Skip to content

Πώς κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών;

Πριν απο λίγες μέρες στο Συνέδριο της Ύδρας ακούσαμε τον Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών να λέει δύο πράγματα: 1) ότι περιμένει από τις ασφαλιστικές εταιρείες “να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών” και οτι 2) “αυτό είναι το μέσο για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος”.

Σε τι έγκειται αλήθεια αυτή η εμπιστοσύνη; Με ποιό τρόπο κερδίζεται και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν; Μπορεί ένα κομμάτι της αγοράς μόνο του να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Η αξιοπιστία διαμορφώνεται “συνδυαστικά”, από ολα τα επίπεδα μαζί:

Καταρχήν οι Διαμεσολαβούντες οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αποτελούν το βασικό δίκτυο διανομής του προϊόντος, παίζουν το δικό τους ρόλο. Πρέπει να τους αναγνωριστεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κάνει πολύ δρόμο για να προσαρμοστούν στις συνεχόμενες εποπτικές παρεμβάσεις και σε ένα σημαντικό βαθμό, το έχουν καταφέρει, παρά τις δυσκολίες. Αναμφίβολα η προσπάθεια θα συνεχιστεί με στόχο την πλήρη εξυγίανση του χώρου τους και την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.

Οι εταιρείες, έχουν επίσης κάνει πολύ δουλειά τα τελευταία χρόνια ως προς την εξυπηρέτηση των πελατών και την εξέλιξη των προϊόντων. Πλέον έχουν ως επίκεντρο την ικανοποίηση του ασφαλισμένου και με βάση αυτό υποστηρίζουν τις υπηρεσίες τους. Φυσικά υπάρχουν και εδώ τομείς που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης.

Η ισότιμη και με ίδια φιλοσοφία αντιμετώπιση όλων των δικτύων διανομής, η ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια στα συμβόλαια (συχνά είναι υπερβολικά “απλοϊκός” ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται οι παροχές, γραπτά και προφορικά…) και τέλος, ο τρόπος με τον οποίο διαφημίζεται και πλασάρεται στον κόσμο το ασφαλιστικό προϊόν, είναι τομείς στους οποίους μπορούν ακόμη πολλά να γίνουν.

Για παράδειγμα, πέρα από τις προϊοντικές διαφημίσεις που συνήθως έχουν ως επίκεντρο την τιμή, θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξουν καμπάνιες που να επικοινωνούν το κύρος των εταιρειών, το μέγεθός τους και το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλουν κάθε χρόνο – τα νούμερα είναι υψηλά και είναι σίγουρο ότι θα τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης. 

Με τη σειρά της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών θα μπορούσε να προσπαθήσει περισσότερο επικοινωνιακά ώστε να φτάνει σε κάθε πολίτη το μήνυμα του μεγέθους και της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Οι καμπάνιες είτε στους χώρους εκπαίδευσης είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο,  θα βοηθήσουν ώστε οι νέες γενιές να αντιληφθούν την αξία και να γνωρίσουν τις υπηρεσίες της ασφάλισης.

Φυσικά δεν μπορεί να μη γίνει λόγος για το ρόλο της εποπτικής αρχής αλλά και της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Βασική τους αποστολή αυτή τη στιγμή είναι να διαχειριστούν με επιτυχία την προσπάθεια των εταιρειών να λειτουργήσουν σε πλαίσιο Solvency ΙΙ από 1/1/16, αποφεύγοντας τα “ατυχήματα” (πιθανές ανακλήσεις αδειών). Παράλληλα, η των ελεγκτικών μηχανισών να ρυθμίζουν με δίκαιο τρόπο τις αρρυθμίες, όπου αυτές εμφανίζονται.

Η Πολιτεία από την άλλη πρέπει, θα κουραστούμε να το λέμε, να ξεπεράσει τα ταμπού της με την ιδιωτική ασφάλιση και να αρχίσει να αναγνωρίζει δημόσια το ρόλο της, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες που έχει να καλύψει τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες.

Αλλιώς πώς θέλει και ζητά από την αγορά να “κερδίσει την εμπιστοσύνη” των πελατών,  όταν πρώτα απ’ όλα η ίδια δεν της αποδίδει και δεν της αναγνωρίζει τη συνεισφορά της;

3 Comments

  1. Avatar

    σωστη τοποθετηση, συμφωνω !

  2. Avatar

    Μέ τήν σκιά τῆς ὑπόθεσης ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ νά παραμένῃ καί τό Bankassurance πτωχευμένων οὐσιαστικά τραπεζῶν νά ὑποσκελίζει σταθερά τήν Ἐποπτική ‘Αρχή , ἡ ἐμπιστοσύνη δέν κατακτιέται κι ἀς μήν ἐμφανίζομε τά δευτερεύοντα ὡς κυρίαρχα!

  3. Avatar

    Είναι γεγονός πως οι τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες όλο και πιο έντονα θα αρχίσουν θέτουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα θέματα ποιότητας και αξιοπιστίας ε παραγωγικούς τομείς, όπως η Ιδιωτική Ασφάλιση.
    Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στο συγκεκριμένο άρθρο, η ανάπτυξη του Κλάδου μέσα από την ανάπτυξη “ασφαλιστικής συνείδησης”, συνδέεται με την αναβάθμισης της αξιοπιστίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Ιδιωτικής Ασφάλισης:
    – Των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και των επαγγελματικών ενώσεών τους
    – Την Ασφαλιστικών Εταρειών και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)
    – Της Εποπτικής Αρχής της Τράπεζας της Ελλάδος και
    – Της ίδιας της Πολιτείας που πρέπει αντιειμενικά να δεί το ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης σύμφωνα με την ισχύουσα διεθνή πρακτική.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *