Skip to content

Πρωταγωνίστρια στην TV η ιδιωτική ασφάλιση!

Μπορεί ο χώρος των ασφαλίσεων να βρίσκεται σταθερά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως στις τηλεοράσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, έχει την…τιμητική του.

“Insurance Wars” της 850 Entertainment

Ένα ριάλιτι σόου στις ΗΠΑ και ένα στη Βρετανία, περιστρέφονται γύρω από τη δράση των ασφαλιστικών εταιρειών και μεταφέρουν στην οθόνη το.. σασπένς που συνοδεύει τη λειτουργία τους, μεταφέροντας και εξερευνώντας διαχρονικά στερεότυπα της ασφαλιστικής αγοράς: αποζημιώνουν δίκαια και έγκαιρα οι ασφαλιστικές όπως ισχυρίζονται; Και από την άλλη, είναι πάντα δίκαιες και νόμιμες οι απαιτήσεις αποζημίωσης των ασφαλισμένων;

Με την πρώτη περίπτωση, ασχολείται το αμερικανικό “Insurance Wars” : Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων προσπαθούν, στο πλευρό ασφαλισμένων ιδιοκτητών ακινήτων, να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση.  Πρόκειται για επαγγελματίες ειδικευμένους στη σωστή ερμηνεία των όρων ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου, καθώς πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που δεν τους γνωρίζουν με ακρίβεια και νομίζουν ότι είναι πλήρως εξασφαλισμένοι σε περίπτωση ζημιάς – χωρίς όμως την κρίσιμη ώρα της αποζημίωσης αυτό να αποδεικνύεται αυτονόητο.

Στις ΗΠΑ τέτοιου είδους εμπειρογνώμονες είθισται να προσλαμβάνονται από ιδιοκτήτες ακινήτων για να μεγιστοποιήσουν το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς.

Στη σειρά, που ξεκίνησε να προβάλλεται το 2017, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατορθώνει να βάλει τέλος στην τακτική κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών να πληρώνουν όσο το δυνατό λιγότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων ή και να αρνούνται εξ ολοκλήρου την απαίτηση.

Εν μέσω αντεγκλήσεων, ακόμα και εχθρικών στιγμών μεταξύ των δύο πλευρών, στο τέλος κάθε επεισοδίου – μιας και βρισκόμαστε στη τηλεόραση – το ποσό της επιταγής που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης ακινήτου είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό και οι ασφαλιστικοί φορείς βλέπουν αρκετούς από τους ισχυρισμούς τους να καταρρίπτονται.

“Claimed and Shamed” στο BBC

Η ασφαλιστική απάτη μπαίνει στο μικροσκόπιο και της σειράς ντοκιμαντέρ Claimed and Shamed που τον περασμένο Νοέμβριο κατέγραψε τη 12η εκδοχή της στο BBC. Αυτή τη φορά από την… ανάποδη:

Σε αυτήν οι τηλεθεατές παρακολουθούν τις διαδικασίες μέσω των οποίων ξεσκεπάζονται ανέντιμες ασφαλιστικές απαιτήσεις πελατών, μέσω συντονισμένων ενεργειών από στελέχη της ασφαλιστικής εταιρείας, Charles Taylor.

Όπως λέει ο επικεφαλής της ομάδας ειδικών ερευνών που πρωταγωνιστεί, Σάιμον Κουκ, «ο εντοπισμός ανέντιμων ασφαλιστικών απαιτήσεων είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της δίκαιης διαχείρισης των υποθέσεων όλων των πελατών και της διασφάλισης ότι οι σωστές απαιτήσεις πληρώνονται γρήγορα».

Για να προσθέσει πως «οι τακτικές μας εμφανίσεις στο Claimed and Shamed του BBC One, μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τη γνώση των καταναλωτών πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα και της σοβαρότητας της απάτης».

Ενδεικτικά παραδείγματα ανέντιμων υποθέσεων που ερευνώνται στο πλαίσιο των ντοκιμαντέρ είναι περίπτωση ποδοσφαιριστή που λαμβάνει αποζημίωση εξαιτίας του ισχυρισμού του ότι έμεινε… παράλυτος. Σε άλλη εκπομπή, άτομο φερόμενο ως θύμα τροχαίου, που με δυσκολία μιλάει, εντοπίζεται από τους ερευνητές να… αθλείται στο γυμναστήριο.

Ο Σάιμον Κουκ περιγράφοντας σε συνέντευξή του άλλα παραδείγματα εξοργιστικής απάτης σχετικά με ασφαλιστικές διεκδικήσεις επισημαίνει ότι «η απάτη μπορεί να έχει μεγάλο εύρος – από τον “εμπλουτισμό” της αίτησης αποζημίωσης με ψευδή στοιχεία, ως και μια εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ένοπλη ληστεία».

Οι απάτες, προσθέτει, εξελίσσονται συνεχώς και γίνονται όλο και πιο.. πολυμήχανες και άρα πιο δύσκολο να εντοπιστούν:

«Για παράδειγμα, είχαμε ένα ζευγάρι που εκείνος και η γυναίκα του έλαβαν θεραπεία για σπάσιμο μύτης όταν έπεσαν σε πάτωμα με μπετόν στο εξωτερικό. Ωστόσο, όλως τυχαίως, δεν έφεραν άλλο τραυματισμό. Στην πραγματικότητα, μάθαμε ότι και οι δυο αναζητούσαν θεραπεία για πλαστική επέμβαση και παραποίησαν τις συνθήκες του περιστατικού ώστε να ζητήσουν παράνομα αυτά τα έξοδα».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *