Skip to content

Πραγματικότητα η Ψηφιακή Ιατρική & οι Ψηφιακές Μεταφορές στα τέλη του 2021

Περνάει σήμερα από τη Βουλή ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή το Νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Πιο συγκεκριμένα θεσμοθετεί και ρυθμίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εγκατασταθεί στη χώρα μας το δίκτυο 5G, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού γύρω στα τέλη του 2021.

Αυτά δήλωσε σήμερα ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξηγώντας ότι το 5G δεν είναι ένα ακόμα G, αλλά μια πραγματική επανάσταση, με πάρα πολλές διαφορετικές εφαρμογές που θα φέρουν επανάσταση στην καθημερινότητά μας.

Το 5G θα επιτρέπει σε πολλές συσκευές να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες, το περίφημο Internet of Things (Ίντερνετ των Πραγμάτων) και έτσι για παράδειγμα, θα διευκολύνει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Τα αυτόνομα οχήματα που σήμερα φαντάζουν ακόμα επιστημονική φαντασία, μεθαύριο θα αποτελούν πραγματικότητα και ήδη βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο σε πολλές άλλες χώρες. Έτσι, θα πρέπει να περιμένουμε να κυκλοφορούν στους δρόμους μας λεωφορεία χωρίς οδηγό, τα οποία θα μεταφέρουν ανθρώπους, αλλά και φορτηγά χωρίς οδηγό που θα μεταφέρουν εμπορεύματα. Τα εν λόγω οχήματα θα είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένα και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η κυκλοφορία τους.

Για να γίνουν πραγματικότητα τα παραπάνω, αλλά και οι άλλες πραγματικά επαναστατικές δυνατότητες που προσφέρει το δίκτυο 5G – εκτός από το ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο το κατέβασμα και η διανομή αρχείων – χρειάζονται εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν να τις αναπτύξουν.

Για το λόγο αυτό το Νομοσχέδιο θεσμοθετεί το “Δημόσιο Ταμείο Φαιστός”, ένα είδος fund που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις της χώρας μας να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω τομέα και να αναπτύξουν γρήγορα αυτές τις εφαρμογές.

Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος του από τα έσοδα του διαγωνισμού για την εγκατάσταση του 5G όπου λαμβάνουν μέρος οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας και από κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα. Σκοπός του ταμείου είναι να ενισχύσει τις εταιρείες στη χώρα μας να αναπτύξουν π.χ. εφαρμογές ρομποτικής χειρουργικής και τηλεϊατρικής. Έτσι, για παράδειγμα, είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, ένας γιατρός θα μπορεί να ολοκληρώσει εξ αποστάσεως μια επέμβαση σε ένα ακριτικό νησί ή χωριό.

Το 5G πάει χέρι χέρι με τις οπτικές ίνες  οπότε στο Νομοσχέδιο που περνάει σήμερα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το περίφημο “Fiber To The Home”, δηλαδή το να παρέχονται οπτικές ίνες εύκολα στις ιδιωτικές κατοικίες γιατί μέχρι τώρα ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία που έπαιρνε μήνες. Τώρα θα είναι το ίδιο εύκολο, όπως το να εγκαταστήσει κάποιος στο σπίτι του φυσικό αέριο. 

Ο κ. Ζαριφόπουλος τόνισε λοιπόν ότι η αναβάθμιση των υποδομών – το 5G, οι οπτικές ίνες – είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μαζί με την εκπαίδευση του πληθυσμού σε ψηφιακές δεξιότητες και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους. 

Σε όλα αυτά βρισκόμαστε πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχει μάλιστα ένας “Δείκτης Συνδεσιμότητας & Ψηφιακής Οικονομίας” στον οποίο δυστυχώς η Ελλάδα είναι τελευταία μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Παρόλα αυτά αποτελεί πλέον υπόθεση μηνών το να γίνει πραγματικότητα η Ψηφιακή Διακυβέρνηση, η ψηφιοποίηση στις Μεταφορές και την Ιατρική. 

Αν γίνουν όλα αυτά και πρέπει να γίνουν όλα αυτά προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, καθώς επίσης να αναστρέψει το brain drain.

Τέλος, αναφέρθηκε στις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν και θέλουν το 5G να έχει πολύ μεγαλύτερη ακτινοβολία από το 4G, η οποία θα είναι ενδεχομένως και επικίνδυνη. Και σε αυτό ήταν κάθετος ο Υφυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως αυτά είναι φήμες που κυκλοφορούν στα social media, ενώ εμείς δίνουμε βάση σε όσα λέει η Επιστήμη. Η ακτινοβολία λοιπόν μετριέται και ρυθμίζεται από Διεθνείς φορείς, οι οποίοι βάζουν όρια, τα οποία θα ισχύσουν και για το 5G. Δε θα υπάρχει αυξημένη ακτινοβολία σε σχέση με το 4G, δήλωσε ο Υφυπουργός.

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *