Skip to content

ΣΕΜΑ: «Η ιδιωτική ασφάλιση να ασκήσει το ρόλο που της αναλογεί στο ασφαλιστικό»

sema«Το ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς πτώχευσε. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί με συνέπεια απέναντι στο πρόβλημα, αναγνωρίζοντας στην ιδιωτική ασφάλιση το ρόλο που της αναλογεί».

Τα ανωτέρω δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, κ. Γιώργος Καραβίας, μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΜΑ, για να αναφερθεί αμέσως μετά στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, τονίζοντας πως έχουν ρόλο κλειδί για το άνοιγμα μιας νέας πύλης προς την κοινωνία, λειτουργώντας ως ο «καλός αγωγός» που θα μεταφέρει την γνώση της ιδιωτικής ασφάλισης στους Έλληνες πολίτες.

«Όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε, τα χρήματα που καταβάλλουμε όλοι μας για τις μελλοντικές συντάξεις δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε πίσω. Ως αγορά, ως επαγγελματίες, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, κρατώντας την κοινωνία σε συνθήκες ύπνωσης. Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση έχει και ευθύνη και ρόλο. Καλείται λοιπόν σήμερα να χαράξει νέα πορεία, κόντρα στον κρατισμό που παράγει ελλείμματα» ανέφερε ο κ. Καραβίας.

Σχολιάζοντας, τέλος, την προσαρμογή της αγοράς στο Solvency καθώς και στην οδηγία IDD για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για υποχρεώσεις που αφορούν τόσο στις ασφαλιστικές εταιρίες, όσο και στους μεσίτες ασφαλίσεων.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιώργος Κούμπας, επεσήμανε το πολύ υψηλό επίπεδο γνώσης και υπηρεσιών από το οποίο χαρακτηρίζονται οι μεσίτες ασφαλίσεων, οι οποίοι, όπως είπε, κατατάσσονται στην υψηλότερη βαθμίδα διαμεσολάβησης στην ασφαλιστική αγορά.

Αναφερόμενος στο έργο της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων υπενθύμισε την ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ πέρυσι το Σεπτέμβριο με κεντρικό ομιλητή το Γενικό Διευθυντή της BIPAR, Nic De Maesschalck και ανακοίνωσε ότι για το 2016 έχει συμφωνηθεί με την κ. Μαριάννα Παπαδάκη – εκπρόσωπο των Lloyds, η οργάνωση εκδήλωσης με έμφαση στα προϊόντα Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης και Κινδύνων Διαδικτύου, ενώ επεσήμανε ότι και φέτος το Σεπτέμβριο στο pre event της Ύδρας ο ΣΕΜΑ θα καλέσει ως κεντρικό ομιλητή μεσίτη διεθνούς φήμης.

Η υπεύθυνη της Επιτροπής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, κ. Ευγενία Καφφετζή, παρουσίασε τα εργαλεία επικοινωνίας του Συνδέσμου και ειδικότερα, το τετραμηνιαίο περιοδικό Broker’ s News, το αναβαθμισμένο site, το Facebook και το LinkedIn, το ΣΕΜΑ News, τις ανακοινώσεις που εξέδωσε κατά τη διάρκεια του 2015 ο Σύνδεσμος, την παροχή της αιγίδας του σε εκδηλώσεις της ΕΑΔΕ και του Insurance Forum και τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν πέρυσι, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την κοινωνική δράση του ΣΕΜΑ για την υποστήριξη των Χωριών SOS.

Σε ότι αφορά το 2016, τόνισε ότι προγραμματίζονται μαθήματα εξοικείωσης για το LinkedIn και τα Social Media, συμβουλευτικές υπηρεσίες πρόληψης και προστασίας από επιχειρηματικούς κινδύνους, περισσότερες επικοινωνιακές δράσεις με άρθρα μελών στον Τύπο, επαφές με τους εκπροσώπους του κλαδικού τύπου, ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω μιας Digital Media πολιτικής και η δημιουργία ηλεκτρονικού προφίλ για το Broker’ s Time.

Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Μελών και Προστιθέμενης Αξίας, κ. Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος, επεσήμανε ότι στους στόχους της Επιτροπής περιλαμβάνονται η διαμόρφωση επαγγελματικού προτύπου για το Μεσίτη Ασφαλίσεων, η ανάληψη δράσεων για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των μεσιτών, η οργάνωση περισσότερων συνεργειών με τους επαγγελματικούς φορείς της αγοράς και η δημιουργία της κάρτας Affinity Club με προνόμια για τα μέλη του ΣΕΜΑ.

Ο κ. Ξηρογιαννόπουλος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη επικαιροποίησης και διαμόρφωσης νέων κανόνων επαγγελματικής συμπεριφοράς και ενός νέου Κώδικα Δεοντολογίας, με στόχο την αυτορύθμιση της αγοράς, τη εξασφάλιση διαφανών διαδικασιών και τη συμμετοχή των μεσιτών σε διαγωνισμούς και προκηρύξεις με ίσους όρους και αξιώσεις.

Ζήτησε επίσης στενότερη σχέση συνεργασίας με φορείς όπως οι ΕΑΕΕ, ΣΕΒ, ΕΕΑ, ΕΑΔΕ κ.α., ενώ απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΜΑ τα παρότρυνε να συμμετέχουν ουσιαστικότερα στα κοινά του Συνδέσμου.

Τέλος, η υπεύθυνη της Επιτροπής Ζημιών, κ. Μαρία Τσιλιμπάρη, αναφερόμενη στο ρόλο των πραγματογνωμόνων στον κλάδο, τόνισε ότι σε κανένα από τα έγγραφα και τα εγχειρίδια δεν γίνεται αναφορά περί των κριτηρίων και των προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν οι πραγματογνώμονες, με μοναδική ίσως εξαίρεση το εγχειρίδιο του ΣΕΜΑ.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΜΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει την Επιτροπή Ζημιών, η οποία θα αναλάβει να εργαστεί συστηματικά ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κανόνων που θα αποδεχθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής των πραγματογνωμόνων, που ως βασικό άξονα θα έχει πρωτίστως την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και ακολούθως το κόστος.

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση του ΣΕΜΑ πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΑΧΑ Ασφαλιστική. Στη σύντομη τοποθέτησή του, πριν τη γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστική κ. Ερρίκος Μοάτσος, αφού υπογράμμισε τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μεσίτες ασφαλίσεων για τη στήριξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, αναφέρθηκε στις επιδόσεις της ΑΧΑ, τονίζοντας ότι το 2015 έκλεισε με παραγωγή 152 εκατ. ευρώ, τα έσοδα της εταιρείας να είναι απόλυτα ισορροπημένα μεταξύ των κλάδων ασφάλισης και τους μεσίτες ασφαλίσεων να εισφέρουν το 1/3 των ασφαλιστικών εργασιών.

Ο κ. Μοάτσος σχολίασε επίσης τους δείκτες ικανοποίησης, επισημαίνοντας ότι οι 9 στους 10 πελάτες δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι από την εταιρεία, οι 8 στους 10 συνεργάτες να είναι επίσης ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι, όπως και το 87% των εργαζομένων σε αυτή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *