Skip to content

Ταξιδιωτική ασφάλιση: σε παγκόσμια άνοδο, προσφέρει ευκαιρίες για νέα προϊόντα

Βασικό συστατικό των διακοπών του 2021 η ταξιδιωτική ασφάλιση για κορωνοϊό

Μέχρι πέρυσι όσοι ήθελαν και μπορούσαν -ελέω περιορισμών- να κάνουν διακοπές έβαζαν αντηλιακό στην τσάντα τους και έχοντας ανά χείρας το διαβατήριό τους μπορούσαν να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο και να μεταβούν σε οποιαδήποτε χώρα ήθελαν.

Του Χρήστου Γαβαλά

Οι περιορισμοί τους δεν ήταν λίγοι, εξαντλούνταν όμως στην εύρεση πτήσης και στην διεκπεραίωση των αναγκαίων τεστ τα οποία εφόσον ήταν αρνητικά έφθαναν και περίσσευαν για την εκκίνηση της ταξιδιωτικής τους επιλογής.

Το φετινό καλοκαίρι ωστόσο αναμένεται να είναι διαφορετικό. Από τη μιά, το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι απαραίτητο για την ταχύτερη πρόσβαση στις ζώνες επιβίβασης και αποβίβασης σε πτήσεις εντός των αεροδρομίων, και από την άλλη, οι πολιτικές ασφάλισης κατά του κορωνοϊού αναμένεται να γίνουν απαραίτητο συστατικό της προετοιμασίας κάθε ταξιδιώτη διεθνών προορισμών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, όλο και περισσότερες χώρες απαιτούν πλέον υποχρεωτική  ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που ταξιδιώτες νοσήσουν από κορωνοϊό, κάτι που δημιουργεί περαιτέρω ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ήδη οι αεροπορικές κρατήσεις βρίσκονται σε άνοδο σε ορισμένες περιοχές, πυροδοτώντας ελπίδες αναβίωσης καλοκαιρινής κίνησης αλλά και εγείροντας φόβους σε τουριστικούς προορισμούς ότι ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με ιατρικά έξοδα εάν οι επισκέπτες τους νοσήσουν από κορωνοϊό εβρισκόμενοι σε αυτούς.

Ειδικότερα, περισσότερες από δώδεκα χώρες, από την Αρούμπα έως την Ταϊλάνδη θέτουν ως προϋπόθεση για τους επισκέπτες τους να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για κορωνοϊό, με την Ιορδανία να γίνεται η τελευταία προσθήκη σε αυτή τη λίστα.

Η ασφαλιστική αγορά για όλους τους τύπους ταξιδιωτικής κάλυψης για κορωνοϊό εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, ενώ ήδη εταιρείες όπως η AXA και η AIG προσφέρουν αυτές τις καλύψεις.

Ωστόσο άνοδος σε αυτό το είδος καλύψεων σημαίνει επίσης, ότι οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μαζικών αποζημιώσεων σε περίπτωση που επέλθει νέο κύμα πανδημίας, γιατί αυτό θα οδηγούσε και σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και σε μεγάλο αριθμό θετικών στον ιό τουριστών οι οποίοι θα βρίσκονταν σε ξένο έδαφος.

Πάντως αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το Reuters «η ταξιδιωτική ασφάλιση και οι υπηρεσίες προστασίας εκτοξεύονται με ρυθμούς ίδιους με αυτούς των κρατήσεων».

Η ταξιδιωτική ασφάλιση για τον κορωνοϊό καλύπτει έξοδα έως 100.000 δολάρια, τα οποία αφορούν διενέργεια τεστ για κορωνοϊό, ιατρική περίθαλψη αλλά και υπηρεσίες όπως εκκένωση χώρου, ενταφιασμό, ακόμα και αποτέφρωση. Αυτές οι… παροχές (στην ασφαλιστική ορολογία φυσικά) εισήχθησαν από τους ασφαλιστές στα μέσα του 2020 και προσφέρονται είτε ως επεκτάσεις υπαρχόντων παροχών είτε ως ξεχωριστές καλύψεις σε συμβόλαια υγείας.

Πλέον πάντως, οι ταξιδιώτες είναι πολύ πιο πιθανό να ασφαλίσουν τα ταξίδια τους, καθώς όλο και περισσότερες χώρες απαιτούν την κάλυψη αυτή για να δεχθούν τουρίστες στα εδάφη τους.

Αυτό που γίνεται εμφανές πλέον είναι πως ενώ η πανδημία χτύπησε αλύπητα το ταξίδι, η ζήτηση για κάλυψη έχει δημιουργήσει ευκαιρία ανάπτυξης για την ασφαλιστική βιομηχανία, ενδεχομένως και μια νέα μικρή αγορά με νέα προϊόντα. Ήδη στο εξωτερικό σχετικές υπάρχουσες καλύψεις όπως ταξιδιωτική ιατρική κάλυψη ή κάλυψη ακύρωσης ταξιδίου έχουν αυξημένη ζήτηση. 

Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Ιορδανίας, η οποία εξετάζει αν θα καταστήσει υποχρεωτική την πληρωμή ενός συγκεκριμένου τιμήματος (flat fee) για κάθε επισκέπτη που εισέρχεται στη χώρα. Το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο κοστίζει έως 100 δολάρια ανά άτομο, καλύπτει συγκεκριμένες καταστροφές αλλά και ασθένειες όπως ο κορωνοϊός.

Παραμένει βεβαίως άγνωστο το πώς η ζήτηση για ταξιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη θα εξελιχθεί, την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.

Δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες που δυσαρεστούν με αυτού του είδους τα υποχρωτικά μέτρα ενώ διάφορες χώρες ενδέχεται, προς χάριν της τουριστικής τους βιομηχανίας, να χαλαρώσουν, ακόμη και να διακόψουν τέτοιου είδους απαιτήσεις καθώς θα απομακρυνόμαστε από την πανδημία.

Ωστόσο, ο πρώην γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Τουριστικού Οργανισμού του ΟΗΕ, Ταλέμπ Ριφάι ανέφερε στο ρεπορτάζ του Reuters ότι αυτό που αναμένει είναι πως οι χώρες θα εξακολουθήσουν να απαιτούν αυτή την κάλυψη, καθώς τα εμβόλια «θα χρειαστούν χρόνια» για να διοχετευτούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *