Skip to content

Πώς να δουλεύετε όταν δεν θέλετε να δουλέψετε!

Υπάρχει αυτό το πρότζεκτ που έχετε αφήσει πίσω – αυτό με την προθεσμία που πλησιάζει απειλητικά. Και υπάρχει και ο πελάτης του οποίου το τηλεφώνημα πρέπει πραγματικά να επιστρέψετε – αυτός που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παραπονιέται και να καταναλώνει τον πολύτιμο χρόνο σας. Βέβαια, έχετε να πάτε και στο γυμναστήριο, αυτό δεν ήταν στο πρόγραμμα σήμερα;…

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο λιγότερες ενοχές, άγχος και απογοήτευση θα νιώθατε αν μπορούσατε με κάποιο τρόπο να πείσετε τον εαυτό σας να κάνει αυτά που δεν θέλετε να κάνετε, τη στιγμή που πρέπει να τα κάνετε; Για να μην αναφέρουμε πόσο πιο χαρούμενος και αποτελεσματικός θα ήσασταν!

Τα καλά νέα (και είναι πολύ καλά νέα) είναι ότι μπορείτε να τιθασεύσετε την αναβλητικότητα, αν χρησιμοποιήσετε τη σωστή στρατηγική. Η σωστή στρατηγική εξαρτάται από το γιατί καθυστερείτε:

Λόγος # 1 Αναβάλλετε κάτι επειδή φοβάστε ότι θα τα κάνετε μαντάρα

Λύση: Εστιάστε στο αποτέλεσμα

Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσετε οποιαδήποτε εργασία. Ο πρώτος είναι να το δείτε ως επίτευγμα. Για παράδειγμα, να σκεφτείτε ότι αν ολοκληρώσετε ένα συγκεκριμένο έργο θα εντυπωσιάσετε το αφεντικό σας. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν αυτό εστίαση στο αποτέλεσμα. Η προσήλωση σε αυτό που θα αποκομίσετε σας κάνει πιο αισιόδοξους και πιο πρόθυμους για εργασία. Πολύ καλύτερη πρακτική από το να προσηλώνεστε στο φόβο και την αμφιβολία ότι δεν θα τα καταφέρετε! Έτσι υπονομεύετε μόνοι σας τα ίδια σας τα κίνητρα και ακινητοποιήστε!

Ένας ακόμη καλός τρόπος είναι να αναλογιστείτε τι θα συμβεί αν παραμείνετε αδρανείς. Το να μην κάνετε τίποτα τι αποτέλεσμα θα έχει; Αυτός ο φόβος μπορεί να είναι ενοχλητικός, αλλά είναι ταυτόχρονα και παραγωγικός.

Λόγος # 2 Αναβάλλετε κάτι επειδή δεν «έχετε όρεξη» να το κάνετε.

Λύση: Ποιος είπε ότι η όρεξη είναι προαπαιτούμενο;

Τις περισσότερες φορές, όταν για παράδειγμα λέμε «απλά δεν μπορώ να σηκώνομαι νωρίς το πρωί» ή «απλώς δεν μπορώ να πιέσω τον εαυτό μου να γυμναστεί», αυτό που πραγματικά εννοούμε είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας να νιώσουν την όρεξη να κάνουν αυτά τα πράγματα. Κανείς δεν μας δένει στο κρεβάτι μας κάθε πρωί και κανείς δεν εμποδίζει την είσοδο μας στο γυμναστήριο. Σωματικά, τίποτα δεν μας σταματά – απλά δεν έχουμε όρεξη. Αλλά, ποιος είπε ότι η όρεξη είναι το ζητούμενο;;

Όλοι λίγο πολύ πιστεύουμε ότι δεν γίνεται ο άνθρωπος να έχει κίνητρο ή να είναι αποτελεσματικός σε κάτι αν δεν έχει όρεξη να το κάνει. Όμως αυτό είναι λάθος. Η όρεξη δεν είναι προϋπόθεση. Ναι, σε κάποιο επίπεδο πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε – πρέπει να θέλουμε να δούμε το έργο τελειωμένο, ή να γίνουμε πιο υγιείς ή να ξεκινήσουμε νωρίτερα τη μέρα μας. Αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε όρεξη για να το κάνουμε.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες, συγγραφείς και καινοτόμους πέτυχαν κυρίως λόγω της αφοσίωσής τους στη ρουτίνα της εργασίας τους. Αυτή που τους ανάγκαζε να αφιερώνουν έναν ορισμένο αριθμό ωρών την ημέρα, ανεξάρτητα από το πόσο ανόρεχτοι, πεσμένοι (ή, σε πολλές περιπτώσεις, πιωμένοι) μπορεί να ένιωθαν. Ας θυμηθούμε τη ρήση που λέει ότι «η έμπνευση είναι για τους ερασιτέχνες. Εμείς οι υπόλοιποι απλά σηκωνόμαστε και πάμε στη δουλειά»!..

Λόγος # 3 Αναβάλλετε κάτι επειδή είναι δύσκολο ή δυσάρεστο.

Λύση: Χρησιμοποιήστε το συλλογισμό “εάν-τότε”.

Πολύ συχνά, βολευόμαστε με τη σκέψη της αυτοπειθαρχίας: όταν θελήσουμε πραγματικά να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε. Θεωρούμε ότι μπορούμε εύκολα να αναγκάσουμε τον εαυτό μας να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει, όταν θα αποφασίσουμε να γίνει. Μα αν λειτουργούσε αυτό, δεν θα το αναβάλλαμε εξαρχής! Ας αποδεχτούμε το γεγονός ότι η δύναμή της θέλησής μας είναι περιορισμένη.

Ένα τρικ για να υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να κάνει αυτό που πρέπει είναι να χρησιμοποιούμε το “αν-τότε”. Αυτό σημαίνει να αποφασίσετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να ολοκληρώσετε ένα έργο, που πρέπει να το κάνετε και πότε. Για παράδειγμα, να πείτε “Αν είναι 2 μ.μ., τότε θα σταματήσω αυτό που κάνω και θα αρχίσω να δουλεύω για την αναφορά που ζήτησε ο προϊστάμενός μου”. Ή “Αν ο εργοδότης μου κατά τη συνάντησή μας δεν αναφέρει το αίτημά μου για αύξηση, τότε θα το επαναφέρω εγώ στη συζήτηση”.

Αν αποφασίσετε εκ των προτέρων τι, πότε και που θα κάνετε κάτι δεν θα χάσετε χρόνο να το αναλογίζεστε την κρίσιμη στιγμή που πρέπει να ενεργήσετε. Δεν θα σκεφτείτε την αναβολή ή πιθανές εναλλακτικές ενέργειες για να αποφύγετε αυτό που έχετε προαποφασίσει και σχεδιάσει.

Επίλογος

Μπορεί όλες οι άνω συμβουλές αυτές να μην είναι τόσο διασκεδαστικές όσο παραινέσεις του τύπου «Ακολούθησε το πάθος σου!» ή «Μείνε θετικός!», αλλά είναι αποτελεσματικές και το ίδιο αποτελεσματικοί θα είστε κι εσείς αν τις εφαρμόσετε!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *