Skip to content

Πώληση Εθνικής: Θετικές προοπτικές και ο αστερίσκος του «αφελληνισμού»

Πλήθος συζητήσεων και αναλύσεων προκάλεσε η ανακοίνωση στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας της πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners. Μια πώληση που φαινόταν προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό και παρουσιαζόταν άλλες φορές ως σωτήριος μονόδρομος και άλλες ως βλαβερή εκτροπή στην ιστορική διαδρομή μιας εταιρείας που βρίσκεται στην αγορά εδώ και 130 χρόνια και της οποίας το μερίδιο σε αυτήν έφθανε στο 16%. Μια πώληση που σε κάθε περίπτωση εκπλήρωνε και μάλιστα εκπρόθεσμα την σχετική υποχρέωση της Εθνικής Τράπεζας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που η μόνη κατατεθειμένη δεσμευτική προσφορά ήταν αυτή της CVC Capital Partners.

Του Χρήστου Γαβαλά

Για την προοπτική που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το underwriter.gr απευθύνθηκε στην οικονομική αναλύτρια, Δάφνη Γρηγοριάδη η οποία και έκανε λόγο για θετικό πρόσημο.

Αρχικά αναφερόμενη στο CVC, η κα Γρηγοριάδη έκρινε ως θετική εξέλιξη το ότι πρόκειται για όμιλο ο οποίος «διαθέτει επενδύσεις σε 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως με 105 δις ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση» ενώ «στην Ελλάδα έχει επενδύσεις συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ» ενώ πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία «έχει ειδικό τμήμα επενδύσεων στον Χρηματοπιστωτικό και Ασφαλιστικό τομέα και την δυνατότητα να δώσει μεγάλη ώθηση στις εργασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής».

«Αυτό το γεγονός σημαίνει», εκτίμησε, «ότι ο επενδυτικός αυτός κολοσσός γνωρίζει την ελληνική οικονομία και την ελληνική ασφαλιστική αγορά» αλλά και ότι «αναγνωρίζει αξιοπιστία, προβλέπει αναπτυξιακές προοπτικές και αποδέχεται το επενδυτικό ρίσκο» καθώς όπως εξήγησε «η συμφωνία κλείδωσε σε μια συγκυρία όπου η ασφαλιστική αγορά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου την ίδια ώρα που τα τραπεζικά ιδρύματα τον αποστρέφονται προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους».

Και συμπλήρωσε αναφερόμενη στο τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε επίπεδο έκρηξης επενδύσεων από το εξωτερικό: «Για αυτό ως παράπλευρο όφελος για την Ελληνική οικονομία μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η επενδυτική αυτή απόφαση της CVC Capital Partners αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και δίνει σήμα στην παγκόσμια αγορά επενδυτικών κεφαλαίων να επιλέξουν την χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό τόσο για την πραγματοποίηση εξαγορών και συγχωνεύσεων όσο και για την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών. Η Εθνική Ασφαλιστική αποτιμήθηκε συνολικά στα 505 εκ ευρώ και για αυτό το ύψος συμφωνούν οι επενδυτικοί οίκοι Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS και Barkley’s.».

Συμπερασματικά, επισήμανε η κα. Γρηγοριάδη, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής «εκπληρώνεται μια σημαντική υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αλλά και «εξυγιαίνεται η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αυξάνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον επενδυτικό κολοσσό που επενδύει σε αυτήν και αυτό αποτελεί αφορμή εισροής και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία».

Τη θετική προοπτική που ανοίγεται μετέφερε στο underwriter.gr και ένα μεγάλο κομμάτι μεσιτών και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Από την άλλη, το γεγονός ότι το αμερικανικό fund εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές της οικονομίας δεν θα μπορούσε παρά να έχει και… απόνερα, με κυριότερο τον περαιτέρω αφελληνισμό της ασφαλιστικής αγοράς, ο οποίος βέβαια και είχε ξεκινήσει από τις αρχές του αιώνα με την μεταβολή της ιδιοκτησίας της Interamerican.

Και στα χρόνια που ακολούθησαν βεβαίως αρκετοί όμιλοι ελληνικών συμφερόντων στον κλάδο διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ η ΕΤΕ φαίνεται ότι ακολούθησε το δρόμο άλλων τραπεζών που αποφάσισαν να πουλήσουν τις θυγατρικές τους ασφαλιστικές σε πολυεθνικές ή συνεργάστηκαν μαζί τους στον τομέα του bankassurance.

Αυτό τον αστερίσκο είχε επισημάνει νωρίτερα φέτος στην ετήσια συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος είχε μιλήσει με… μελανά χρώματα για την εξαφάνιση της ελληνικής ιδιοκτησίας από τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και για την συγκέντρωση του κλάδου σε λίγες εταιρείες.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, με δυνητικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα. Η εύρυθμη και σύννομη λειτουργία τους είναι προϋπόθεση για την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών σε πλήθος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων αλλά και για την ίδια τη λειτουργία της οικονομίας. Ενώ η διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών αποβαίνει υπέρ των ασφαλισμένων αλλά και υπέρ της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Για να συνεχίσει λέγοντας: «Κατά τη γνώμη μας, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του πλήθους των ασφαλιστικών εταιρειών και η συγκέντρωση πάνω από το 90% της παραγωγής σε 10 περίπου εταιρείες δεν προάγει τις συνθήκες του ανταγωνισμού και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Η εξαφάνιση σχεδόν της ελληνικής ιδιοκτησίας και από τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης όπως δυστυχώς συμβαίνει και σε άλλους κλάδους της οικονομίας μας δεν ωφελεί την εγχώρια οικονομία».

Αναφερόμενος μάλιστα σε εκείνο το σημείο στην επερχόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε κάνει λόγο για προβληματισμό στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η δρομολογούμενη πώληση και της Εθνικής Ασφαλιστικής μας προβληματίζει ιδιαίτερα για την σκοπιμότητά της πόσο δε μάλλον μεσούσης αυτής της τεράστιας πανδημικής κρίσης. Εμείς θεωρούμε ότι η ενίσχυση του ρόλου του κράτους όσον αφορά την εποπτεία και τον έλεγχο στην ασφαλιστική αγορά είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών και την εν γένει ασφαλιστική νομοθεσία αλλά και για την προστασία των ίδιων των επιχειρήσεων».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση του κλάδου παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο ως απόρροια της αδυναμίας των μικρότερου μεγέθους εταιρειών να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που απαιτούν πλέον οι εποπτικές αρχές, ιδίως σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *