Skip to content

Στο δίχτυ της γεωπολιτικής Ευρωπαίοι ασφαλιστές

Μία ιδιότυπη μάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και αφορά τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου “Nord Stream 2”.

Του Χρήστου Γαβαλά

Ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και η κοινοπραξία η οποία τον κατασκευάζει ηγείται από τον ενεργειακό γίγαντα Gazprom, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο. Οι ΗΠΑ ωστόσο αντιτίθενται στη δημιουργία αυτού του αγωγού, όπως και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, διότι θεωρούν ότι θα κάνει την Ευρώπη να εξαρτηθεί υπερβολικά από το ρωσικό αέριο, επιτρέποντας έτσι κατ’ επέκταση στη Μόσχα να επεκτείνει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική της επιρροή σε όλο το δυτικό κόσμο.

Ενδιαφέρον είναι ότι όλη αυτή η υπόθεση αγγίζει και την ασφαλιστική βιομηχανία, γιατί υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έχουν εμπλακεί στην ασφάλιση του τεράστιου αυτού έργου συνολικής αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αγωγός περνάει κάτω από τη θάλασσα της Βαλτικής και παρακάμπτει την Ουκρανία εν μέσω μιας γεωπολιτικής μάχης για ευρύτερη επιρροή στην περιοχή. Επειδή λοιπόν το έργο είναι και πολύ ευαίσθητο γενικότερα πολιτικά, οι ΗΠΑ μόλις την περασμένη εβδομάδα αύξησαν τις κυρώσεις σε εταιρείες που συνδέονται με το έργο, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Γερμανίας διέκοψε προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού.

Οι ασφαλιστικές αιφνιδιασμένες προσπαθούν να χαρτογραφήσουν την επόμενή τους κίνηση τη στιγμή που πολλές άλλες κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι είναι ζωτικής σημασίας η λειτουργία αυτού του αγωγού, γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται και ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, οπότε υπάρχει ανάγκη για έναν αγωγό όπως αυτός. Πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, οι ανησυχίες για κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ και ορισμένων κρατών οδήγησαν τις κορυφαίες ευρωπαϊκές AXA και Zurich καθώς και την αντασφαλιστική Munich Re να αποχωρήσουν από την ασφάλιση της κατασκευής του αγωγού φέτος.

Πλέον, χωρίς κάλυψη, ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού θα μπορούσε επίσης να εκτεθεί σε κόστη για ζημιές, καθυστερήσεις ή δικαστικές διαφορές αλλά και να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει δάνεια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν νωρίτερα φέτος είχε αποσύρει κυρώσεις στην εταιρεία εκμετάλλευσης του αγωγού, κίνηση η οποία θεωρητικά θα επέτρεπε σε εταιρείες εκτός ΗΠΑ να παρέχουν χρηματοδότηση και ασφάλιση, με τη Γερμανία να συμφωνεί να λάβει μέτρα εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε την ενέργεια ως όπλο στις σχέσεις της με την Ουκρανία.

Η Μόσχα από τη μεριά της απέρριψε τις αιτιάσεις για νέα ρωσική επίθεση ως εμπρηστικές, αλλά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πριν λίγες μέρες τη Ρωσία ότι θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» για την στρατιωτική επιθετικότητά της.

Πάντως, εκπρόσωπος της εταιρείας εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 με έδρα την Ελβετία διαβεβαίωσε ότι «όλες οι κατασκευαστικές, λειτουργικές και άλλες δραστηριότητες της εταιρείας μας καλύπτονται από κατάλληλες ασφάλειες». 

Η Gazprom από τη μεριά της αρνήθηκε να σχολιάσει την ασφάλιση του Nord Stream, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.

Ελλείψει ευρωπαίων ασφαλιστών, το έργο θα μπορούσε βεβαίως να χρησιμοποιήσει ρωσικές εταιρείες για την ασφάλισή της, λένε οι δικηγόροι. 

Σε μια ρωσική ασφαλιστική εταιρεία Konstanta – που τώρα μετονομάστηκε σε RNCB Insurance – έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *