Skip to content

Σαρρηγεωργίου: Αναμένουμε τα κυβερνητικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικίας

Συνέντευξη στο Reporter Magazine και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αλεξάκη έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Ο κ. Σαρρηγεωργίου δήλωσε αισιόδοξος για τις επιδόσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς τη χρονιά που διανύουμε σημειώνοντας την αύξηση 10,4% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ειδικότερα την αύξηση 19,4% στον κλάδο Ζωής.

Σχολιάζοντας την τάση συγχωνεύσεων και εξαγορών του τελευταίου διαστήματος, την απέδωσε στην “δύσκολη οικονομική κατάσταση, τον έντονο ανταγωνισμό, το εξαιρετικά αυστηρό και απαιτητικό κανονιστικό πλαίσιο του κλάδου αλλά στις χαμηλές αποδόσεις επενδύσεων.” Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν τις τάσεις συγχωνεύσεων, εξαγορών και τα μεγαλύτερα σχήματα. “Φυσικά πάντοτε υπάρχει χώρος και για τις μικρότερες, εξειδικευμένες ασφαλιστικές εταιρίες” δεν παρέλειψε να τονίσει.

Καλούμενος να σχολιάσει τη συγκέντρωση και τα στοιχεία ολιγοπωλίου στην ιδιωτική υγεία είπε:

“Η ιδιωτική ασφάλιση όπως λειτουργεί στην Ελλάδα, αποτελεί διαχειριστή και πληρωτή των υπηρεσιών υγείας που κάνουν χρήση οι ασφαλισμένοι της, οι οποίοι, εξαιτίας των γνωστών χρόνιων προβλημάτων του δημόσιου συστήματος, απευθύνονται συχνά στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Έτσι, η ιδιωτική ασφάλιση, τυγχάνει εξαρτώμενη της ιδιωτικής αγοράς υγείας. Με σχεδόν 20 εταιρίες δραστηριοποιούμενες στις ασφαλίσεις υγείας, διαπραγματευόμενες κάθε μία χωριστά, με μια στενά ολιγοπωλιακά διαρθρωμένη αγορά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, στενεύουν τα διαπραγματευτικά περιθώρια για την επίτευξη υπέρ των ασφαλισμένων πρωτίστως, των βέλτιστων τιμών που θα επέτρεπε η συναλλαγή με μια πλέον ανταγωνιστική αγορά υγείας. Η κατάσταση μάλιστα αυτή επιτείνεται και από το παρωχημένο εφαρμοζόμενο σύστημα αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών (fee for service), αντί ενός πλέον σύγχρονου, αποτελεσματικού, αποδοτικού, αλλά και δίκαιου και διαφανούς, όπως είναι τα DRG”.

Για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην επικουρική ασφάλιση ο Πρόεδρος σημείωσε πως δεν έχουν “ευθεία σχέση” με την ιδιωτική ασφάλιση, πέραν ίσως του γεγονότος ότι θα βοηθήσουν τους πολίτες να εξοικειωθούν με το τι σημαίνει “κεφαλαιοποιητικό σύστημα”. Κατά τα άλλα το συνταξιοδοτικό πρόβλημα θα παραμείνει, υπογράμμισε, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να βασίζει την παροχή συντάξεων στην κοινωνική ασφάλιση και δεν εισάγει κίνητρα για την προαιρετική, συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε και στην ασφαλιστική “έλλειψη” στον κλάδο των φυσικών καταστροφών.

Η ασφαλιστική αγορά διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των οικονομικών ζημιών που έρχονται ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών, είπε, αποζημιώνοντας με ταχύτητα τις ασφαλισμένες περιουσίες που πλήττονται από τις εκάστοτε καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ). Ωστόσο, παρότι στην Ελλάδα είμαστε ιδιοκτήτες της κατοικίας μας σε ποσοστό 70%, ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών παραμένει πάρα πολύ χαμηλό:

“Το κράτος καλείται έπειτα από μια φυσική καταστροφή να αποκαταστήσει τις ζημιές στις κατοικίες των πολιτών, αλλά η στήριξη που προσφέρει συνήθως έρχεται αργά και δεν επαρκεί. Και βέβαια αυτοί που επιβαρύνονται τελικά είναι οι φορολογούμενοι. Το κόστος αυτών των καταστροφών, που μέχρι σήμερα καλύπτονται εν μέρει από το ίδιο το κράτος, θα μπορούσε να μεταφερθεί στην ασφαλιστική αγορά, αν η κυβέρνηση δώσει στους πολίτες κίνητρα να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, με το σχετικό ασφάλιστρο να εκπίπτει από τους φόρους. Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σχετικά με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, αναμένουμε όμως να πραγματοποιηθεί σύντομα” κατέληξε ο Προέδρος της ΕΑΕΕ συμπληρώνοντας:

“Το θέμα της αντιμετώπισης των ζημιών από φυσικές καταστροφές είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός σε συνεργασία με την Πολιτεία. Ως κοινωνία και ως Κράτος οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών που προκύπτουν, οι οποίες είναι συχνά μεγάλες και δύσκολα μπορούν να καλυφθούν από τους ίδιους τους πολίτες”.

πηγή:Reporter.gr

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *