Skip to content

Περί συγχωνεύσεων & Περί εξειδίκευσης…

Από την πρώτη κιόλας περίοδο της ανάληψης της ευθύνης της εποπτείας από την ΤτΕ, ήταν ξεκάθαρη η προτροπή της για συνέργειες ή συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ταυτόχρονα ολα αυτά τα χρόνια  οι ίδιοι οι Διοικούντες προέβλεπαν συρρίκνωση του αριθμού των ασφαλιστικών εταιρειών που θα λειτουργούσαν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Φέτος, όντας το 2015  “χρονιά Solvency II”, με δεδομένες τις υψηλές απαιτήσεις του νέου περιβάλλοντος φερεγγυότητας, επαναλαμβάνονται συχνά οι εκτιμήσεις για περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς.

Ταυτόχρονα, ανοιχτή είναι και η πιθανότητα πώλησης εταιρειών που ανήκουν σε τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς βέβαια να γνωρίζει κανείς αν αυτό θα αφορά εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ή σε νέους επενδυτές.

Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ενδείξεις στην αγορά για έντονες ζυμώσεις ή κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια από τις αιτίες που θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς για αυτό, είναι σίγουρα  και η πολιτική συγκυρία των τελευταίων μηνών.

Αυτό που σίγουρα απασχολεί την αγορά είναι, αν διαμορφωθεί νέο τοπίο τα επόμενα χρόνια τι επιπτώσεις θα έχει ως προς τη συγκέντρωση εργασιών, το μέγεθος δηλαδή της συρρίκνωσης του αριθμού  των ασφαλιστικών εταιρειών, μιας και αυτό, σε καμία περίπτωση  δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού.

Πάντως προς όφελος της αγοράς θα  λειτουργούσε  η ύπαρξη ισχυρών ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών ακόμα και σε λιγότερο αριθμό απ’ ότι είναι σήμερα.

Ακόμη, σε συγκεκριμένους  κλάδους εταιρειών μικρότερου μεγέθους θα μπορούσε να λειτουργήσει εξισορροπιστικά η εξειδίκευση, έναντι στην πιθανή ανάπτυξη στο μέλλον, μονοπωλιακών συμπεριφορών.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο για την εκτίμηση της επόμενης μέρας είναι η λειτουργία εταιρειών σε καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) καθώς και οι πρακτικές που υλοποιούν: κάποιες απο αυτές είναι πράγματι ιδιαίτερης αξιοπιστίας και μεγέθους ωστόσο δεν τηρούν όλες τους ίδιους κανόνες λειτουργίας και ιδιαίτερα σε σχέση με τους Διαμεσολαβητές.

Το περιβάλλον είναι ρευστό και το μέλλον δύσκολο να προβλεφθεί μιας και κρύβει πολλές ανακατατάξεις. Το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα να βρει την ασφαλιστική αγορά σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, με χώρο και για κάποιες δυνατές, ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *