Skip to content

ΠΣΑΣ: Οι προτεραιότητες της νέας Διοίκησης

Επαναφορά του “δόκιμου” Ασφαλιστή, καλύτερες αμοιβές για τους αποκλειστικούς Συμβούλους και αναλογία συνδρομών και χορηγιών 50-50 στο ταμείο, προτείνει η νέα Πρόεδρος του ΠΣΑΣ. Διευρυμένες δραστηριότητες και μεγάλες ευκαιρίες βλέπει στο μέλλον για τη διαμεσολάβηση.

Του Νίκου Σακελλαρίου

H νέα πρόεδρος του ΠΣΑΣ, Θεοδώρα Γουργούλη.

H κα. Θεοδώρα Γουργούλη είναι εδώ και μερικούς μήνες η νέα πρόεδρος του ΠΣΑΣ. Έχει τον ενθουσιασμό και τη δίψα να αναλάβει την ηγεσία ενός κλάδου που βρίσκεται στο μεταίχμιο μίας εποχής με πολλές νέες προκλήσεις και απαιτήσεις, που διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας για τον επαγγελματία ασφαλιστή. Στόχος της είναι να στηρίξει τα όσα θετικά έκαναν οι προκάτοχοί της, να συμπληρώσει με την εμπειρία και τη γνώση της, τις κινήσεις τους και έτσι να ωθήσει την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ακόμη πιο μπροστά.

Η επαγγελματική της πορεία

Προσηνής και οργανωτική (ίσως και πλέον του δέοντος αγχώδης λόγω των ευθυνών) η κα. Γουργούλη μας περιγράφει τη νέα της προσπάθεια και μας δίνει τους στόχους και τις φιλοδοξίες της για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τον ΠΣΑΣ.

«Συνεργάζομαι μόνο με την Interamerican από το 1992», μας λέει. «Παραμένω πιστή στο Agency και από το 2000 εργάζομαι full time. Η αγάπη μου για την ασφάλιση και τις ευκαιρίες της, αλλά και το συναρπαστικό περιβάλλον, με οδήγησε στο να εγκαταλείψω την εργασία μου ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού και να αφοσιωθώ σ’ αυτήν. Όλα αυτά τα χρόνια παρακολούθησα πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια γεγονός που με βοήθησε ιδιαίτερα στην επαγγελματική μου ανέλιξη. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που από το 2009 αποτελώ και εγώ μέλος της μεγάλης “οικογένειας” του MDRT. Το MDRT μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες, αλλά και πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι για την προσφορά μας».

Η παρουσία της μέσα στην «οικογένεια» της Interamerican είναι εντυπωσιακή. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά μέσα στους 5 πρώτους ασφαλιστές στους κλάδους Ζωής, Υγείας και Επενδύσεων.

Ο θεσμικός ρόλος του ασφαλιστικού συμβούλου και η IDD

Η συζήτησή μας εύλογα πήγε σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή της IDD και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται για τους ασφαλιστικούς συμβούλους.

Η κα. Γουργούλη είναι σαφής ως προς τη θετική επίπτωση από την εφαρμογή της Οδηγίας. «Μπορεί στην αρχή να μας βάζει περισσότερες υποχρεώσεις, αλλά επί της ουσίας εξορθολογίζει κάποιες καταστάσεις προς όφελος των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά κυρίως των καταναλωτών. Είναι σαφές ότι βάζει κανόνες στο επάγγελμα και κάνει δυσκολότερη την είσοδο “αλεξιπτωτιστών” σε αυτό.»

Επιδιώκει συνεργασία του ΠΣΑΣ με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για να μπορέσει ο Σύνδεσμος να “κατεβάσει” τροπολογία επί της IDD προκειμένου να διασαφηνιστούν ορισμένα “γκρίζα” σημεία που είναι σημαντικά για τους ασφαλιστικούς συμβούλους (που πλέον με την IDD έγιναν πράκτορες) και την επαγγελματική τους πορεία.

Αναφερόμενη στην επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών ασφαλιστών, αναφέρει: «Υπάρχει  μελέτη που δείχνει ότι ακόμη και εάν κερδίζει ένας επαγγελματίας ασφαλιστής 1.200 ευρώ το μήνα, λόγω φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα του μένουν -μετά βίας- 500 ευρώ. Επίσης είμαστε ο μοναδικός κλάδος που υποχρεούμαστε να έχουμε ασφάλιση αστικής ευθύνης.»

Τι πρέπει όμως να αλλάξει για να αναπτυχθεί ο κλάδος; 

Δίνω μεγάλη σημασία στην επαγγελματική ανάδειξη των νέων συναδέλφων. Εκτιμώ ότι ο θεσμός του Δόκιμου συμβούλου που υπήρχε παλαιότερα ήταν καλός και είχε βοηθήσει το επάγγελμα και τους επαγγελματίες. Πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε να εισέλθουν νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι στην ασφάλιση. Ο νέος επαγγελματίας  θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να έχει άμεσες επαφές με καταναλωτές και επιχειρήσεις. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξάρουμε τις προσπάθειες των ασφαλιστικών εταιρειών  για να προσφέρουν καλύτερες αμοιβές στους νέους αποκλειστικούς τους συνεργάτες.

Εσείς γιατί ασχοληθήκατε με τον ΠΣΑΣ; Τι σας παρακίνησε μετά από μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία; 

Eκείνο που μου άρεσε στον ΠΣΑΣ ήταν το συναδελφικό κλίμα που βρήκα. Δεν πρόκειται να ξεχάσω τη συμπαράσταση του Συνδέσμου και του Κώστα Λάμπρου σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Τουρκία όταν έχασα το πορτοφόλι μου. Η ανταπόκριση των συναδέλφων και του Συνδέσμου με έδεσε μαζί τους. Και βέβαια η παρουσία και οι δράσεις της Ελένης Γρυπάρη ήταν ορισμένοι παράγοντες που με παρακίνησαν. Το 2016 είχα την πλειοψηφία και μου προτάθηκε η Προεδρία στον ΠΣΑΣ. Δεν τη δέχθηκα εκείνη την περίοδο. Τώρα όμως πιστεύω ότι έχει ωριμάσει η συγκυρία και αποτελεί ευκαιρία για να αναπτύξουμε τον ΠΣΑΣ. Ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι να πετύχουμε την οικονομική του ενίσχυση. Θέλω η αναλογία συνδρομών και χορηγιών να γίνει 50-50.

Επίσης, ανανεώνουμε την ιστοσελίδα μας και θα έχουμε περιεχόμενο που θα βοηθήσει τα μέλη του. Θα επενδύσουμε πολύ στην εκπαίδευση. Έχουμε εξασφαλίσει συνεργασία με τον ΕΙΑΣ και θα προχωρήσουμε σε εκπαιδευτικές ημερίδες με τα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το ΕΚΠΑ (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Φορολογική και ασφαλιστική αδικία στους πράκτορες

Όταν η συζήτηση φτάνει στα φορολογικά και ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η κα Γουργούλη αγριεύει και χάνει το μειλίχιο ύφος της. «Η αδικία που γίνεται στον κλάδο μας είναι φοβερή. Η φορολογία μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές φτάνει στο 85% επί του εισοδήματος. Καταλαβαίνετε τι προβλήματα δημιουργεί στον μικρο-ασφαλιστή που προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιο εισόδημα. Πρέπει να εργαστούμε μαζί με όλους τους φορείς για να σταματήσει η αδικία αυτή», τονίζει.

Ναι στο ΕΤΑ Διαμεσολαβητών – συμπληρωματικά στην κοινωνική ασφάλιση 

«Το σύστημα των 3 πυλώνων, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί, αποτελεί μία εξαιρετική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει και το Κράτος και τους ασφαλισμένους και βέβαια, τους επαγγελματίες ασφαλιστές. Θα πρέπει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να δώσει φορολογικά κίνητρα ώστε να μπορούν οι πολίτες να έχουν και την ιδιωτική ασφάλιση συμπληρωματικά με τη δημόσια ασφάλιση». Αναφερόμενη δε στη διακήρυξη για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου για τη Διαμεσολάβηση, την επικροτεί. «Είναι μία δύσκολη και φιλόδοξη προσπάθεια, αλλά ο ΠΣΑΣ θα τη στηρίξει. Θα πρέπει να τονίσουμε -για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις- ότι θεωρούμε απαραίτητη και την κοινωνική ασφάλιση», ενώ δεν παραλείπει να κατακεραυνώσει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκούν οι τραπεζικές πρακτικές.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, η κα Γουργούλη τονίζει:

«Βλέπω θετικά τις μελλοντικές εξελίξεις. Οδηγούμαστε σε έναν κλάδο που θα έχει επαγγελματίες με διευρυμένες δραστηριότητες και μεγάλες ευκαιρίες. Στόχος μας είναι να περιφρουρήσουμε το επάγγελμα και να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα ενισχύουν τους επαγγελματίες και να προστατεύουν τους καταναλωτές. Δεν είναι δυνατόν να μείνει η ιδιωτική ασφάλιση στο 2% επί του ΑΕΠ. Θα υπάρξει ανάπτυξη και στην υγεία και στις συντάξεις, αλλά και στις ασφαλίσεις για φυσικές καταστροφές.»

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *