Skip to content

Ταξίδι στη μαγεία της τέχνης – ευγενική προσφορά του ΣΕΣΑΕ

Γιώργος Ρόρρης: Πορτρέτο Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Οι αείμνηστοι Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή, το θαυμαστά αγαπημένο ζευγάρι Ελλήνων εφοπλιστών, που ξεχώρισε διεθνώς για την κοινωνική του προσφορά και το ασίγαστο πάθος του για τις εικαστικές τέχνες, έχει προσφέρει στην Ελλάδα τρεις πρότυπους μουσειακούς χώρους, που εδώ και τέσσερις δεκαετίες στολίζουν και αναδεικνύουν μοναδικά το νησί της Άνδρου.

Pablo Picasso: Νέος με ανθοδέσμη

Φέτος, δύο δεκαετίες και περισσότερο απο τότε που έφυγαν από τη ζωή, ο Βασίλης & η Ελίζα Γουλανδρή συνεχίζουν να προσφέρουν στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου: Το ομώνυμο Ίδρυμα εγκαινίασε πριν από λίγο καιρό στην πρωτεύουσα νέο χώρο, που θα φιλοξενεί την αμύθητης αξίας προσωπική συλλογή που έχτισαν μαζί, με έργα νεότερης και σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης (κεντρική φωτό: Paul Gaugin, Νεκρή φύση με γκρέιπ φρουτ).

Για πρώτη φορά, η Αθήνα θα φιλοξενεί μόνιμα έργα των Πικάσο, Βαν Γκογκ, Μονέ, Ελ Γκρέκο, Ντε Κίρικο, Μιρό και πολλών άλλων. Στο πολυόροφο μουσείο – κόσμημα στο Παγκράτι (Ερατοσθένους 13), φιλοξενούνται έργα της σύγχρονης και νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης, βιβλιοθήκη 6.000 τόμων με θέματα από το ευρύ φάσμα των τεχνών, ενώ σε άλλο όροφο αναμένεται να φιλοξενούνται μελλοντικά περιοδικές εκθέσεις.

Vincent van Gοgh: Τα Αλυσκάν

Ο Σύνδεσμος Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών, που φροντίζει πάντα να διοργανώνει εκλεκτές εκδηλώσεις, ανάσες πολιτισμού και πνευματικής τροφής στον κατά βάση τεχνοκρατικό κόσμο των επιχειρήσεων, προσέφερε στα μέλη του ένα απόγευμα ξενάγησης στο νέο μουσείο, που συμπληρώθηκε, στο δεύτερο μέρος του, απο μια μοναδική διάλεξη του διεθνούς φήμης και κύρους Αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού!*

Ο Λουκάς Καρυτινός με τον Πρόεδρο του ΣΕΣΑΕ, Ιωάννη Βασιλάτο

Εκφραστικός και χειμαρρώδης, ένα χάρμα στη σκηνή του αμφιθεάτρου, ο Λουκάς Καρυτινός άνοιξε για λίγο τη πόρτα στη ζωή του Διευθυντή Ορχήστρας, περιγράφοντας τα όσα εκτυλίσσονται πριν απο κάθε μεγάλο κονσέρτο.

Η μουσική συνιστάται από την πιο δυνατή μορφή μαγείας και από την πιο ακριβή μαθηματική εκτέλεση είπε ο κ. Καρυτινός, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα, ότι η σχέση του Διευθυντή με τα μέλη της Ορχήστρας έχει πολλά κοινά με αυτή που πρέπει να έχει κάθε ηγέτης με την ομάδα του. Καλλιτεχική επάρκεια, πειθώ, αναγνώριση της καλής και αντιμετώπιση της κακής απόδοσης, ταχύτητα και σαφήνεια επικοινωνίας είναι βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν την άριστη εμπειρία στους θεατές. Κατάρτιση, πολλή μελέτη, δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα να ηγηθεί είναι απαραίτητα για να εμπνεύσει  ένα σύνολο πολύ καλών επαγγελματιών «να παίξουν για αυτόν». Το μαγικό αποτέλεσμα μιας παράστασης εξασφαλίζεται, αντίθετα από ότι πιθανόν νομίζουμε, με λίγες πρόβες, αυστηρό χρονοδιάγραμμα αλλά και απόλυτη ταύτιση στόχων όλων των συντελεστών. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε άλλο ένα meeting/πρόβα σε περίπτωση που δεν είμαστε έτοιμοι έγκαιρα» τόνισε και πολλοί από τους παριστάμενους ένοιωσαν πόσο δύσκολη συνθήκη είναι αυτή!…

Χρ. Μωράκη

Θαυμάστε μερικά από τα έργα του νέου Μουσείου Γουλανδρή εδώ

*Ο Λουκάς Καρυτινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Δυτικού Βερολίνου και στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως αρχιμουσικός στη Γερμανία και από το 1985 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου έγινε μουσικός διευθυντής (1992) και καλλιτεχνικός διευθυντής (1999-2005). Έχει μετάσχει στα φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βερόνας, Ρώμης, Λας Πάλμας, Τόρρε ντελ Λάγκο, Αβάνς. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τα λυρικά θέατρα Βερολίνου, Βαρκελώνης, Κολωνίας, Μόντε Κάρλο, Ντητρόιτ, Βέρνης, Ζάλτσμπουργκ, Ρώμης, Κατάνιας. Εκτός από την Ελλάδα, έχει διευθύνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και σε Κορέα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία, Αίγυπτο και έχει ηχογραφήσει για τις εταιρείες BMG, WEA, CBS, ETERNA, Dynamic. Του απονεμήθηκαν τα διάσημα του «Τάγματος του Αστέρος της Ιταλικής Αλληλεγγύης» και τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. 

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο επονομαζόμενος El Greco: Η Θεία Μορφή

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *