό- θα πρέπει να υπάρξει μια σύνδεση της εκάστοτε διάγνωσης με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται. Όμως πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι εντελώς απρόβλεπτα και διαφορετικά.

Το κλειδί για την κατανόηση του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου του κορονοϊού θα μπορούσε να βρεθεί στην ιστορία άλλων ασθενειών, όπως η νόσος του Lyme που αποκτήθηκε μέσω δαγκώματος τσιμπουριού ή στην πνευμονοκονίαση, που σχετίζεται με την μακροχρόνια έκθεση στον αμίαντο. Και σε αυτές τις παθήσεις τα συμπτώματα δεν εκδηλώθηκαν αμέσως. Όμως, όσον αφορά στην αξία αυτού του συγκεκριμένου ιού, δεν υπάρχει προηγούμενο.

Το να δέχονται οι ασφαλιστικές τους ισχυρισμούς των ασφαλισμένων υπό το καθεστώς της καλής πίστης ή της συμπάθειας θα είναι σαν να ανοίγουν το Κουτί της Πανδώρας, λένε οι ειδικοί.

Ενδεικτική όλων αυτών είναι η περίπτωση του Μπράιαν Βάσταγκ, πρώην δημοσιογράφου της Washington Post.

Σταμάτησε να εργάζεται το 2014 και έπειτα άσκησε αγωγή κατά της ασφαλιστικής εταιρείας Prudential αφού η ασφαλιστική απέρριψε τον ισχυρισμό του για μακροχρόνια αναπηρία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, είπε, μπορούν εύκολα να βρουν λόγους να απορρίψουν αιτήσεις από ενάγοντες με χρόνιες ασθένειες που χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως κόπωση και πνευματική εξασθένηση.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες συχνά θα πουν ότι δεν υπάρχουν “αντικειμενικά κριτήρια ή στοιχεία”, οπότε δεν έχουν τίποτα να βασιστούν για να ελέγξουν το βάσιμο του αιτήματος, δήλωσε ο Βάσταγκ, ο οποίος κέρδισε την υπόθεσή του εναντίον της Prudential το 2018. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του «για τους ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα κορωνοϊού οι οποίοι δεν μπορούν πια να δουλεύουν».

Στις ΗΠΑ, σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, αν και πολλές περιπτώσεις λοίμωξης είναι ασυμπτωματικές. Το ακριβές ποσοστό το οποίο μπορεί να επηρεαστεί μακροχρόνια από την ασθένεια δεν είναι γνωστό, ενώ φαίνεται πως η επιστημονική κατανόηση του φαινομένου βρίσκεται… στα σπάργανα.

Τον Ιανουάριο είχε αναφερθεί ότι περίπου το 75% των περισσότερων από 1.700 ασθενών με κορωνοϊό που είχαν νοσηλευτεί στη Wuhan της Κίνας, ανέφερε τουλάχιστον ένα συνεχιζόμενο σύμπτωμα έξι μήνες αργότερα.

Ενώ πιο πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον υπογράμμισαν ότι περίπου το 30% των 177 ασθενών που είχαν διαγνωστεί θετικοί για τον κορονοϊό ανέφεραν ακόμη συμπτώματα όταν ρωτήθηκαν (στο πλαίσιο έρευνας) από έναν έως 10 μήνες αργότερα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *