Skip to content

Σεισμός στην Κρήτη: Πώς θα αποζημιωθούν οι σεισμόπληκτοι και ποιο θα είναι το είδος των ενισχύσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά 

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει από σήμερα ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 4797/2021 της κυβέρνησης  που αφορά σε κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες. Και αυτό με φόντο τον σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κρήτη. 

Με βάση τις διατάξεις του νόμου, θα δοθεί ποσό 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που είδε την κύρια κατοικία του να υφίσταται ζημιές, ενώ προβλέπεται και η καταβολή 6.000 ευρώ για επισκευαστικές εργασίες ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Εάν η οικογένεια είναι πολύτεκνη θα αποζημιωθεί με 600 ευρώ επιπλέον. 

Ενώ πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ θα λάβουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Από εκεί και πέρα, οι διατάξεις του νόμου περιλαμβάνουν οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ για άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό.

Παράλληλα, προβλέπεται και η γραμμή ενίσχυσης «πρώτης αρωγής» για τις επιχειρήσεις αλλά και επιπρόσθετα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Ως πρώτη αρωγή θα είναι μια έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση προς επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που επλήγησαν από τον εγκέλαδο, θα χορηγηθεί άμεσα αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει την τελευταία διαθέσιμη τιμή του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε αγοραίες τιμές, όπως υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο δικαιούχος καλείται να υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Οικονομικών, η οποία συνιστά και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς το περιεχόμενό της ενώ δύναται, εναλλακτικά, να υποβάλλει την αίτησή του εγγράφως στον περιφερειακό συντονιστή κρατικής αρωγής.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις, η επιχορήγηση θα καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε στοιχεία του ενεργητικού της, όπως σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και σε αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα. 

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, μπορεί να παρέχεται προκαταβολή έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης.

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες βεβαίως αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών πρόσθετες παρεμβάσεις για τους σεισμόπληκτους, όπως ενδεικτικά η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, η ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η χορήγηση παράτασης σε προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, η παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων, η λήψη μέτρων προστασίας θέσεων εργασίας αλλά και η αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της ακίνητης περιουσίας.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια και υποδομές, με κόκκινες κορδέλες να τοποθετούνται σε όσα κτίρια θεωρούνται επικίνδυνα.

Πριν 10 μήνες η Κρήτη υπέφερε από έντονες βροχοπτώσεις

Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από τότε που η Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με την έρευνα που είχε κάνει η ΕΑΕΕ μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών – μελών της, είχαν δηλωθεί 293 ζημιές το ύψος των οποίων εκτιμήθηκε σε περίπου 21 εκατ. ευρώ.

Ο Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσία της ΕΑΕΕ, είχε σχολιάσει τα συγκεκριμένα ευρήματα κάνοντας λόγο για μεγάλο «ασφαλιστικό κενό» σε ο,τι αφορά στην κάλυψη της περιουσίας των πολιτών αλλά και χρέος της Πολιτείας να ενσκήψει στο θέμα. 

«Για ακόμη μία φορά γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρόλα αυτά το ασφαλιστικό κενό σε ό,τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τη νέα χρονιά τους πολίτες και την Πολιτεία», είχε δηλώσει.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *