Skip to content

Ξεκίνησε η καμπάνια της Ένωσης για την ασφαλιστική συνείδηση

“Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε την ανατροπή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και να είμαστε χρήσιμοι για την ελληνική κοινωνία. Να εργαστούμε όλοι μαζί οι φορείς της αγοράς, να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα, όχι τις βραχυπρόθεσμες τακτικές και οφέλη και να χτίσουμε σιγά σιγά την ασφαλιστική συνείδηση.”είπε ο Δημήτρης Μαζαράκης, λίγο πριν την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας για το καλό του νέου έτους, την Τρίτη 30 Αυγούστου στην αίθουσα Τύπου στα γραφεία της Ένωσης στην Ξενοφώντος.

Αποφασισμένος να δώσει λύση σε Ασπίδα και Επικουρικό ο Δημήτρης Μαζαράκης

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι φέτος ο φετινός Φλεβάρης για την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών μιας και λανσάρεται σειρά επικοινωνιακών ενεργειών αλλά και ενεργειών για την βελτίωση της αγοράς.

Αρχής γενομένης από προχθές Δευτέρα που ξεκίνησε η καμπάνια ασφαλιστικής συνείδησης της  στα social media –  στο Facebook, στο Instagram και στο LinkedIn. Στις 19 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η νέα “πιο ανθρωποκεντρική” ιστοσελίδα της Ένωσης ενώ στις 27, η Γενική Συνέλευση θα επικυρώσει τον “Δεκάλογο των Δεσμεύσεων” απέναντι στον ασφαλισμένο καθώς και νέο κώδικα δεοντολογίας. 

Είναι φανερό ότι η Ένωση έχει βάλει ψηλά τον πήχυ και εργάζεται πυρετωδώς για να παρουσιάσει ουσιαστικό και σημαντικό έργο. Ίσως οι σημαντικότερες από όλες τις ενέργειες που έχει βάλει “μπροστά” να είναι η επίλυση των δύο χρόνιων ζητημάτων, το Επικουρικό και η Ασπίδα.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων ταλανίζεται εδώ και χρόνια από ένα όγκο συσσωρευμένων υποχρεώσεων (εκκρεμείς αποζημιώσεις) που τη στιγμή αυτή υπολογίζεται γύρω στα 400 εκ ευρώ ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε σε πρόσφατη εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Μαζαράκης, κάθε χρόνο το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 30 εκατομμύρια ευρώ λόγω τόκων υπερημερίας – εν ολίγοις το έλλειμμα του Ταμείου φουσκώνει “με το καλημέρα” όλη την αγορά κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Η λύση είναι επιτακτική και οι συνομιλίες είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο – ο Δημήτρης Μαζαράκης εκτίμησε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα αρχίσει να υλοποιείται η στρατηγική.

(Διαβάστε σχετικά με το Επικουρικό:Ανεξάρτητη ελεγκτική μπαίνει στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων , Το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία , Ανασφάλιστα: 7 φορές μεγαλύτερες από την Ευρώπη οι εισφορές στο Επικουρικό στην Ελλάδα)

Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η υποβολή των προτάσεων από 11 συνολικά επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την όλη διαδικασία εξυγίανσης (run off) : δηλαδή την χρηματοδότηση, τον διακανονισμό με τους οφειλέτες ή τα δικηγορικά γραφεία που τους εκπροσωπούν (συμβιβασμός στο ποσό – στην πλειοψηφία τους οι αποζημιώσεις αφορούν ηθικές βλάβες) και εν τέλει την καταβολή των αποζημιώσεων.

Λύση για την Ασπίδα πριν κλείσει η χρονιά

Στο δεύτερο εξάμηνο του φετινού έτους έχει βάλει στόχο η Ένωση να κλείσει αυτή την “ανοιχτή πληγή” όπως την χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μαζαράκης σε πρόσφατη εκδήλωση για την καθιερωμένη κοπή πίτας. Κατά βάση να αρχίσει, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, να καταβάλλεται ένα ουσιαστικό ποσό έναντι των όσων είχαν εμπιστευθεί στην Ασπίδα τα λεφτά τους – περί τις 90.000-100.000 οικογένειες.

Δήλωσε μιλώντας στο Underwriter.gr  o Δημήτρης Μαζαράκης:

“Θεωρώ ότι δεν είναι ευθύνη της αγοράς το θέμα της Ασπίδας ή οποιοδήποτε άλλο λουκέτο. Η ευθύνη είναι της Εποπτείας, φυσικά όχι της τωρινής, αλλά αυτής του παρελθόντος. Ανακλήσεις αδειών δεν πιστεύω ότι θα ξαναδούμε. Πρέπει ωστόσο να πάρουμε την πρωτοβουλία να κλείσει κάπως το θέμα της Ασπίδας, χωρίς να είναι ευθύνη μας,  για να μπορέσουμε να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός. Δεν μπορείς να έχεις ανοιχτές τις πληγές του παρελθόντος και να θες να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των Ελλήνων.” 

Αν θέλουμε να διεκδικήσουμε και να είμαστε τμήμα του εθνικού πυλώνα στις συντάξεις και την υγεία, συμπλήρωσε, δεν μπορούμε να “σέρνουμε” πίσω μας αυτά τα δύο “βαρίδια”. Το Επικουρικό και η Ασπίδα πρέπει να φύγουν από τη μέση, να τα λύσουμε, κατέληξε.

Οι συζητήσεις  με την Τράπεζα και το Υπουργείο είναι σε εξέλιξη για το θέμα της Ασπίδας. Κατά τα άλλα, στην ατζέντα της Ένωσης περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Επέκταση Φιλικού Διακανονισμού στις ΕΠΥ
  • Κώδικας Δεοντολογίας για τις εταιρείες οδικής βοήθειας
  • Δράσεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς για τα τροχαία ατυχήματα αλλά και για την Πρόληψη στον τομέα της Υγείας.
  • Πρωτόκολλα συνεργασίας με τις κλινικές για έλεγχο του κόστους αλλά και της ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.
  • Δράσεις κατά αυτό που αποκαλούμε “Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό”.

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επικοινωνίας για την νεανική επιχειρηματικότητα και την αξία της ασφάλισης σε μαθητές όλης της Ελλάδας και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκπροσώπων Στελεχών και το ΕΙΑΣ. Στόχος είναι στη νέα σχολική χρονιά 2018-2019, εθελοντές από την αγορά να μιλήσουν σε τουλάχιστον  15.000 παιδιά, για την αξία της επιχειρηματικότητας και την προστασία που μπορεί να της προσφέρει η ασφάλιση. Στόχος της Ένωσης είναι η αγορά να μην απευθύνεται μόνο σε ειδικά κοινά ή στον…εαυτό της, αλλά να λανσάρει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωση με απλούστερο και πιο κατανοητό τρόπο που να βοηθά τον κόσμο να αποκτήσει ” ασφαλιστική συνείδηση”.

Κατά τα άλλα, “στον αέρα” είναι το Μητρώο Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης από τις αρχές του 2018 (http://insuranceregistry.uhc.gr/) ενώ σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί και ο θεσμός της Εναλλακτικής Διαμεσολάβησης (εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ ασφαλιστικών-ασφαλισμένων), σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ

(Διαβάστε: Εξωδικαστική Διαμεσολάβηση: Βήμα ενίσχυσης του "ασφαλιστικού πολιτισμού")

Τον Μάιο, τέλος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα δημοσιευθεί ο (πρώτος) Δείκτης Υγείας 2017, που θα αναλύει και θα μετρά το κόστος των υπηρεσιών υγείας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά – στόχος, να υπάρχει πάντα στη διάθεση των καταναλωτών, μια επιστημονική εξήγηση για την πορεία των ασφαλίστρων.

“Είναι στο δικό μας χέρι να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, είναι στο δικό μας χέρι να ξεφύγουμε από αυτό το μίζερο 2% που εδώ και 21 χρόνια τουλάχιστον εγώ αντιμετωπίζω στην ασφαλιστική αγορά. Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε την ανατροπή και να είμαστε χρήσιμοι για την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να χτίσουμε σιγά σιγά και μεθοδικά την αξιοπιστία της αγοράς, να χτίσουμε σιγά σιγά την ασφαλιστική συνείδηση, να εργαστούμε όλοι μαζί κοιτώντας μακροπρόθεσμα, όχι τις βραχυπρόθεσμες τακτικές και οφέλη.” κατέληξε ο Πρόεδρος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *