Skip to content

Σοβαρές ανατροπές επιφυλάσσει το μέλλον στον κλάδο Υγείας

Οι ασφαλιστές ζωής θα πρέπει να αλλάξουν ή να επανεφεύρουν  την αγορά τους  προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.

Από την Χρ. Μωράκη

Η ρομποτική προβλέπεται να κυριεύσει, από εγχειρήσεις που μέχρι τώρα απαγορεύονταν έως και επεμβάσεις ρουτίνας, ανεβάζοντας κατά πολύ τα ποσοστά επιτυχίας, εξασφαλίζοντας ταχεία και ανώδυνη ανάρρωση, εκτοξεύοντας όμως και τα κόστη για τους παρόχους αφού η απόκτηση και συντήρηση του εξοπλισμού θα κοστίζει χιλιάδες, έως και εκατομμύρια ευρώ.

Κανείς δεν ξέρει κατά πόσο, κατά συνέπεια, θα χρειαστεί να ανέβουν τα ασφάλιστρα – επιπλέον, καλύτερη ιατρική περίθαλψη σημαίνει φυσικά και μείωση του ποσοστού θνησιμότητας. Περισσότεροι άνθρωποι θα γερνούν, για περισσότερα χρόνια, πολλοί δε από αυτούς ζώντας με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται συστηματική και ακριβή μέριμνα και παρακολούθηση.

Το κόστος περίθαλψης για έναν άνθρωπο ηλικίας 65 ετών είναι 4 φορές υψηλότερο από ότι για έναν άνθρωπο 40 ετών. Στις χρόνιες παθήσεις, οφείλεται το 70% των θανάτων αλλά και το 75% (και άνω) των εξόδων της ιατρικής περίθαλψης.

Γεγονός είναι ότι όπως και στον κλάδο αυτοκινήτων, θα μειωθεί και εδώ το ύψος και η συχνότητα των αποζημιώσεων. Ο χρόνος νοσηλείας υπολογίζεται ότι θα είναι μικρότερος κατά το 1/3, άγνωστο όμως παραμένει αν αυτό θα μπορέσει να αναπληρώσει την αύξηση του κόστους μιας και οι νέες επεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα στοιχίζουν από 40% – 100% περισσότερο:

[box]

Ενδεικτικά το κόστος των επεμβάσεων ρομποτικής σε σχέση με τις παραδοσιακές επεμβάσεις:

Καρκίνος προστάτη + 58,13%

Καρκίνος ήπατος + 37,07%

Αρθοπλαστική + 52,79%

Αντικατάσταση βαλβίδος + 118,54%

[/box]

Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα παρουσίασε ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος, αναπληρωτής Γενικός της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Ύδρας.

Φαίνεται ότι πολύ σύντομα η Ιατρική θα εξαρτάται από την τεχνολογία.

Ο ασφαλιστής δεν θα εμπλέκεται στη λήψη της απόφασης για το είδος και άρα για το κόστος της θεραπείας –  οι γιατροί άλλωστε τείνουν να προτείνουν πάντα το πιο σύγχρονο είδος θεραπείας ανεξαρτήτως κόστους. Καθώς λοιπόν οι νέες επεμβάσεις θα αποτελούν την στάνταρ επιλογή, οι ασφαλιστές δεν θα μπορούν να αρνούνται τα κόστη.

Ωστόσο η ιατρική τεχνολογία εκτός από την θεραπεία, θα παρέχει εξίσου αποτελεσματικά εργαλεία και για την πρόληψη.

Η Iατρική Πληροφορική Τεχνολογία (Health Information Technology) θα επιτρέπει την συγκέντρωση, αξιολόγηση και ανταλλαγή ιατρικών ιστορικών και δεδομένων που θα βοηθούν εντυπωσιακά τις ασφαλιστικές στην μείωση του ρίσκου και άρα στη μείωση του κόστους, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, συνδεδεμένες φορητές συσκευές ιατρικής παρακολούθησης, θα μπορούν να ελέγχουν τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος παρέχοντας έτσι δυνατότητες διάγνωσης, και πρόληψης σε πρωτοφανή για την εποχή μας επίπεδα.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστές το κόστος της ιατρικής περίθαλψης στο μέλλον είναι η διαχείριση του ρίσκου – εφικτή χάρη στις νέες τεχνολογίες. Η πρόληψη θα κρατήσει το ασφάλιστρο σε βιώσιμα επίπεδα και θα επιτρέψει την είσοδο στη νέα εποχή.

Η ψηφιακή τεχνολογία καλπάζει, επιβεβαίωσε στην Ύδρα και ο Τζέρυ Ραυτόπουλος, CEO της MedNet International, εταιρείας που παρέχει προγράμματα software για τις ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως και ανήκει στον ευρύτερο Όμιλο της Munich Re.

Η ασφάλιση στο μέλλον θα είναι εξατομικευμένη, σημαντικά φθηνότερη, απλοποιημένη και ταχύτερη, δήλωσε, χάρη στις αναδυόμενες τεχνολογίες που αναμένεται να καταλάβουν κάθε στάδιο της ασφαλιστικής διαδικασίας, ακόμη και στον κλάδο ζωής – το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς θα αλλάξουν τη συμπεριφορά των πελατών – πώς θα μάθουν δηλαδή στους πελάτες την αξία της πρόληψης – αυτό θα τους δώσει τις ευκαιρίες να συγκρατήσουν τα αυξανόμενα κόστη αλλά και να επιβιώσουν σε μια αγορά που δυνητικά θα μπορούσε να καταλήξει στην αυτοματοποίηση.

Ο κ. Ραυτόπουλος έδειξε αυτό που αποκάλεσε «100% ψηφιακό ταξίδι του πελάτη», παρουσιάζοντας πώς όλα τα στάδια ασφάλισης, από την πώληση ως την αποζημίωση, μπορούν να υλοποιηθούν ψηφιακά.

Ομοίως και η πρόληψη, μπορεί να καταστεί δυνατή χάρη στις νέες τεχνολογίες τις οποίες οι ασφαλιστές πρέπει να ενστερνιστούν προκειμένου να αλλάξουν τη νοοτροπία του πελάτη και να φέρουν νέα προϊόντα, που να συμβαδίζουν με την νέα εποχή.

Τέλος θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνέργειες  προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις απαιτούμενες δεξιότητες, ικανότητες και τεχνολογίες γρήγορα.

Το σημαντικότερο από όλα είναι να δράσουν ΤΩΡΑ.  Η καινοτομία συμβαίνει πάντα γρηγορότερα από όσο νομίζουμε, τόνισε.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Accenture την περίοδο 2015-2016, η παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών είναι ήδη προτεραιότητα για την πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ασφαλιστές στοχεύουν σε ψηφιακά συστήματα και πλατφόρμες άμεσης εξυπηρέτησης και πιστεύουν ότι η αυτοματοποίηση θα έχει διεισδύσει σε κάθε κομμάτι της δουλειάς τους μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Για το λόγο αυτό στην ασφαλιστική βιομηχανία θα διεισδύσουν νέοι, μη παραδοσιακοί οργανισμοί.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *