Skip to content

Ταξίδια: Το ασφαλιστικό “κεφάλαιο” του Covid

Την απορία του για το γεγονός ότι οι καλύψεις τουριστικών ταξιδιών παραμένουν μη διαδεδομένες στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού εξέφρασε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Eurolife FFH Ασφαλιστικής, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του underwriter.gr στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2020.

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Απορώ που έχει τόσο μικρή διείσδυση ο τουρισμός στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Του Χρήστου Γαβαλά

«Η ασφάλιση ταξιδιών είναι πολύ μικρός κλάδος στην χώρα μας και απορώ, καθώς υπάρχουν και βαλκανικές χώρες στις οποίες είναι αδιανόητο να ταξιδέψει κάποιος χωρίς ταξιδιωτική ασφάλιση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι θα ενδιέφερε την Eurolife και σίγουρα θα εστιάσει στην επέκταση σε αυτό τον τομέα.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου που διατελεί παράλληλα και Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας επισήμανε ότι ο τουρισμός έχει διαφορετικές μορφές που αγγίζουν την ασφαλιστική αγορά, μια εκ των οποίων είναι το business interruption, στο οποίο αναφέρθηκε αρκετές φορές στην παρουσίαση και το οποίο εκτιμά ότι θα παρουσιάσει άνοδο ως προϊόν κάλυψης τη φετινή και τις επόμενες χρονιές.

Σε αυτό ακριβώς όμως -συμπλήρωσε- στην κάλυψη δηλαδή της διακοπής της λειτουργίας μιας επιχείρησης, «η ελληνική αγορά ήταν απροετοίμαστη, ωστόσο αυτή η κάλυψη απασχόλησε το εξωτερικό με σοβαρές αποζημιώσεις».

Εκτίμησε ότι αυτό είναι κάτι που οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες «το εξετάζουν και θα δούμε ανάπτυξη».

Συμπεριέλαβε μάλιστα τον τουρισμό -σε επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης- σε μια ευρεία γκάμα τομέων που «έφερε ο κορωνοϊός στη ζωή μας» και «αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας».

Κατέληξε απαντώντας στην ερώτηση του underwriter.gr ευχόμενος ότι «η μέρα που θα ξημερώσει μετά τον κορωνοϊό θα είναι μια μέρα που θα μας βρει δυνατότερους και πιο αισιόδοξους».

«Ο, τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε.

Πράσινα Πιστοποιητικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλλει πρόταση για τη δημιουργία ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού το οποίο θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ όσο διαρκεί η πανδημία COVID-19. Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από την COVID-19. Θα διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει κωδικό QR με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας και της γνησιότητάς του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, ώστε να διασφαλίσει την επαληθευσιμότητα όλων των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ, και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά την υλοποίηση των πιστοποιητικών από τεχνικής πλευράς.

Ο κανονισμός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ, όπου υπάρχουν ακόμα κάποιες επιφυλάξεις από ορισμένα κράτη – μέλη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίου το αρμόδιο τμήμα έχει κάποιες ενστάσεις σχετικά με την προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των Ευρωπαίων πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι ο κανονισμός να έχει εγκριθεί μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν και ξεκινάει επισήμως η θερινή τουριστική περίοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταξιδιωτική Ασφάλιση

Υπενθυμίζεται ότι μια κοινή ταξιδιωτική ασφάλεια για τουρισμό 4-5 ημερών είναι εξαιρετικά οικονομική ενώ περιλαμβάνει κάλυψη ιατροφαρμακευτικών εξόδων για ατύχημα ή ξαφνική ασθένεια, έξοδα επαναπατρισμού, μεταφοράς σε νοσοκομείο αλλά και κάλυψη εξόδων συνοδού, νομική προστασία στο εξωτερικό αλλά και γεγονότα όπως απώλεια αποσκευών, καταστροφή ή φθορά εξοπλισμού όπως κάμερες ή φωτογραφικές μηχανές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *