Skip to content

Σε επίπεδο ΙΚΑ πέφτουν όλες οι κύριες συντάξεις

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε χθες δημοσίευμα του Βήματος σύμφωνα με το οποίο επέρχονται μέτρα κόλαφος για τις συντάξεις και συγκεκριμένα μείωση της κατώτατης στα 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, νέους ενιαίους αναλογικούς συντελεστές έως 60% και στις ήδη υφιστάμενες συντάξεις με βάση μισθό, έτη ασφάλισης και ηλικία αποχώρησης και κατ’ επέκταση όλων των άνω, επανυπολογισμό και μειώσεις 10% (έως -20% σε υψηλοσυνταξιούχους) σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και 15% σε ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ – μικρότερες αναμένονται οι μειώσεις στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που λαμβάνει σήμερα 1240 ευρώ θα παίρνει από εδώ και στο εξής 1055 ευρώ.

Κορμός του νέου ασφαλιστικού θα είναι η ενοποίηση όλων των Ταμείων κάτω από το ΙΚΑ ενώ από εδώ και στο εξής όλες οι συντάξεις θα ακολουθούν τον τρόπο υπολογισμού και τα ποσά που ισχύουν στο ΙΚΑ.

Αυτά είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας το οποίο πάντως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Αντίθετα αυτό που διαρρέει το Μαξίμου είναι ότι υπό την απειλή των κοινωνικών αντιδράσεων  η Κυβέρνηση  έχει “δεύτερες σκέψεις” για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει βάλει στο χαρτί.

Το πόσο περιθώριο υπάρχει στ’ αλήθεια για δεύτερες σκέψεις, δεδομένων των υπογραφών που έπεσαν τον Αύγουστο, μένει να φανεί.  Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα και πάντως πριν τις γιορτές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *