Skip to content

Ποιο είναι το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου στη Ρωσία;

Επιβράδυνση ανάπτυξης του κλάδου ζωής στα… προσεχώς για τον ασφαλιστικό τομέα, λέει η GlobalData.

Ο οικονομικός αντίκτυπος των παγκόσμιων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αναμένεται ότι θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του κλάδου ασφάλισης ζωής της χώρας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την GlobalData.

Σύμφωνα με την κορυφαία εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης, τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στον κλάδο ζωής στη Ρωσία αναμένεται να μειωθούν κατά 7,3% το 2022 σε σύγκριση με την αύξηση 21% που επιτεύχθηκε το 2021.

Η τελευταία έκθεση της GlobalData, «Russia Life Insurance: Key Trends and Opportunities to 2026», αποκαλύπτει ότι τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής προβλέπεται να καταγράψουν χαμηλό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 3,1% την περίοδο 2021-26 σε σύγκριση με το 11,5% που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2017-21.

Ο Κατάμ Πρασάνθ, αναλυτής Ασφαλίσεων στην GlobalData, σχολιάζει: «Η Ρωσία είναι μια από τις λίγες χώρες όπου ο κλάδος ασφάλισης ζωής ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία και της συνακόλουθης επιβολής βαρέων κυρώσεων, η οικονομία της Ρωσίας και ο ασφαλιστικός κλάδος της έχουν επηρεαστεί σημαντικά λόγω υψηλού πληθωρισμού και επιδείνωσης των εμπορικών και οικονομικών συνθηκών. Η GlobalData εκτιμά ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 12,3% και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 15% το 2022».

Για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) αύξησε πρώτα το επιτόκιο αναφοράς στο 20% τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια το μείωσε στο 8% τον Ιούλιο καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε λόγω του ισχυρού ρουβλίου.

Αυτό όμως σημαίνει ότι τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα επιτόκια έχουν κάνει τις τραπεζικές καταθέσεις πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τα προϊόντα ασφάλισης ζωής που συνδέονται με επενδύσεις (ILI), έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης του κλάδου ζωής στη χώρα. Επιπλέον, οι περιορισμοί στις επενδύσεις σε ξένα ομόλογα λόγω κυρώσεων οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης για προϊόντα ILI, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί το 2023.

Ο Πρασάνθ συνεχίζει: «Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της διαταραχής της αγοράς, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι επενδυτικές ευκαιρίες των ασφαλιστικών εταιρειών είναι περιορισμένες και μικρότερες, με τις εταιρείες που έχουν μικρότερη κεφαλαιακή επάρκεια να αναμένεται να συγχωνευθούν με τους μεγαλύτερους ‘παίκτες’ για να παραμείνουν βιώσιμες».

Την ίδια ώρα, πολλές ξένες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για πλήρη έξοδο από τη ρωσική αγορά. Εξέχουσα θέση ανάμεσά τους είναι η Generali που έκλεισε το γραφείο αντιπροσωπείας της στη Μόσχα, αποχώρησε από το Ingosstrakh όπου κατείχε το 38,5% των μετοχών και έκλεισε το ρωσικό τμήμα της Europ Assistance. Ο Όμιλος Allianz ανακοίνωσε επίσης σχέδια να πουλήσει τις ρωσικές δραστηριότητές του στη Zetta Insurance.

Καταλήγει ο Πρασάνθ: «Η GlobalData αναμένει ότι η ανάπτυξη του κλάδου ασφάλισης ζωής της Ρωσίας θα παραμείνει υποτονική τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένονται και άλλες οικονομικές ανατροπές που θα προκύψουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *