Skip to content

Σκάνδαλο Ασπίς Πρόνοια: 10 χρόνια αδιαφορίας – Ως πότε;

Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη και ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου σήμερα πιθανότατα θα είχαμε αναμνηστικές εκδηλώσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός ατυχούς περιστατικού ανάκλησης ασφαλιστικής εταιρείας κλάδου ζωής. Οφείλει μία ευνομούμενη πολιτεία να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τέτοια περιστατικά, διότι αφενός μεν αφορούν ανθρώπινες ζωές, κρίσιμα ζητήματα υγείας, περιουσιακά στοιχεία κλπ αφετέρου δε έχει τον πλήρη έλεγχο και την εποπτεία του τόσο ευαίσθητου αυτού κλάδου οπότε φέρει την νομική και ηθική ευθύνη της άμεσης αποκατάστασης των ζημιωθέντων.

Ότι όμως συμβαίνει αυτόματα και φυσιολογικά σε άλλες κοινωνίες, στην Ελλάδα θεωρείται ανακάλυψη του τροχού. Ας ευχηθούμε τουλάχιστον ο τροχός που κάποτε θα ανακαλυφθεί να είναι… στρογγυλός.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφόρησε χαρακτηριστικά για το ζήτημα, αφήνοντάς το στον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους πίνακες δικαιούχων δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να (δια)συρθούν στις δικαστικές αίθουσες και να υποστούν εξουθενωτικές ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες διεκδικώντας το αυτονόητο δίκιο τους.

Παρόλα αυτά όμως, έστω και την τελευταία στιγμή και μετά από ασφυκτική πίεση του Συλλόγου μας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί και να κατατεθεί στην βουλή τροπολογία, η οποία θα ενεργοποιεί το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, έτσι ώστε τουλάχιστον όσοι βρίσκονται εντός των πινάκων δικαιούχων να λάβουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα ποσά που προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να τονιστεί ότι εξαιρετικά εποικοδομητική ήταν η στάση και η συμβολή, κορυφαίου διοικητικού στελέχους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση όμως δεν υπάρχει ”ουδέν νεώτερον από το μέτωπο”. Οι συνεχείς οχλήσεις του Συλλόγου πέφτουν αν όχι στο κενό, τουλάχιστον όχι στις άμεσες προτεραιότητες της καινούργιας διοίκησης.

Ας ελπίσουμε ότι οι δεκάδες χιλιάδες ζημιωθέντες του Ομίλου Ασπίς δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την εκλογική επιτυχία και μόνο όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Τα 10 χρόνια αναμονής είναι πάρα πολλά για μια χώρα κοιτίδα του πολιτισμού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η λύση είναι απλή, εύκολη, απόλυτα διαχειρίσιμη και χωρίς κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Άλλωστε ο Σύλλογός μας εδώ και 10 χρόνια καταθέτει συνεχώς ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες αν είχαν εφαρμοστεί, το πρόβλημα θα είχε λυθεί από πολύ νωρίς με όλους τους συντελεστές κερδισμένους.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η υπομονή των ζημιωθέντων έχει εξαντληθεί προ πολλού. Οφείλει η νέα κυβέρνηση να δώσει λύση εδώ και τώρα για ένα ζήτημα που το γνωρίζει πολύ καλά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναβάθμιση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από αυτό το ζήτημα. Ο Σύλλογός μας θα είναι όπως πάντα αρωγός σε κάθε ουσιαστική κίνηση που θα συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, παράλληλα όμως δεν θα επιτρέψει ποτέ και σε κανέναν να υπονομεύσει τα δικαιώματα των δεκάδων χιλιάδων πρώην ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *