Skip to content

Στην κοιτίδα της Υγείας με την Interamerican

Epidavros_JUNE 2015 (133) 2Μια ξενάγηση στην Επίδαυρο από τον διεθνώς καταξιωμένο αρχαιολόγο Βασίλη Λαμπρινουδάκη δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και όσοι άδραξαν την ευκαιρία έπειτα από πρόσκληση της Interamerican, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όχι μόνο μια εκδρομή γεμάτη εικόνες, γεύσεις και καθαρό αέρα ως είθισται,  αλλά και ένα “επιτόπιο” ταξίδι στο μεγαλύτερο “θεραπευτικό κέντρο” των αρχαίων προγόνων μας, το ομώνυμο Ασκληπιείο.

Ο κ. Λαμπρινουδάκης “περπάτησε” την ομήγυρη σε όλους τους σταθμούς που περιελάμβανε το Ασκληπιείο της Επιδαύρου  στην αρχαιότητα, περιγράφοντας βήμα προς βήμα τη διαδικασία ίασης που εφάρμοζαν οι αρχαίοι έλληνες και τους σοφούς συμβολισμούς που περιείχε.

Κατόπιν, στην αίθουσα εκδηλώσεων απέναντι από το αρχαίο θέατρο, παρουσίασε τα εργαλεία της θεουργικής ιατρικής: τα τελετουργικά δείπνα (θεοξένια, τραπεζώματα), την εγκοίμηση (δύναμη της γης), τα ευχετήρια και ευχαριστήρια (αφιερώματα ασθενών), τα φάρμακα, τα ιατρικά εργαλεία και τα αντίγραφα αρχαίων παραστάσεων ιατρών.

Epidavros_JUNE 2015 (95) 2Μοναδικού ενδιαφέροντος ήταν τα όσα διηγήθηκε στους παρευρισκόμενους ο Ν. Μητσακάκης, Διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας του Ομίλου, ο οποίος με τη συνοδεία εικόνων, εξιστόρησε την συμβολή της τεχνολογίας στην ιατρική  – προκαλεί δέος το πώς η ανθρωπότητα κατάφερε σε λιγότερο από έναν αιώνα να περάσει από βασικά εργαλεία επέμβασης και διάγνωσης στα υπερσύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα.  Η παρουσίαση είχε τίτλο “Από τη θεουργική ιατρική στην υγεία της τεχνολογίας” και τα όσα αναφέρθηκαν για το μέλλον που επιφυλάσσουν η τεχνολογία και οι ψηφιακές εφαρμογές στις υπηρεσίες υγείας, σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας αλλά και κόστους, άφησαν άφωνο το ακροατήριο.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό φαγοπότι δίπλα στη θάλασσα.

Ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής της κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι επικεφαλής των εργασιών που πραγματοποιούνται στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του έργου της ανάδειξης του Ασκληπιείου και του μοναδικού περιβαλλοντικού πάρκου που το περιβάλλει. Το έργο, η μελέτη του οποίου υποστηρίζεται χορηγικά από την Interamerican, είναι από τα πιο σημαντικά σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Η εκδρομή οργανώθηκε από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Interamerican και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου.  

Epidavros_JUNE 2015 (65) 2

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *