Skip to content

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι προμήθειες για τους ισχυρούς διαμεσολαβητές

Η “μάχη των προμηθειών” παρέμεινε αναλλοίωτη κατά την περυσινή χρονιά και δείχνει ότι οι ισχυροί της διαμεσολάβησης ουσιαστικά ενίσχυσαν τις θέσεις τους απέναντι στις ασφαλιστικές ενώ οι πλατφόρμες πωλήσεων δεν ενίσχυσαν τη διαπραγματευτική ικανότητα των εταιρειών έναντι της διαμεσολάβησης.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Προμήθειες που έφτασαν μέχρι το 30% (επί της παραγωγής) πληρώθηκαν και το 2019

Οι υψηλές προμήθειες ειδικά στις Γενικές Ασφαλίσεις έφτασαν μέχρι το 30%  για τους ισχυρούς “παίκτες” της αγοράς οι οποίοι χρηματοδοτούν και άλλους μικρότερους αφού όπως συνεχίζεται να συμβαίνει εδώ και χρόνια, όλοι οι μικροί πράκτορες συνεργάζονται με μεγαλύτερα σχήματα έναντι κάποιας προμήθειας που δεν ξεπερνά το 10-15%.

Βεβαίως πολλές εταιρείες με ενισχυμένη την αποκλειστική διαμεσολάβηση κατάφεραν να ελέγξουν το κόστος και προσέφεραν προμήθειες που ξεκινούσαν από το 18-19% ενώ ταυτόχρονα παρείχαν και ευκολίες σε ό,τι αφορά τις πάγιες υποδομές τους (γραφεία, μηχανήματα κ.ά.).

Για το 2020, οι διαπραγματεύσεις δείχνουν ότι η πάγια στρατηγική των υψηλών προμηθειών δεν πρόκειται να αλλάξει για τις περισσότερες ασφαλιστικές. Αιτία είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός που επικρατεί ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές εταιρείες στις Γενικές Ασφαλίσεις και ειδικά το αυτοκίνητο. Ο μέσος όρος των προμηθειών θα κυμανθεί ανάμεσα στο 20-25%, γεγονός που δείχνει ότι αφ’ ενός η διαμεσολάβηση παραμένει ισχυρή αφ’ ετέρου οι εταιρείες πιέζουν ασφυκτικά τα τεχνικά τους αποτελέσματα προκειμένου να βγάλουν κάποιο κέρδος.

Αν τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου παραμένουν υποτιμολογημένα, οι προμήθειες υψηλές και οι ζημιές αυξάνονται οπότε το 2020 σε επίπεδο τεχνικών αποτελεσμάτων θα είναι μία δύσκολη χρονιά.   Αν χαλάσει και το θετικό κλίμα στις επενδύσεις (αντίθετα με τη μεγάλη άνοδο του 2019) τότε η νέα χρονιά θα έχει αρνητικές εκπλήξεις. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι αυτές τις γιορτινές ημέρες. Οι ασφαλιστικές έχουν αυξήσει τόσο πολύ τα εποπτικά τους κεφάλαια που ακόμη και εάν οι επενδύσεις (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια) δεν πάνε καλά, οι εταιρείες και θα παραμείνουν ισχυρά αποθεματοποιημένες αλλά θα μπορούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον. Άλλωστε, το 2019 έκλεισε με τεράστια έσοδα από τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές (τραπεζικές) μετοχές που είχαν οι ασφαλιστικές στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά και από την ανατίμηση της αξίας των ακινήτων τους.

Αυξάνονται τα δικαιώματα το 2020;

To ερώτημα που επικρατεί στα οικονομικά επιτελεία των ασφαλιστικών είναι εάν θα αυξηθούν τα δικαιώματα που εισπράττουν επί των συμβολαίων οι ασφαλιστικές ως ποσοστά επί της αξίας τους. Η απάντηση είναι ότι το 2019 παρέμειναν στις περισσότερες εταιρείες στα ίδια επίπεδα με το 2018, αλλά το 2020 ίσως να υπάρξουν μικρές αυξήσεις έτσι ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι εταιρείες και να αντισταθμίσουν όποιες πιέσεις ασκηθούν στα τεχνικά τους αποτελέσματα.

1 Comment

  1. Avatar

    Τα τεχνικά αποτελέσματα δεν αντιμετωπίζονται με επιβολή Δικαιώματος Συμβολαίου αλλά με την εφαρμογή του σωστού τεχνικού ασφαλίστρου !!!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *