Skip to content

Παραμένει στο 20% ο κλάδος Πυρός – στο 15% ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι πλην Ζωής, καταργούνται σχεδόν οι εξαιρέσεις

Αλλαγές την τελευταία στιγμή πραγματοποιήθηκαν στα ποσοστά των φόρων ασφαλίστρων, στο νομοσχέδιο  τελικά Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν τελικά την τελευταία στιγμή έγιναν στα πο στα ποσοστά την τελευταία ώρα έγιναν στο νομοσχέδιο για τον Ε.Μ.Σ. που τελικά ψηφίστηκε τα ξημερώματα σήμερα από τη

Συγκεκριμένα και παρά τα όσα είχαν τεθεί αρχικά προς ψήφιση, τελικά στον κλάδο Πυρός παραμένει ως φόρος το 20% ενώ φόρος ασφαλίστρου 15% θα ισχύει από εδώ και στο εξής για όλους τους λοιπούς κλάδους πλην κλάδου Ζωής, ο οποίος παραμένει στο 4%.

Οι εξαιρέσεις από το φόρο καταργήθηκαν πλην αυτή που αφορούσε κατόχους συμβολαίων Ζωής άνω των 10 ετών. 

Οι αλλαγές έγιναν λίγο πριν την ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης των Επιτροπών, με κίνητρο προφανώς την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, όπως ορίζεται από τα περίφημα “προαπαιτούμενα” του νέου Μνημονίου.

Από την τελική πλέον διατύπωση του νόμου γίνεται αντιληπτό ότι στον κλάδο Υγείας θα δούμε σύντομα αυξήσεις ασφαλίστρου όχι μόνο λόγω της αύξησης του φόρου αλλά σε σημαντικό βαθμό λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στις νοσοκομειακές υπηρεσίες η οποία με τη σειρά της πιθανώς να επιφέρει αύξηση της μέσης αποζημίωσης.

Θα ήταν μια καλή αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών, αν με βάση τη στρατηγική τους στις επερχόμενες αυξήσεις τους, έκαναν μια προσπάθεια να απορροφήσουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις νέες επιβαρύνσεις, ώστε να μην περάσουν στους ασφαλισμένους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ιδιαίτερα για τον κλάδο αυτοκινήτων ο οποίος είναι και υποχρεωτικός, έρχεται και η πρόταση των φορέων της Διαμεσολάβησης (δείτε συνημμένο δελτίο τύπου) για απορρόφηση της αύξησης του αντίστοιχου φόρου μέσω ανάλογης μείωσης του Δικαιώματος Συμβολαίου.

Είναι προφανές ότι η πρόταση για απορρόφηση των αυξήσεων μόνο μέσα από τη μείωση του ΔΣ  ζητείται ώστε να μη θιχτούν παράλληλα τα έσοδα των Διαμεσολαβούντων, τα οποία έχουν πιεστεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα και θα πιεστούν ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα και λόγω της επιπλέον αύξησης της φορολογίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *