Skip to content

Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ: Για έναν κόσμο με λιγότερες έγνοιες

«Θα ήθελα τα παιδιά μου να μπορέσουν να ζήσουν χειμώνες με χιόνι όπως αυτούς που έζησα όταν ήμουν παιδί. Εύχομαι να είμαι υγιής και να μπορέσω να ζήσω για πολλά χρόνια ακόμα στις πόλεις που αγαπώ.

Θα ήθελα να μπορώ  να πλοηγούμαι στο internet με ασφάλεια χωρίς να ανησυχώ για τη διαχείριση των προσωπικών μου δεδομένων.

Θα ήθελα να μην ξαναδώ στις εφημερίδες αυτές τις φοβερές εικόνες με τις πλημμύρες».

Αυτές είναι οι ευχές του Thomas Buberl, Διευθύνοντα Συμβούλου στον Όμιλο ΑΧΑ για έναν καλύτερο κόσμο.

Ποια θα ήταν η δική σας ευχή για το μέλλον;

Πριν από 10 χρόνια, ο Όμιλος ΑΧΑ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του να προλαμβάνει κινδύνους που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, δημιούργησε το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ για να στηρίξει τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα. Από τότε μέχρι και σήμερα στο Ταμείο Ερευνών έχουν διατεθεί 180 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας, χρηματοδοτώντας 563 προγράμματα σε 35 χώρες (58 διαφορετικές εθνικότητες επιστημόνων).

Στόχος της ΑΧΑ είναι, μέσω αυτής της μοναδικής πρωτοβουλίας, να συνεχίσει να υποστηρίζει κορυφαίους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, προσφέροντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για την αναζήτηση λύσεων και νέων κατευθύνσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ θα λάβει για τα επόμενα 5 χρόνια, επιπλέον υποστήριξη ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζοντας να επικεντρώνεται σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος, κοινωνικά και οικονομικά, καθώς και σε θέματα διαχείρισης δεδομένων και τεχνολογίας, εστιάζοντας σε δύο βασικές προτεραιότητες για την κοινωνία: την ενεργειακή μετάβαση και την υγεία των γυναικών.

Στην Ελλάδα, η δράση του Ταμείου Ερευνών της ΑΧΑ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, όταν στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού που προκήρυξε ο Όμιλος, εγκρίθηκε πλήρης επιχορήγηση 12ετούς ακαδημαϊκής έρευνας ύψους 1.200.000€ και ίδρυση επίσημης ακαδημαϊκής έδρας στην Επιγενετική – Επιγονιδιωματική στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης υπό την επίβλεψη του Δρα. Ιωάννη Ταλιανίδη, Επικεφαλής του Προγράμματος και Διευθυντή Ερευνών του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.

Το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ υποστηρίζει επίσης 6 ακόμα σημαντικές έρευνες στην Ελλάδα, διαθέτοντας συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • Νίκος Μπάκας: Αναδιαμόρφωση του αεροχειμάρρου και η επίδρασή του στο κλίμα, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Γιώργος Μίχας: Κατανόηση σεισμικότητας που προκαλείται από την κίνηση ρευστών με στόχο τη μείωση κινδύνων που προκαλούνται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, ΤΕΙ Κρήτης.
  • Κωνσταντίνος Παλικαράς: Κατανόηση του μηχανισμού γήρανσης του εγκεφάλου και προστασία από τον εκφυλισμό των νευροκυττάρων, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.
  • Καλλιόπη Αμπαζόγλου: Διαταραχές της διάθεσης που συνδέονται με το σύστημα όσφρησης, Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
  • Αθανασία Μάνου: Έρευνα των συστημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και πως αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε αβεβαιότητα και έλλειψη συντονισμού – Ανάλυση Ισορροπίας, Πανεπιστήμιο του KOC
  • Ευριπίδης Κάντζας: Παρακολούθηση της δυναμικής της έκρηξης ηφαιστείων, Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ

Η ΑΧΑ θα συνεχίσει να υποστηρίζει εμπράκτως την Επιστήμη με στόχο να εκπληρώνει όσο το δυνατόν περισσότερες ευχές για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *