Skip to content

«Στον αέρα» το site του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – Ποιο το ρίσκο της μετάβασης στο νέο σύστημα

Σε λειτουργία βρίσκεται από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου η ιστοσελίδα του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). 

Του Χρήστου Γαβαλά

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας, μέσω της ιστοσελίδας teka.gov.gr, μπορούν πλέον να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το νέο δημόσιο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης.

Η λειτουργία του ΤΕΚΑ ξεκίνησε  επισήμως από την 1η Ιανουαρίου, με τους νεοεισερχόμενους πλέον στην αγορά εργασίας να ασφαλίζονται σε αυτό, έχοντας την υποχρέωση να υπαχθούν στην επικουρική ασφάλιση, ενώ από 1.1.2023, όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών, θα μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.

Στο νέο site ο κόσμος της εργασίας θα μπορεί να ενημερωθεί για ζητήματα σχετικά με την επικουρική του ασφάλιση, για τις εισφορές που θα κληθεί να καταβάλλει, για το επενδυτικό του πλάνο, καθώς και τις παροχές που θα αποκομίσει στο μέλλον.

Ειδικότερα οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των ατομικών λογαριασμών τους και την ηλεκτρονική πλατφόρμα MyTEKA, η οποία θα είναι διαθέσιμη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. 

Αυτό που έχει σημασία να τονιστεί σε αυτό το πλαίσιο και το οποίο αφορά στην ασφάλιση εν γένει είναι ότι το site απευθύνεται σε νέους και νέες που ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και επομένης δίνεται έμφαση στη δημιουργία μιας κουλτούρας αποταμίευσης και επένδυσης.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το ΤΕΚΑ και από τη γραμμή εξυπηρέτησης 1555.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγου έχει σε δηλώσεις του επισημάνει ότι η σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική αποτελεί μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. 

Και αυτό διότι μειώνει την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης στον δημογραφικό κίνδυνο και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, βελτιώνει τη σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, δημιουργώντας αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία.

Ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης κάνει λόγο για παρέμβαση που αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει σημαντικό έλεγχο πάνω στη σύνταξή του και στο τελικό ύψος της. 

Προσθέτει ότι σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν, ενώ επικαλούμενος την ευρωπαϊκή εμπειρία, την οποία όπως είπε ότι η Ελλάδα ακολουθεί, τόνισε ότι δείχνει ότι το νέο μοντέλο θα οδηγήσει σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από 43% έως 68% για τους νέους ασφαλισμένους.

Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει υπογραμμίσει ότι με αυτή τη μεταρρύθμιση το ασφαλιστικό σύστημα κρέμεται από μια κλωστή, με τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους να μην έχουν εικόνα της σύνταξης που θα λάβουν και τις εισφορές τους να τζογάρονται. 

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Είναι σαφές από τη μια ότι το ασφαλιστικό αναλαμβάνει ένα ρίσκο, γιατί είναι αναγκαίο να «πετύχει» η επένδυση, γιατί αλλιώς θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τα «σπασμένα» και να συνεχίσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι να λαμβάνουν το ίδιο ποσό σύνταξης και να μην υποστούν περικοπές.

Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βουλή έρχεται να επιχειρήσει να μετριάσει αυτό το ρίσκο, «προσφέροντας» το 0,5% του ΑΕΠ (περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ) ως εγγύηση σε αυτό το νέο σύστημα. Πρόκειται για έναν πόρο που κατέληγε στους χαμηλοσυνταξιούχους και ο οποίος θα χρησιμοποιείται προκειμένου να… διορθωθεί μια λάθος πορεία αυτής της επένδυσης. 

Είτε λοιπόν στο μέλλον θα πρέπει να περικοπούν συντάξεις ώστε να καταβληθεί αυτό το μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους είτε να κοπεί αυτό το μέρισμα που είχε υιοθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιστάθμισμα της 13ης σύνταξης την εποχή των μνημονίων. 

Αναφορικά με την εκτίμηση του κ. Χατζηδάκη για πιθανές μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, αυξημένες 48-63% σε σχέση με τις σημερινές, αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έχει προσδιορίσει αυτές τις αυξήσεις σε 11-13% κατά μέσο όρο. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *