Skip to content

Πόσα lockdowns αντέχει η ασφαλιστική αγορά;

Η πρόσφατη καραντίνα (από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 4 Μαΐου) φαίνεται ότι είχε ελέγξιμες απώλειες στην ασφαλιστική αγορά.

Tου Νίκου Σακελλαρίου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η παραγωγή στο διάστημα αυτό παρουσίασε υποχώρηση κατά 8-10% περίπου που αποδίδεται είτε στις μη ανανεώσεις συμβολαίων είτε στην ανεπαίσθητη αύξηση της νέας παραγωγής. Βεβαίως, υπάρχουν και τα προϊόντα κεφαλαιοποιήσεων (ομαδικά ή ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα unit linked) που υπέστησαν σημαντικές απώλειες από την υποχώρηση των αγορών ομολόγων και μετοχών.

Από τις εκτιμήσεις αυτές (θα έχουμε επίσημα στοιχεία από την ΕΑΕΕ για τον Απρίλιο σε μερικές εβδομάδες) φαίνεται ότι η ασφαλιστική αγορά πέρασε τον Covi- 19 σαν μία απλή γρίπη. Το θέμα που απασχολεί πλέον τους ασφαλιστικούς φορείς (εταιρείες και διαμεσολαβητές) είναι αφ’ ενός να επιστρέψουν στα νούμερα του καλοκαιριού 2019, να ομαλοποιηθεί η εισπραξιμότητα (δηλαδή να πληρώνουν όλοι έγκαιρα) και κυρίως να μην υπάρξει μέσα στο β’ εξάμηνο 2020 νέο κύμα εξάπλωσης του Covid-19.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαμορφώνουν με στοιχεία 31/12/2019 ένα μεσοσταθμικό δείκτη SCR για τους κλάδους Ζωής που ξεπερνά το 150% και για τους κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων πάνω από 175% σύμφωνα με υπολογισμούς μας. Αυτό σημαίνει ότι εάν μέσα στο β’ εξάμηνο επιστρέψει η κανονικότητα στην ασφαλιστική αγορά, η επίδραση του lockdown ως προς τους δείκτες φερεγγυότητας 2020 θα είναι μικρή. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο μεσοσταθμικός δείκτης SCR για τους κλάδους ζωής θα διαμορφωθεί στο 140-145% και για τους κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων (μεσοσταθμικά) περίπου στο 165% γεγονός που θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τις διοικήσεις. Αν συνεχιστεί η υποχώρηση στις διεθνείς αγορές ομολόγων στο υπόλοιπο 2020, τότε ίσως οι δείκτες φερεγγυότητας και για τις δύο κατηγορίες θα υποχωρήσουν περαιτέρω κατά 5-6 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη και έτσι, η αποθεματοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα θα κρίνεται γενικά ικανοποιητική.

Αυτό που δεν θέλουν με τίποτε οι διοικήσεις των επιχειρήσεων είναι να υπάρξει και δεύτερο κύμα επιδημίας μετά το καλοκαίρι που ουσιαστικά θα ανατρέψει όλο τον επιχειρηματικό σχεδιασμό τους. Στο αρνητικό αυτό σενάριο, εάν υπάρξει και δεύτερη καραντίνα (εγκλεισμός 40ημέρων όπως είναι η σωστή μετάφραση του ιταλικού όρου), τότε αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες που σήμερα έχουν δείκτες φερεγγυότητας (SCR) λίγο παραπάνω από το 100% και μέχρι 120% θα αναγκαστούν να προχωρήσουν άμεσα μέσα στο 2021 σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Γενικότερα αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι οικονομικοί διευθυντές με τα υπάρχοντα (31/12/2019) στοιχεία για την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών τους, είναι ότι ακόμη και εάν επιδεινωθούν οι καταστάσεις στις πωλήσεις προϊόντων ή στις επενδύσεις τους (πτώση αγορών), οι υπάρχουσες κεφαλαιακές επάρκειες δημιουργούν συνθήκες ασφαλείας μέχρι το 2022. Μέχρι τότε εκτιμούν ότι πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει και ως προς την πανδημία και ως προς τις διεθνείς οικονομικές αγορές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *