Skip to content

40 χρόνια Συνεταιριστική Ασφαλιστική

Οι απαρχές του συνεταιρίζεσθαι

Η ιδέα του συνεταιρισμού υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα. Ήδη στη Βαβυλώνα και την Αίγυπτο, στην Αρμενία, την Κίνα και την Ινδία, αλλά και στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, αναφέρονται δομημένες μορφές συνεργασίας ναυτικών, γεωργών, τεχνιτών και εμπόρων με στόχο την επίτευξη κοινών σκοπών.

Στην αρχαία Βαβυλωνία συγκεκριμένα, ο κώδικας του βασιλιά Χαμουραμπί αναφέρεται σαφώς σε ταμείο αλληλοβοήθειας των εμπόρων, ενώ υπάρχουν διατάξεις για «ασφάλιση» των καραβανιών έναντι κλοπής, απώλειας, ακόμη και φυσικής καταστροφής. Ακόμη συναντάμε για πρώτη φορά την έννοια της αστικής ευθύνης και της ασφάλειας στη θάλασσα.

Στη σύγχρονη μορφή του, το Συνεταιριστικό κίνημα αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο στην Αγγλία το 19ο αιώνα, με τους «Σκαπανείς του Ροτσντέϊλ», τον Robert Owen και τον William King, αλλά και στη Γαλλία και τη Γερμανία, με προσωπικότητες όπως ο Charles Fourier, ο Louis Blanc, o Ferdinand Lassalle και άλλοι που οραματίζονταν έναν πιο δίκαιο και καλύτερο κόσμο.

Οι έννοιες πάνω στις οποίες βασίστηκε το συνεταιριστικό κίνημα ήταν η κοινοκτημοσύνη, η αρχή της δίκαιης ανταλλαγής και η δημοκρατική διοίκηση και η εθελοντική συμμετοχή.

Ο κ. Δημήτρης Ζορμπάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής.

Στόχος του συνεταιριστικού κινήματος ήταν να εξισορροπήσει τις ατομικές ανάγκες με αυτές της κοινότητας, να μη λειτουργεί απομονωμένα από την κοινωνία, αλλά να εντάσσεται σε αυτήν.

Συνεταιριστικό Κίνημα στην Ελλάδα

Περίφημη μορφή συνεταιρισμού στη σύγχρονη Ελλάδα είναι τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, ένας συνεταιρισμός που θεωρείται κορυφαίο παράδειγμα στον Ελλαδικό χώρο. Ωστόσο, το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα ουσιαστικά ξεκινάει το 1900 με τον συνεταιρισμό Αλμυρού και αναπτύσσεται περισσότερο μετά το 1914, οπότε δημιουργείται σχετική νομοθεσία που ευνοεί το συνεταιρίζεσθαι και συμβάλλει στην άνθησή του.

Οι λόγοι που ωθούν τους αγρότες στη λογική του συνεταιρισμού είναι η πάγια αβεβαιότητα του τομέα και η ανάγκη τους να μπορούν να διαπραγματεύονται για το προϊόν της εργασίας τους.

Καθοριστική για την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος κατά τα μεταπολεμικά χρόνια υπήρξε η μορφή του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, ενός οραματικού πολιτικού που υπήρξε βασικός αναμορφωτής του αγροτικού κινήματος στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής από πολύ νωρίς επεδίωξε τη δημιουργία ενός πανελλήνιου αγροτικού συνεταιρισμού και το πέτυχε το 1935 με τη δημιουργία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πίστευε πολύ στην ανάπτυξη του αγροτικού συνδικαλισμού και ίδρυσε πολλούς, σημαντικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική

Και η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, η μόνη αμιγώς συνεταιριστική ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα, οφείλει την ίδρυσή της στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Το όραμά του, πίσω στο 1979, ήταν μια συνεταιριστική ασφαλιστική εταιρία που θα κάλυπτε, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων, τις ιδιαίτερες ανάγκες των αγροτών, που δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τις παραδοσιακές ασφαλιστικές.

Το 1994 η Συνεταιριστική έγινε η εταιρία όλων των μορφών συνεταιρισμού – κοινωνικής οικονομίας της χώρας μας. Παράλληλα, εισήλθαν στο μετοχικό της κεφάλαιο, κορυφαίες συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική μετρά σήμερα 40 χρόνια λειτουργίας, με το 50,55% του μετοχικού κεφαλαίου της να ανήκει σε ελληνικές συνεταιριστικές ενώσεις και τράπεζες και το υπόλοιπο 49,45% σε κορυφαίες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίες ενισχύουν ακόμη περισσότερο το κύρος της και το ευρωπαϊκό της προφίλ. Εταιρίες όπως η Unipol (Ιταλία), Macif (Γαλλία) και P&V (Βέλγιο), προσφέρουν τεχνογνωσία και υποστήριξη σε κάθε στρατηγικό βήμα της Συνεταιριστικής.

Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική διέπεται από τις αρχές του συνεταιριστικού ιδεώδους που στοχεύει στη βελτιστοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των μελών των συνεταιρισμών, μέσα από συγκεκριμένες αρχές και αξίες.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί με συναίσθηση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί και αυτό αποδεικνύεται και από τους αριθμούς:

  • Πάνω από 200% περιθώριο φερεγγυότητας
  • Περισσότερα από 14.000.000 ευρώ ετησίως σε αποζημιώσεις
  • Περισσότερα από 100.000 ασφαλισμένα οχήματα
  • 1.100 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα και
  • 92 διοικητικά στελέχη

την κατατάσσουν ανάμεσα στις καλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες της Ελλάδας.

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή εμπειρία

Σε αριθμούς, οι συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρίες στον Ευρωπαϊκό χώρο:

  • Σε 36 ευρωπαϊκές χώρες (εντός και εκτός ΕΕ) δραστηριοποιούνται 3.000 εταιρίες
  • Κατά τη διάρκεια της 9ετούς οικονομικής κρίσης (2007-2016) που έπληξε την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία, κατέγραψαν ανάπτυξη της τάξης του 36%!
  • Απασχολούν 461.000 υπαλλήλους (οι 439.000 εντός ΕΕ)
  • Το 2016 είχαν εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 429 δισεκατομμύρια ευρώ (τα 410 εντός ΕΕ)
  • Κατέχουν 31,5 % μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς (32,6% εντός ΕΕ)
  • Διαθέτουν 3,02 τρισεκατομμύρια συνολικό ενεργητικό και
  • 429 εκατομμύρια ασφαλισμένους (417 εντός ΕΕ).

Οι στενοί δεσμοί της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής με την ευρωπαϊκή συνεταιριστική «οικογένεια» δημιουργούν για αυτήν ένα επιχειρησιακό περιβάλλον υψηλών προτύπων και σύγχρονης τεχνογνωσίας και την τοποθετούν στην αιχμή του επιχειρηματικού γίγνεσθαι εντός και εκτός Ελλάδας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *