Skip to content

ΠΣΑΣ: Σημαντικές αποκαλύψεις στο 20ο Συνέδριο

  • ΕΕΑ και ΕΑΕΕ θα οργώσουν τη χώρα για να φτιάξουν το «ασφαλιστικό λόμπι»
  • Η Ένωση θα δει τους Αρχηγούς όλων των Κομμάτων
  • Διεθνής προσωπικότητα – έκπληξη θα τιμήσει σύντομα τον ασφαλιστικό κλάδο

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Είναι παράδοση είκοσι ετών. Ο ΠΣΑΣ συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα μέλη του, για να συζητήσουν όλοι μαζί τα τρέχοντα της αγοράς, αλλά και να επιβραβεύσουν τους πιο επιτυχημένους της χρονιάς.

Το ίδιο έγινε και πριν από τρεις μέρες, στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στο Κολωνάκι. Εκεί όπου περίπου 300 – 400 μέλη και φίλοι του ΠΣΑΣ, κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς και δημοσιογράφοι έδωσαν το “παρών”, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου ακόμα 200 μέλη παρακολούθησαν το Συνέδριο εξ αποστάσεως μέσω Ίντερνετ σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΠΣΑΣ κάθε χρόνο φαίνεται να κερδίζει σε εμβέλεια, σε δράσεις και σε απήχηση – σε αυτή την πορεία βεβαίως έχουν συμβάλει όλοι όσοι κατά καιρούς αφιέρωσαν τον χρόνο και τον κόπο τους για να υπάρχει και να δρα ο Σύνδεσμος και φυσικά, οι κατά καιρούς επικεφαλής του, ο Κώστας Λάμπρου αρχικά, η Ελένη Γρυπάρη στη συνέχεια και τώρα ο Παναγιώτης Λελεδάκης.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΕΑΕΕ: «Όποιος λέει ότι έχει λυθεί το ασφαλιστικό δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, για να μην πω τίποτα χειρότερο,» είπε ο Πρόεδρος. «Ο ρόλος μας, όλων, είναι αυτό το μήνυμα να βγει προς τα έξω, και να βγει μετ’ επιτάσεως. Το έδαφος δεν είναι απλά ώριμο, το έδαφος το απαιτεί,» υπογράμμισε. 

«Εκδηλώσεις σαν και αυτές αποδεικνύουν το βαθμό συσπείρωσης στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης», δήλωσε στο χαιρετισμό του πρώτος στο βήμα ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Ανεξαρτήτως κλάδου είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του ποταμού και έχουμε κοινά συμφέροντα», τόνισε, για να αποκαλύψει στη συνέχεια του λόγου το αληθές. Ότι σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το Επιμελητήριο ετοιμάζει στα μέσα Φεβρουαρίου μια περιοδεία σε όλους τους ασφαλιστές, “από τον Έβρο έως την Κρήτη”, με σκοπό να φτιάξει ένα ισχυρό ασφαλιστικό λόμπι από όλους τους κλάδους που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα όλων στην πράξη.

Οι ασφαλιστές είναι ένα μόνο από τα 310 επαγγέλματα που είναι καταγεγραμμένα στο ΕΕΑ, έχουν, όμως, να δώσουν πάρα πολλά στην κοινωνία και την οικονομία. Στις πρόσφατες εκλογές αποτέλεσαν το 1/3 των ψηφοφόρων και αναδείχτηκαν ως ο ισχυρότερος κλάδος. Το Επιμελητήριο αναγνώρισε αυτή τη συμμετοχή δημιουργώντας την Επιτροπή Διαμεσολάβησης, με Πρόεδρο ένα γνωστό και ενεργό μέλος της αγοράς, τον πρώην Πρόεδρο του ΠΣΣΑΣ, Δημήτρη Γαβαλάκη, που φροντίζει το Επιμελητήριο να στηρίζει από κοντά τον κλάδο σε όλα τα μεγάλα θέματα.

«Είμαστε σε καλή εποχή, έχουμε καλές προϋποθέσεις και από την κοινωνία και από τη μεταξύ μας σχέση», τόνισε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Απόδειξη για αυτό είναι ότι ο ασφαλιστικός, είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο γίνονται επενδύσεις. Βλέπουμε ότι όμιλοι από το εξωτερικό έρχονται και αγοράζουν ασφαλιστικές εταιρείες και τώρα σύντομα θα δούμε και άλλες, είπε, γιατί οι ξένοι θεωρούν ότι ο κλάδος έχει πολύ μεγάλο μέλλον στη χώρα μας.»

«Κάποτε επιβάλαμε το προϊόν, τώρα η κοινωνία μας το ζητάει γιατί καλύπτουμε πολύ σημαντικές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από την Πολιτεία», είπε. «Η υγεία και η σύνταξη είναι μόνο κάποιες από αυτές, ενώ δεν αργεί η στιγμή που η ΣΔΙΤ για τις φυσικές καταστροφές θα γίνει πραγματικότητα – δεν υπάρχει άλλος δρόμος», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ.

Η Ένωση θα δει όλους τους Αρχηγούς κομμάτων

«To κοινωνικό κράτος που έθρεψε γενιές και γενιές δεν υπάρχει πια. Δεν υπάρχει στις συντάξεις, δεν υπάρχει στην υγεία και είναι προφανές πως δεν υπάρχει ούτε στις φυσικές καταστροφές, θέμα σοβαρό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία, αλλά δεν είμαστε σε θέση», είπε παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. «Όποιος λέει ότι έχει λυθεί το ασφαλιστικό δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, για να μην πω τίποτα χειρότερο», είπε ο Πρόεδρος. «Ο ρόλος μας, όλων, είναι αυτό το μήνυμα να βγει προς τα έξω, και να βγει μετ’ επιτάσεως. Το έδαφος δεν είναι απλά ώριμο, το έδαφος το απαιτεί», υπογράμμισε.

«Όλοι αυτοί οι κανόνες που έχουν κατακλύσει το επάγγελμα τελευταία, η IDD, το GDPR, το Solvency, μπορεί να μοιάζουν αγχωτικοί, περισσότερο κιόλας απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, αλλά, από την άλλη, βάζουν μια τάξη στο επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου και το αναβαθμίζουν. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει ποιός είναι ο επαγγελματίας και πρέπει να μάθει επιτέλους ποιά είναι η προστιθέμενη αξία της συμβουλευτικής που προσφέρει.»: Παναγιώτης Λελεδάκης, Πρόεδρος ΠΣΑΣ

«Η Ένωση έχει ζητήσει να δει τον Πρωθυπουργό, θα δούμε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα δούμε τους αρχηγούς όλων των μεγάλων κομμάτων και θα θέσουμε πολύ καθαρά το ζήτημα: δεν μπορεί αυτή εδώ η χώρα να επιμένει ότι όλα θα τα λύσει το κράτος. Επιτέλους, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είναι αμαρτία, και ειδικά για το δικό μας λαό, το λαό με το περίφημο επιχειρηματικό δαιμόνιο. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα πατούσε πάνω στο κράτος για να λύσει το ασφαλιστικό, αυτό είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει», δήλωσε.

«Η ασφαλιστική αγορά έχει όλα τα εχέγγυα αυτή τη στιγμή για να βγει δυνατά προς τα έξω. Οι εταιρείες έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, οι ασφαλιστές είναι πιστοποιημένοι και στην κρίση, ο ασφαλιστικός κλάδος, με ένα Solvency II πολύ απαιτητικό σε κεφάλαια και πολύ βαρύ στη διακυβέρνηση, βγήκε, στην πλειοψηφία των εταιρειών, αλώβητος. Εν μέσω PSI οι εταιρείες έβαλαν βαθιά το χέρι στη τσέπη και δεν έχασε ο κόσμος τα λεφτά του, αυτό πρέπει να μαθευτεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης και συνέχισε λέγοντας:

«Ταξιδεύω αρκετά στο εξωτερικό και εκεί συχνά, στις κουβέντες που έχω με άτομα από άλλες αγορές, εκτός ασφαλειών, μιλάμε για τα stress test. Εκεί τους λέω ότι στην ασφάλιση, ο καθένας από μας, και ειδικά “ο ασφαλιστής της τσάντας”, όπως χαρακτηριστικά έλεγε κάποτε παλαιός μου συνάδελφος, πέρασε και περνά stress test καθημερινά. Ποιά stress test λοιπόν της Φρανκφούρτης και της EIOPA, τα stress test συμβαίνουν σε αυτούς που είναι εκεί έξω και καθημερινά χτυπάνε πόρτες. Για αυτό η βραδιά δεν είναι μόνο για τους πρώτους, αλλά για όλους αυτούς», κατέληξε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και πρόσθεσε:

«Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου έχει να παίξει σημαντικό ρόλο τις μέρες που έρχονται για αυτό και πρέπει να “κλείσει”. Δεν είναι για όλους, είναι για τους επαγγελματίες. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να πουλήσεις ασφάλειες και έχουν πάρει το μερίδιο που τους αναλογεί, αλλά μέχρι εκεί. Γιατί τη δουλειά που κάνει ένας ασφαλιστής δεν μπορεί να την κάνει ούτε η τράπεζα ούτε το Ίντερνετ, ούτε ό,τι άλλο προκύπτει με τη βοήθεια της τεχνολογίας.»

Τα παραδοσιακά κάστρα της ελληνικής οικονομίας έχουν καταρρεύσει – η ασφαλιστική αγορά ίσως ο πιο αξιόπιστος θεσμός

Ο Ολυμπιονίκης πρωταθλητής της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης ενέπνευσε το κοινό του ΠΣΑΣ εξιστορώντας τον Γολγοθά που τον έφερε στο αθλητικό πάνθεον. Ήττες, ατυχίες, απογοητεύσεις, λάθη και φόβοι, ήταν συνεχείς “σύντροφοι” στην πορεία του, αλλά δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν – μέχρι που έφτασε εκεί που ήθελε.

«Αυτή τη στιγμή με την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος ίσως να επιτελεί και τον σημαντικότερο ρόλο στην οικονομία», συνέχισε στο ίδιο κλίμα και ο Παναγιώτης Λελεδάκης. «Αν το καλοσκεφτεί κανείς», είπε, «και τα τρία παραδοσιακά “κάστρα” της ελληνικής οικονομίας, έχουν καταρρεύσει. Το κράτος, αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να λύνει πάντα όλα τα προβλήματα. Οι τράπεζες, αποδείχτηκε ότι δεν είναι καθόλου άτρωτες ή πανίσχυρες, όπως πιστεύαμε όλοι, αλλά αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και τα ακίνητα, η περίφημη ακίνητη περιουσία που κάποτε ήταν εγγύηση για το μέλλον των παιδιών μας, τώρα είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πανάκριβη στη συντήρηση και φτωχή στην απόδοση.

Από την άλλη, η ΕΕ, εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια, ασχολείται και προσπαθεί να εξορθολογίσει και να θωρακίσει το επάγγελμα και τις εταιρείες, με νόμους, οδηγίες και κανόνες. Αυτό μας δείχνει ότι κάτι σημαντικό πρέπει να επιτελεί ο κλάδος μας», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ. «Το Solvency, αποδεικνύει ότι η ασφαλιστική αγορά μπορεί να είναι και ο πιο αξιόπιστος χρηματοοικονομικός θεσμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να το φωνάξουμε όλο αυτό και σε θεσμικό επίπεδο», συνέχισε, «με την Ένωση, τα Σωματεία, το ΕΕΑ, αλλά το σημαντικότερο και ο καθένας μόνος του. Αν ο κάθε ασφαλιστής δεν εξηγήσει και δεν εκπαιδεύσει τον πολίτη, δε θα το καταφέρει κανένα Ίντερνετ και κανένα βίντεο.

Οι συνθήκες αυτή τη στιγμή με την υπέρογκη φορολογία του επαγγέλματος μπορεί να είναι πιεστικές, όμως, μην ξεχνάμε ότι ο Σύμβουλος με κάθε νέο πελάτη χτίζει ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο παραμένει και θα είναι εκεί να τον ανταμείψει όταν θα έρθουν οι καλύτερες μέρες», κατέληξε ο Παναγιώτης Λελεδάκης.

Σημαντική Ανακοίνωση

Ο Πρόεδρος του MDRT Κάρολος Μαρκουίζος τίμησε την ασφαλίστρια Μαρία Νικολάου, 29 χρόνια στο επάγγελμα και 9 χρόνια μέλος. “Είμαι ασφαλίστρια της τσάντας. Ξεκίνησα τον Μάρτιο του 1989 και το κάνω ακόμη με πολλή αγάπη. Με κρατά νέα αυτή η δραστηριότητα, μου έχει μάθει να ονειρεύομαι, μου έχει αναπτύξει δεξιότητες. Το σημαντικότερο δεν είναι τα χρήματα που βγάζεις, είναι ότι το όριο σε αυτή τη δουλειά το βάζεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Και ανάλογα με το δικό σου ύφος και ήθος, κάθε βράδυ που επιστρέφεις στο σπίτι σου είσαι ευχαριστημένος ή όχι», είπε η Μαρία Νικολάου.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των κορυφαίων της χρονιάς (δείτε ονόματα στο τέλος του άρθρου), αλλά και με μια σημαντική ανακοίνωση.

Ο Κάρολος Μαρκουίζος, Πρόεδρος της επιτροπής επικοινωνίας του MDRT στην Ελλάδα, αποκάλυψε ότι σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου 2019, ειδική προσκεκλημένη του MDRT θα είναι μια Ελληνίδα διεθνούς εμβέλειας, από τα πρόσωπα που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε εκδηλώσεις του κλάδου, μιας και προέρχεται από το χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών.

Παρότι έχει αποσυρθεί από τις δημόσιες εμφανίσεις της εδώ και ενάμιση χρόνο, η μοναδική Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, 92 ετών πλέον, θα παρευρεθεί για να συνομιλήσει με μια επάξια εκπρόσωπο της γενιάς που βρίσκεται στην άλλη άκρη, στο ξεκίνημα της ζωής, με την 17χρονη Μαρία Κοκκάλα που πριν τρία χρόνια βραβεύτηκε ως ηγετική προσωπικότητα μεταξύ 400.000 μαθητών στην Ευρώπη.

Αναμένουμε με ανυπομονησία – οι Έλληνες ασφαλιστικοί σύμβουλοι εξελίσσονται και πετάνε όλο και πιο μακριά.

*Το 20ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στη Συνεδριακή Αίθουσα Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Μεταξύ άλλων το Συνέδριο παρακολούθησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Das Hellas Εμμανουήλ Κάλλης, Διοικητικά Στελέχη όπως ο Νίκος Δελένδας, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Εκπαίδευσης της Eurolife, o Διευθυντής Πωλήσεων Δικτύου της Εθνικής Ασφαλιστικής Μιχάλης Τάτσης, ο Διευθυντής Πωλήσεων Interamerican Μανώλης Κούτης, ο Γιάννης Αναστόπουλος, Head of Direct Sales Force Metlife, Πρόεδροι Σωματείων όπως η Δήμητρα Λύχρου (ΕΕΑΕ) και Γιώργος Καραβίας (π. Πρόεδρος ΣΕΜΑ) και πολλά άλλα στελέχη της αγοράς. Την εκδήλωση στήριξαν χορηγικά όλες οι μεγάλες εταιρείες και ο κλαδικός τύπος.

Στιγμιότυπα από τις βραβεύσεις:

Οι βραβευθέντες

Οι πρώτοι ανά εταιρεία

  • Από την Interamerican – τα βραβεία απένειμε ο κ. Μανώλης Κούτης, Δ/ντής Δικτύου Agency– βραβεύτηκαν οι: Ηλίας Αρβανίτης: 1ος στον κλάδο Ζωής, Κων/νος Αγγουρίδης: 1ος στις Γενικές Ασφαλίσεις, Θεόδωρος Νασόπουλος: 1ος στα επενδυτικά προϊόντα. Η Μαρία Νικολάου βραβεύτηκε εκ μέρους του MDRT για την συνολική της προσφορά στον κλάδο (μεγάλη φωτογραφία επάνω)
  • Από την Ευρωπαϊκή Πίστη –τα βραβεία απένειμε ο Νίκος Χαλκιόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Γεν. Δ/ντής Χαρτοφυλακίου– βραβεύτηκαν οι: Γεώργιος Αντωνίου: 1ος στον κλάδο Ζωής, Άννα Οικονόμου: 1η στις Γενικές Ασφαλίσεις, Ανδρέας Σαραντόπουλος: 1ος στα επενδυτικά προϊόντα. (στιγμιότυπο κάτω αριστερά)
  • Από τη MetLife – τα βραβεία απένειμε ο Γιάννης Αναστόπουλος, Head of Direct Sales Force – βραβεύτηκε ο Συμεών Μακέδος: 1ος στον κλάδο Ζωής και στα επενδυτικά προϊόντα.
  • Από την Εθνική Ασφαλιστική – τα βραβεία απένειμε ο Μιχάλης Τάτσης, Δ/ντής Πωλήσεων – βραβεύτηκαν οι: Ουρανία Αγγελάκου: 1η στον κλάδο Ζωής και Σταύρος Ηλιάδης: 1ος στις Γενικές Ασφαλίσεις. (φωτό κάτω δεξιά)

 Οι πρώτοι των πρώτων

  • Ουρανία Αγγελάκου: 1η στον κλάδο Ζωής.
  • Κων/νος Αγγουρίδης: 1ος στις Γενικές Ασφαλίσεις.
  • Θεόδωρος Νασόπουλος: 1ος στα Επενδυτικά προϊόντα.

Βράβευση MDRT

Ο Πρόεδρος του MDRT Ελλάδος, κ. Κάρολος Μαρκουίζος, απένειμε βραβείο στην κα. Μαρία Νικολάου, η οποία δραστηριοποιείται 29 χρόνια στο επάγγελμα, είναι 9 χρόνια μέλος του MDRT και έχει λάβει μέρος οκτώ φορές στις ετήσιες συναντήσεις του Οργανισμού.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *