Skip to content

Συνεχίζονται οι ανακρίβειες στα έντυπα ενημέρωσης των ασφαλισμένων

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής οδηγίας IDD αλλά και του ελληνικού νόμου – όπως την ενσωμάτωσε και εμπλούτισε με τις εθνικές ρυθμίσεις – είναι η διαφάνεια και κυρίως, η διαφάνεια κατά την ενημέρωση του υποψήφιου ασφαλισμένου.

Ο υποψήφιος ασφαλισμένος πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια ποια είναι η ιδιότητά του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή που βρίσκεται απέναντί του και ποιον ακριβώς εκπροσωπεί, ώστε να του είναι κατανοητό α) για ποιο λόγο του προτείνεται μια συγκεκριμένη ασφαλιστική σύμβαση και β) πώς αιτιολογείται η συμβουλή που λαμβάνει.

Ένα από τα “ιδιαίτερα” χαρακτηριστικά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, που το έχουμε δει σε περισσότερες από μία εταιρείες, είναι μια ασφαλιστική εταιρεία με αποκλειστικό δίκτυο συνεργασίας να διατηρεί και πρακτορειακή εταιρεία ώστε να μπορεί το δίκτυό της να προωθεί -υπό προϋποθέσεις- και προϊόντα άλλων εταιρειών.

Με το νέο πλαίσιο όλα αυτά πρέπει να μπουν σε τάξη – και ενώ θεωρητικά θα έπρεπε αυτό να έχει συμβεί ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει.

Υπάρχει ασφαλιστική με αποκλειστικό δίκτυο και πρακτορειακή, η οποία προωθεί έντυπο ενημέρωσης στους υποψήφιους ασφαλισμένους στο οποίο στη μια παράγραφο δηλώνεται ότι οι διαμεσολαβητές της εκπροσωπούν αποκλειστικά την ίδια και στην επόμενη, δηλώνεται ότι οι ίδιοι διαμεσολαβητές εκπροσωπούν και την πρακτορειακή της, χωρίς μάλιστα να αναφέρονται οι εταιρείες που εκπροσωπούν, ούτε και για ποιο κλάδο τις εκπροσωπούν.

Το συγκεκριμένο έντυπο, ειρήσθω εν παρόδω, είναι ευθύνη των διαμεσολαβητών να παράγεται, αλλά απ’ ότι μαθαίνουμε, τους έχει δοθεί από την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία έχει δηλώσει ότι διατηρεί και χρησιμοποιεί πρακτορειακή, ώστε το δίκτυό της να προωθεί συμβόλαια γενικών ασφαλίσεων.

Κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει, αποσαφηνίζοντας ωστόσο μέσω του εντύπου πληροφοριών, με ποιές ασφαλιστικές συνεργάζεται.

Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι ενώ στη νομοθεσία προβλέπεται ξεκάθαρα ότι ο πράκτορας εκπροσωπεί μία ασφαλιστική εταιρεία και ότι απλά δύναται να συνεργάζεται με άλλο διαμεσολαβητή της ίδιας κατηγορίας, εδώ φαίνεται να δηλώνεται ότι το συγκεκριμένο δίκτυο εκπροσωπεί πρακτορειακή.

Ταυτόχρονα φαίνεται να μην αναφέρεται ποιές είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες που εκπροσωπεί η συγκεκριμένη πρακτορειακή, ώστε όταν του υποβάλλεται η συμβουλή, να είναι σε θέση ο καταναλωτής να αντιληφθεί ποιες εταιρείες συγκρίθηκαν και προέκυψε η καλύτερη ασφαλιστική σύμβαση που του προτάθηκε – αυτό ήταν άλλωστε το σκεπτικό που οδήγησε στην υποχρεωτική υποβολή εντύπου ενημέρωσης.

Η επισήμανση γίνεται με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του ασφαλισμένου, ιδίως σε περιπτώσεις που τα έντυπα παράγονται από οργανισμούς που έχουν τη δυνατότητα να τα αποτυπώσουν με τον απόλυτα σύννομο τρόπο.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πιο δύσκολο είναι να παραχθούν τέτοια έντυπα από τον κάθε μεμονωμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή. Είναι καθοριστικό για τη λειτουργία της αγοράς όταν τέτοια έντυπα προτείνονται από ασφαλιστικές εταιρείες στο δίκτυό τους να είναι με σαφή τρόπο διατυπωμένα και να βοηθούν τον καταναλωτή να καταλάβει ποιές ασφαλιστικές εταιρείες εκπροσωπούνται τη δεδομένη στιγμή και πώς προκύπτει η εν λόγω πρόταση ασφάλισης.

Το Underwriter θέτει τον προβληματισμό, όπως κοινοποιήθηκε από την έρευνα που έκανε και χωρίς να έχει την άποψη της συγκεκριμένης εταιρείας, μιας και ύστερα από ερώτημα που υπέβαλε εγγράφως, δεν έλαβε κάποια απάντηση ή επεξήγηση.

1 Comment

  1. Avatar

    Μην μπερδεύετε τον εκπρόσωπο μιας Ασφαλιστικής εταιρείας με τον εξωτερικό συνεργάτη της, ο οποίος εμφανίζεται στα λογιστικά της έξοδα της Ασφαλιστικής εταιρείας του ως “τρίτος” …
    Ο εκπρόσωπος της Ασφαλιστικής εταιρείας έχει δικαίωμα υπογραφής, η οποία δεσμεύει την εταιρεία που εκπροσωπεί.
    Άλλο εκπροσωπώ μια εταιρεία, άλλο δουλεύω για λογαριασμό της και άλλο συνεργάζομαι μαζί της για προώθηση των προϊόντων της που είναι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες.
    Γ.Κ


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *