Skip to content

Ρικ Πιτίνο: Τα 10 πράγματα που είπε στους ασφαλιστές ο διάσημος προπονητής και ορισμένες λεπτομέρειες

του Νίκου Σακελλαρίου

Ο Ρικ Πιτίνο πέρα από ένας προπονητής του μπασκετικού Hall of Fame γεμάτος εμπειρίες από το σκληρό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα (NCAA) των ΗΠΑ και -λιγότερες- από το NBA παραμένει ένας εξαιρετικά φιλοσοφημένος άνθρωπος που μπορεί και θέλει να μεταφέρει την εμπειρία του όχι μόνο στους νέους παίκτες, αλλά και σε κάθε κατηγορίας επαγγελματία. Ο τρόπος που μεταμόρφωσε την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟ από τα Χριστούγεννα 2018 μέχρι σήμερα και ειδικά ορισμένους παίκτες αποτελούν δείγματα γραφής πώς μία εμπνευσμένη ηγεσία μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε κάθε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο ΠΣΣΑΣ έκλεψε την παράσταση όχι μόνο σε επίπεδο life style την Παρασκευή 31/5 με την πρόσκληση του Πιτίνο (στο 7ο ετήσιο Συνέδριο ΠΣΣΑΣ – Gama Hellas), αλλά κυρίως ως life and business coatching. Οι ασφαλιστές (κάθε μορφής) μπορούν να μεταφέρουν ορισμένα χρήσιμα tips του Αμερικάνου προπονητή σχετικά με την οργάνωση του γραφείου τους, τη συμπεριφορά τους απέναντι στους πελάτες και τους συνεργάτες, την αντιμετώπιση των επαγγελματικών αντιξοοτήτων και την καθοδήγηση της δουλειάς τους. Αυτά είναι άλλωστε ό,τι πρεσβεύει και ο ίδιος στο μπάσκετ.

Οι 10 χρήσιμες συμβουλές του Πιτίνο για τους ασφαλιστές θα μπορούσαν να βγουν μέσα  από το βιβλίο του «Η επιτυχία είναι επιλογή».

Το πρώτο βήμα είναι: Αποκτήστε αυτοεκτίμηση

Το δεύτερο βήμα: Βάλτε απαιτητικούς στόχους

Το τρίτο βήμα: Έχετε πάντοτε θετική αντιμετώπιση των καταστάσεων και των προβλημάτων

Το τέταρτο βήμα: Αποκτήστε καλές συνήθειες

Το πέμπτο βήμα: Μάθετε την τέχνη της επικοινωνίας

Το έκτο βήμα: Διδαχθείτε από τα πρότυπα

Το έβδομο βήμα:  Μάθετε να αποδίδετε υπό πίεση

Το όγδοο βήμα: Δείξτε λυσσαλέα επιμονή

Το ένατο βήμα: Διδαχθείτε από τις αντιξοότητες

Το δέκατο βήμα: Επιβιώστε στην κορυφή

Μεταφέροντας τα διδάγματα της επιτυχίας στο μπάσκετ στο ασφαλιστικό περιβάλλον όπως τα μετέφερε την Παρασκευή 31/5 στο Μέγαρο Μουσικής , ο Αμερικάνος προπονητής θα εστιάζαμε σε ορισμένα επιμέρους πράγματα από τις 10 εντολές του. Ορισμένα πράγματα που πραγματοποιούν όλοι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες.

  1. Οργανώστε το επαγγελματικό σας περιβάλλον και ενισχύστε την αυτοπεποίθησή των συνεργατών σας

Κάθε επαγγελματίας ασφαλιστής και ειδικά οι συντονιστές θα πρέπει να περιβάλλονται από συνεργάτες που τους εμπιστεύονται. Η ασφάλιση δεν είναι “ατομικό άθλημα” στο εξωτερικό και έτσι θα γίνει και στην Ελλάδα. Τα πλέον επιτυχημένα ασφαλιστικά γραφεία είναι αυτά που οι συνεργάτες έχουν αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους και με τον ηγέτη. Εάν οι συνεργάτες δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους δημιουργείται κλίμα διχόνοιας και ανταγωνισμού που επηρεάζει και τα παραγωγικά αποτελέσματα.

  1. Φτιάξτε καλό επαγγελματικό περιβάλλον και υποδομές

Το γραφείο του ασφαλιστή είναι σαν το γήπεδο μπάσκετ. Πρέπει να του προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και να τον ωθεί στο να κάνει την υπέρβαση. Το εγγλέζικο “my home is my castle” (το σπίτι μου είναι το κάστρο μου) αποτελεί πεμπτουσία μίας επιτυχημένης επαγγελματικής ασφαλιστικής συνεργασίας.

  1. Χαρείτε με τις επιτυχίες των συνεργατών σας και βοηθήστε τους στις δύσκολες στιγμές

Όπως ένας παίκτης μπάσκετ, ένας ασφαλιστικός σύμβουλος θα έχει καλές και κακές στιγμές. Ο συντονιστής θα πρέπει να επιβραβεύει τις επιτυχίες και να ενθαρρύνει στις αποτυχίες τους συνεργάτες του.

  1. Βάλτε επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους

Πουθενά, ούτε στο μπάσκετ ούτε στην ασφάλιση δεν υπάρχει ικανοποίηση χωρίς τους απαραίτητους στόχους. Ακόμη και εάν οι στόχοι αυτοί είναι μικροί, αποτελούν ένα σκαλοπάτι παραπάνω στη σκάλα της επιτυχίας.

  1. Μεγιστοποιείστε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου

Η αθλητική πρακτική του Πιτίνο, τόσο στο Κεντάκι όσο και στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ ήταν ότι πρέπει να δώσει κάθε παίκτης τη μέγιστη προσπάθεια τόσο στην άμυνα αλλοιώνοντας τις επιθέσεις του αντιπάλου όσο και στην επίθεση. Το ίδιο ισχύει και για στο “στίβο” της επαγγελματικής ασφάλισης. Κάθε στόχος κυνηγιέται μέχρι εξάντλησης των πιθανοτήτων.

  1. Ενημερωθείτε και συνεργαστείτε με το περιβάλλον σας

Κανένας σε ένα ασφαλιστικό γραφείο δεν είναι υπεράνω των άλλων όσο “παραγωγικός” και εάν είναι αυτός. Κάθε συνεργάτης, ακόμη και ο πλέον άπειρος, μπορεί να προσφέρει πληροφορίες και ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

  1. Δώστε έμπνευση και παραδείγματα

Κάθε επαγγελματίας ασφαλιστής χρειάζεται κάποια μορφή που να τον εμπνέει για την υπέρβαση είτε να τον βοηθά να σηκωθεί μετά από την επιτυχία. Μπορεί να είναι ένας γνωστός αθλητής, μπορεί να είναι ένας άλλος επαγγελματίας πάντως χρειάζεται κάποιο ίνδαλμα.

  1. Ο ηγέτης παράδειγμα προς μίμηση

Για το θέμα της ηγεσίας, έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία ανά τον κόσμο. Το κοινό στοιχείο είναι ότι ο σεβασμός στον Ηγέτη κερδίζεται και δεν αγοράζεται. Αν αγοραστεί, τότε θα πουληθεί αργότερα… και το ξέρετε καλά οι περισσότεροι στα διάφορα επαγγελματικά περιβάλλοντα.

  1. Μην αφήνετε καμία δουλειά και καμία ευκαιρία αναξιοποίητη

Κάθε ασφαλιστική εργασία, κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση για την οποία δεν θα πρέπει κανένας να δείξει αδιαφορία. Όπως κάθε πόντος σε ένα αγώνα μπάσκετ είναι πολύτιμος και μπορεί να δώσει τη νίκη έτσι και κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο -όσο μικρής  αξίας και εάν είναι- μπορεί να ανοίξει δρόμους για μεγάλες δουλειές.

  1. Αξιοποιήστε τις γνώσεις και τις πνευματικές και επαγγελματικές σας εμπειρίες για να μείνετε στην κορυφή

Αυτό που ξέρουμε όλοι είναι ότι εύκολα, ακόμη και συγκυριακά φτάνει κάποιος στην κορυφή, αλλά δύσκολα παραμένει εκεί. Χρειάζεται ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση, πνευματική πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση για να μείνει κάποιος στην κορυφή.

(Κεντρική Φωτό: Ο διάσημος προπονητής υπογράφει τη μπάλα της Gama Hellas παρουσία του Δημ. Γαβαλάκη, μέλος του Board της Gama Hellas και της Φανής Θεοφανίδου, υπεύθυνης επικοινωνίας του ελληνικού παραρτήματος.)

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *