Skip to content

Νέα εποχή για τη δημόσια Υγεία στην Ελλάδα

Η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ΣΔΙΤ στην Υγεία θα προχωρήσουν και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες.

Η δημιουργία νέων υποδομών, με νέο πλαίσιο λειτουργίας και η απόκτηση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες στα πλαίσια του ΕΣΥ, φαίνεται να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το ελληνικό δημόσιο έχει από τον Μάρτιο του 2018, υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΣΝ έχει ξεκινήσει την υλοποίηση σημαντικών δωρεών σε όλη την επικράτεια.

Η “Πρωτοβουλία για την Υγεία” του Ιδρύματος περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων: των γενικών νοσοκομείων στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, καθώς και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ. Τα τρία νέα νοσοκομεία, θα ανήκουν στο ΕΣΥ, αλλά θα έχουν διοικητική ευελιξία και αυτοτέλεια. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νέο μοντέλο διοίκησης και χρηματοδότησης (πλην της μισθοδοσίας που αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο) που δεν αποκλείεται σταδιακά να επεκταθεί και σε άλλες μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό:

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής, προϋπολογισμού ύψους 105 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024. Θα έχει 181 κλίνες σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Το Νοσοκομείο θα αναπτυχθεί σε έκταση 25.000 τ.μ., και θα είναι ένα «πράσινο κτίριο», άρτια εξοπλισμένο με ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας. Το Νοσοκομείο Σπάρτης θα ολοκληρωθεί το 2025 και αρχές 2024 θα είναι έτοιμο και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη.

Το σχεδιασμό των έργων έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο οποίος όπως δήλωσε κατά την πρόσφατη εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στόχο έχει να φτιάξει τα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης, που θα συνδυάζουν την ιατρική αριστεία, την περιβαλλοντική αριστεία, την ανθρώπινη αριστεία και το φως, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία, καθώς «βασικό υλικό της αρχιτεκτονικής είναι το κάλλος του φωτός». Και πρόσθεσε, τα Νοσοκομεία θα έχουν φως, εργαζόμενοι και ασθενείς θα έχουν θέα το περιβάλλον, σημειώνοντας ότι μόνο στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Κομοτηνής θα φυτευτούν 1.000 δέντρα.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, το ΕΣΥ θα ενισχυθεί με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα με την προμήθεια τεσσάρων PET/CT τομογράφων σε ισάριθμα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Με νέα μηχανήματα θα εξοπλιστεί και το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το ΕΚΑΒ με δύο ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση φοιτητών νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπως επίσης, στην εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής, διασωστών του ΕΚΑΒ, γιατρών και χειρουργών για την αντιμετώπιση του τραύματος και τέλος στην εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού για την πρόληψη των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Αναδιαμόρφωση στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την αναμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στον Ευαγγελισμό, που θα γίνει με δωρεά του ΙΣΝ, της οικογένειας Μαρτίνου και της Αλίκης Περρωτή δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η “ναυαρχίδα” του ΕΣΥ να έχει σύγχρονα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Απαντώντας στην κα. Ζωή Γραμμάτογλου, πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι, η οποία μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς τελικού σταδίου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι: «σε νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αρχές Μαρτίου περιλαμβάνεται η κατ’ οίκον βοήθεια, διότι πράγματι είναι κάτι που λείπει».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό υπέβαλλε ερωτήσεις που αφορούσαν την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων. Μάλιστα, φοιτητής ιατρικής είπε ότι όσα ακούστηκαν τους δίνουν ελπίδα να μείνουν στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΙΣΝ, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, Renzo Piano.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *