Skip to content

Συσκέψεις: Η σημασία τους για την καριέρα σου

Αν συμμετέχεις σε μια σύσκεψη (μήτινγκ), αναμένεται να πάρεις το λόγο. Μην περιμένεις να στο ζητήσει κάποιος άλλος.

Σε πολλούς οργανισμούς, η ετοιμότητά μας να αναλάβουμε ηγετικούς ρόλους κρίνεται, εν μέρει, από το πόσο συχνά παίρνουμε το λόγο στα μήτινγκ. Η συχνότητα και ο τρόπος που συμμετέχουμε στις συσκέψεις μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην καριέρα μας, απ’ οποιαδήποτε άλλη ομιλία ή παρουσίαση, όσο σημαντικές και αν είναι, επειδή στις συσκέψεις έχουμε κάθε μέρα την ευκαιρία να δώσουμε το στίγμα μας.

Σημασία όμως δεν έχει μόνο να μιλάμε. Σημασία έχει να ξέρουμε και πότε να σιωπήσουμε! Πρέπει να έχουμε μια στρατηγική για το πότε παίρνουμε το λόγο και για το τι θα πούμε. Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές:

Προετοιμασία από πριν. Ειδικά αν φοβάσαι να μιλήσεις δημόσια, προκάλεσε τον εαυτό σου να το κάνει σε κάθε μήτινγκ και προετοίμασε από πριν τι θα πεις και τυχόν ερωτήσεις που θα λάβεις. Μην περιμένεις να σου έρθει η έμπνευση εκείνη τη στιγμή! Προετοιμάσου!

«Γιατί εγώ;». Κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου, δηλαδή, “γιατί να μιλήσεις εσύ και όχι κάποιος άλλος”; Η απάντηση σε βοηθάει να αποκτήσεις μια αίσθηση σκοπού και σε γεμίζει αυτοπεποίθηση. Σου υπενθυμίζει ότι δεν μιλάς για να αυτοπροβληθείς, αλλά επειδή πραγματικά ενδιαφέρεσαι για  το αντικείμενο. Σου υπενθυμίζει ότι η αξιοπιστία σου δεν προέρχεται μόνο από τον τίτλο ή τα χρόνια εμπειρίας σου, αλλά και από τη δέσμευση και το πάθος σου.

Κάνε παύσεις και πάρε αναπνοές για να χτίσεις την εμπιστοσύνη σου. Για να μιλήσεις σε ένα μήτινγκ χρειάζεται θάρρος. Έχεις τη δυνατότητα να επηρεάσεις την πορεία της συζήτησης, πιθανά να καθοδηγήσεις τον πελάτη ή τον μάνατζερ να δεχτεί μια πρόταση όταν οι συνάδελφοί έχουν αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Το να κάνεις παύσεις και να παίρνεις αναπνοές σε βοηθάει να συγκεντρωθείς και ενισχύει τη φωνή σου, ώστε όταν πάρεις το λόγο, να μιλήσεις με πεποίθηση. Ενόσω κάνεις παύση αναρωτήσου, «αν κάποιος άλλος στην αίθουσα έχει το ίδιο ερώτημα, είμαι πρόθυμος να ρωτήσω εκ μέρους του;» Η απάντηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σου.

Πότε η σιωπή είναι προτιμότερη;

Αν προσπαθείς απλώς να αυτοπροβληθείς. Όλοι είχαμε την εμπειρία του να είμαστε σε ένα μίτινγκ που έχει τραβήξει πολύ, όπου όλοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν και κάποιος πλατειάζει για ένα θέμα που έχει συζητηθεί πριν από 30 λεπτά. Πριν πάρεις το λόγο αναρωτήσου για ποιο λόγο θες να μιλήσεις. Αν το κάνεις απλώς για να δείξεις πόσα ξέρεις, είναι καλύτερα ν’ αφήσεις κάποιον άλλο να μιλήσει ή να αφήσεις το μίτινγκ να προχωρήσει φυσιολογικά.

Αν προσπαθείς να ενδυναμώσεις άλλους στην ομάδα σου. Μερικές φορές ηγεσία σημαίνει να αφήνεις τους άλλους να βρουν τις δικές τους λύσεις. Στο μίτινγκ άσε τα μέλη της ομάδας σου να μιλήσουν ώστε να χτίσουν τις δικές τους σχέσεις εμπιστοσύνης. Το να δίνουμε σε άλλους τη δυνατότητα να μιλήσουν σ’ ένα μίτινγκ είναι ένας από τους πιο δυνατούς τρόπους να χτίσουμε τις ηγετικές τους ικανότητες, να ενισχύσουμε την ορατότητά τους -τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά – και τελικά να δημιουργήσουμε μια πολύ δεμένη ομάδα!

Αν το σχόλιό σου είναι καλύτερο να ειπωθεί ιδιωτικά. Πολλές δύσκολες συζητήσεις μέσα σ’ έναν οργανισμό μπορούν να γίνουν λιγότερο επώδυνες μιλώντας ιδιωτικά σε κάποιον, αντί να εγείρεις το ζήτημα στο πλαίσιο μιας ομάδας που θα κάνει τον άλλο άνθρωπο να υιοθετήσει αμυντική στάση. Αυτό ισχύει για τα email όσο και για την προφορική συζήτηση. Προτού μιλήσεις ή πατήσεις το «απάντηση σε όλους» αναρωτήσου «μήπως αυτό είναι καλύτερα να ειπωθεί ιδιωτικά;».

Το να μιλάς σ’ ένα μήτινγκ είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να γίνεις πιο ορατός και να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους συναδέλφους σου. Εξασκήσου με στρατηγική καθημερινά και θα επηρεάσεις σημαντικά την καριέρα και την επιχείρησή σου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *