Skip to content

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των ασφαλίστρων αυτοκινήτου

Τα δυσάρεστα συμπεράσματα που δείχνει η παραγωγή α’ τετραμήνου 2019

 Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των ασφαλίστρων αυτοκινήτου παρά την αύξηση των ταξινομήσεων

του Νίκου Σακελλαρίου

Προβληματισμό προκαλεί στην ασφαλιστική αγορά το γεγονός ότι κατά το α’ τετράμηνο του 2019 και λίγο πριν από την θερινή περίοδο, ο κλάδος πυρός και φυσικών καταστροφών καταγράφει υποχώρηση 14,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επίσης ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων συνεχίζει να υποχωρεί (-3%) παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις νέων οχημάτων. Τα χαρακτηριστικά αυτά των δύο ηγετικών κλάδων των Γενικών Ασφαλίσεων, (η αστική ευθύνη αυτοκινήτου αποτελεί το 36,6% και ο κλάδος πυρός το 15,9%) αποτελούν το βασικό λόγο που οι Γενικές Ασφαλίσεις καταγράφουν υποχώρηση 2% στο α’ τετράμηνο 2019 έναντι του αντίστοιχου περυσινού. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό, αλλά κυρίως έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης αφού οι πελάτες των εταιρειών αποφεύγουν προ του καλοκαιριού να ασφαλιστούν κατά πυρός, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίζουν να πιέζουν τα ασφάλιστρα στον κλάδο αυτοκινήτου προς χαμηλότερα επίπεδα.

Στις Γενικές Ασφαλίσεις, τα ατυχήματα και οι ασθένειες (δηλαδή ο πρώην κλάδος Υγείας) συνεχίζουν να συντηρούν με την άνοδο παραγωγής τους την κατηγορία. Ο υποκλάδος των ατυχημάτων καταγράφει στο α’ τετράμηνο 2019 αύξηση 5%, ενώ οι ασθένειες έχουν αύξηση 12,9%. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι διάφοροι εξειδικευμένοι κλάδοι, όπως οι χρηματικές απώλειες και οι ασφαλίσεις πιστώσεων, συνεχίζουν να κινούνται σε ανοδική τροχιά για πάνω από ένα χρόνο.

Αμοιβαία κεφάλαια και συνταξιοδοτικά ευνοούν τις ασφαλίσεις Ζωής

Οι ασφαλίσεις ζωής καταγράφουν στο α’ τετράμηνο 2019 αύξηση παραγωγής 7,4% στα 610,023 εκατ. Ευρώ, η οποία προέρχεται από τη σημαντική (54,1%) αύξηση παραγωγής στον κλάδο Διαχείρισης Συλλογικών Συνταξιοδοτικών Κεφαλαίων και από την άνοδο των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked) κατά 18,1%. Τα κλασσικά προϊόντα ασφαλίσεων ζωής παραμένουν αμετάβλητα σχεδόν στα 445,875 εκατ. Ευρώ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *