Skip to content

Πλοία, αεροπλάνα και εργοστάσια ενέργειας είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τους Ασφαλιστές

Το 70% της οικονομικής ζημίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προέρχεται από 10 αιτίες, με την συχνότερη και ακριβότερη από αυτές να είναι η προσάραξη πλοίων (σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά το ναυάγιο του Costa Concordia το 2012). Ακολουθούν η φωτιά και οι αεροπορικές τραγωδίες, σύμφωνα με έκθεση της Allianz Global Corporate & Specialty.

H Allianz εξέτασε περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις αποζημιώσεων, από 148  διαφορετικές χώρες,  την περίοδο 2009-2013. Οι αποζημιώσεις αυτές συνολικά κόστισαν περισσότερα από 29,3 δισεκατομμύρια δολλάρια. ( Η κάθε μια είχε καθαρή αξία μεγαλύτερη των 140.000 δολλαρίων).

Με στοιχεία από την παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία, το 2013 οι 20 μεγαλύτερες απώλειες κόστισαν συνολικά 8,1 δις (εξαιρούνται οι αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών).

Οι περισσότερες αφορούσαν ατυχήματα σε βιομηχανίες πετρελαίου και αερίων καθώς και πυρκαγιές και εκρήξεις.

Το 2014 στις αποζημιώσεις κυριάρχησαν οι αεροπορικές τραγωδίες.

Το κόστος των αεροπορικών καλύψεων αυξάνει λόγω των νέων υλικών που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αεροναυπηγική καθώς και της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει τα νέα αεροσκάφη που εισέρχονται στην αγορά. Tα αεροπορικά δυστυχήματα φέρνουν τη μεγαλύτερη ζημία σύμφωνα με τη σχέση αποζημίωσης/αξίας (23%-37%), τα (αεροπορικά) ατυχήματα όμως στο έδαφος είναι εξίσου κοστοβόρα ως προς την συχνότητα και την αξία της αποζημίωσης (18%-15%).
Μεγάλες για την ασφαλιστική βιομηχανία είναι και οι απώλειες που οφείλονται σε εναέριες συγκρούσεις με πτηνά: Την περίοδο 2009-2013, 34 τέτοια περιστατικά κόστισαν 22,8 εκατομ. δολλάρια κατά μέσο όρο κάθε χρόνο!

Ενεργειακά Ατυχήματα

Οι μεγάλες αξίες του ενεργητικού σε συνδυασμό με τους ολοένα πολυπλοκότερους και διαπλεκόμενους κινδύνους , αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις με ατυχήματα ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Η διακοπή των εργασιών και οι αναδυόμενοι κίνδυνοι θα καταστήσουν τις συγκεκριμένες καλύψεις ακόμη πιο κοστοβόρες (για ασφαλιστές και βιομηχανίες εξίσου) στο μέλλον.

Τέλος, οι καλύψεις αστικής ευθύνης στο διεθνές, «δικτυωμένο» περιβάλλον εργασίας γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες και πιο ακριβές.

Οι 10 μεγαλύτερες αιτίες οικονομικής ζημίας των ασφαλιστικών εταιρειών είναι:

1. Προσάραξη πλοίων
2. Φωτιά
3. Συντριβή αεροπλάνου
4. Σεισμός
5. Καταιγίδα
6. Σωματικό τραύμα (και θάνατος)
7. Πλημμύρα
8. Επαγγελματική αποζημίωση (indemnity)
9. Προϊοντικά ελαττώματα
10. Μηχανικές βλάβες

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *