Skip to content

Διατεθειμένος για «μεγάλες αλλαγές» δηλώνει ο ασφαλιστικός κλάδος

Περίοδο έντονων διεργασιών και απόλυτου μετασχηματισμού στο εγγύς μέλλον διάγει η ασφαλιστική αγορά καθώς 8 στα 10 στελέχη του κλάδου παγκοσμίως δηλώνει διατεθειμένο να στοχεύσει σε 1 έως 3 εξαγορές ή συνεργασίες εντός της επόμενης τριετίας.

Η ισχυρή πλειοψηφία των επικεφαλής του ασφαλιστικού κλάδου επιδιώκει εξαγορές που μπορούν να μετασχηματίσουν και θα εξελίξουν την επιχείρηση τους ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη στις επερχόμενες προκλήσεις του μέλλοντος.

Ενδεικτικό της τάσης είναι το γεγονός ότι το 60% των 200 στελεχών που συμμετείχαν στην παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η KPMG, δήλωσαν ότι βασικό κίνητρο των ενδεχόμενων εξαγορών, αποτελεί ο μετασχηματισμός του επιχειρησιακού ή λειτουργικού τους μοντέλου ενώ μόλις το 21% αυτών υπέδειξαν την ενίσχυση του τρέχοντος μοντέλου ως βασικό κίνητρο.

Η έρευνα Accelerated evolution – M&A, transformation and innovation in the insurance industry της KPMG, διαπιστώνει πως τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών αναγνωρίζουν τους
χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις επερχόμενες προκλήσεις, αναζητώντας «λύσεις» μέσα από συνέργειες.

Η επανάσταση της ψηφιοποίησης δημιουργεί νέα δεδομένα, δίχως γεωγραφικούς φραγμούς, όπως αποτυπώνεται και στην μελέτη της KPMG, καθώς το 66% των στελεχών στοχεύουν σε διασυνοριακές συμφωνίες και μόλις το 32% προτίθεται να επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά, όπου έχει παρουσία. Πρακτικά, οι συνεργασίες και συμμαχίες της επόμενης τριετίας σημαίνει πως θα είναι διασυνοριακές για το 39% των στελεχών. Μόλις το 6% του δείγματος εκτιμά ότι οι συμμαχίες θα περιοριστούν εντός των συνόρων τους.

«Για να αποκομίσουν αξία από τις συμφωνίες που κλείνουν, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγιση και τις δυνατότητές τους» όπως τονίζει ο Γιώργος Ραουνάς, Γενικός Διευθυντής, Συμβουλευτικό Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων της KPMG, υπογραμμίζοντας πως «Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την επιτυχία των συμφωνιών —από τη στρατηγική εξαγορών έως την υλοποίηση της ενοποίησης— χαράσσοντας μια ξεκάθαρη στρατηγική μετασχηματισμού, υιοθετώντας τη λογική του ολιστικού σχεδιασμού, επιταχύνοντας την καινοτομία με τη βοήθεια ενός “πυρήνα” μη οργανικής καινοτομίας και, το σημαντικότερο, απορρίπτοντας τον βραχυπρόθεσμο τρόπο σκέψης. Ο μετασχηματισμός δεν επιτυγχάνεται ‘μια και έξω’».

Το φαινόμενο αλλαγών αναμένεται να υπάρξει εντονότερο στη Βόρεια Αμερική και ιδίως τις ΗΠΑ, όπως εκτιμούν τα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου που συμμετείχαν στην έρευνα. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ στη Δυτική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα σημειωθεί η μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο πωλήσεων.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες διεκδικούν μερίδιο της αγοράς σε συνθήκες χαμηλής ανάπτυξης, ενώ εισρέουν δυναμικά στην αγορά νέες ασφαλιστικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (insurtech)», επισημαίνει ο Φίλιππος Κάσσος, Γενικός Διευθυντής, Ελεγκτικές Υπηρεσίες, της KPMG, υπογραμμίζοντας πως «Αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στην οργανική ανάπτυξη για να επιτύχουν τους στόχους τους και γι’ αυτό οι συμμαχίες και οι εξαγορές αποκτούν ζωτικό ρόλο στην προσπάθεια των ασφαλιστικών εταιρειών να διευρύνουν τη σχέση με τους πελάτες τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε καινοτόμες λειτουργικές δυνατότητες και σε τεχνολογικές δομές που θα τους επιτρέψουν να ανασχηματίσουν την επιχείρηση και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξή της».

Εξειδικευμένο καθήκον η εξεύρεση και υλοποίηση μιας καλής εξαγοράς

Παρά τις διαφαινόμενες «ευκαιρίες» που φαίνεται ότι αναζητούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, γεννώνται και ποικίλα ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα καταφέρουν να διαχειριστούν με επιτυχία το θέμα του εντοπισμού και υλοποίησης των σωστών συμφωνιών.
Μόνο το 10% των στελεχών, αντίστοιχα, δηλώνουν ως πολύ πιθανό να εντοπίσουν μια συμφωνία που ταιριάζει στρατηγικά με το επιχειρησιακό και λειτουργικό τους μοντέλο. Επιπλέον, στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι η επιχείρησή τους υστερεί όσον αφορά στις δυνατότητες εύρεσης, αξιολόγησης και υλοποίησης των συμφωνιών. Το 72% των στελεχών θεωρούν ότι οι στόχοι εύρεσης συμφωνιών της επιχείρησης τους δεν συνάδουν με τη στρατηγική της, ενώ το 70% βαθμολογούν την ικανότητα της επιχείρησής τους να αξιολογεί τη στρατηγική καταλληλότητα ενός στόχου από μέτρια έως χαμηλή.
Για να δώσουν ώθηση στους στόχους μετασχηματισμού τους, ολοένα περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες συστήνουν εξειδικευμένα τμήματα, όπως ομάδες εταιρικών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (Corporate Venture Capital, CVC) με στόχο την εξασφάλιση και επίσπευση της καινοτομίας. Το 18% των ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν ήδη συστήσει, ή σκοπεύουν να συστήσουν, τμήμα CVC, με βασική προτεραιότητα την εξασφάλιση της καινοτομίας που απαιτείται για τον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για την έρευνα

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *