Skip to content

Τα ρομπότ και το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης

hawking-black-hole-rethink-macdonald-012914_lead_media_image_1O γνωστός φυσικός επιστήμονας Στήβεν Χόκινγκ δήλωσε πρόσφατα σε βρετανική εφημερίδα ότι εκείνο που πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο στο μέλλον, δεν είναι μήπως τα ρομπότ καταλάβουν την ανθρωπότητα αλλά πώς το καπιταλιστικό σύστημα θα διαχειριστεί την παρουσία τους!

Σύμφωνα με τον Χόκινγκς η εισοδηματική ανισότητα θα εκτοξευθεί τις επόμενες γενεές καθώς όλο και περισσότερες δουλειές θα γίνονται αυτόματα, μέσω μηχανών, που θα βρίσκονται, που αλλού, στα χέρια των λίγων και ισχυρών, οι οποίοι θα αρνούνται να ανακατανείμουν τον πλούτο!

Ο Χόκινγκ ρωτήθηκε επίσης εαν πιστεύει οτι οι τεχνολογικές ανακαλύψεις θα δημιουργήσουν παγκοσμίως, ανεργία μεγάλης κλίμακας και αν οι άνθρωποι θα καταφέρουν να εφεύρουν νέα επαγγέλματα ή θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας θα λειτουργεί…αυτόματα και θα έχει εξαλειφθεί τελείως η ανάγκη για δουλειά!

Και ο Χόκινγκ απάντησε:

6a00d8341bf7f753ef00e55189e0408834-800wiΑν φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι μηχανές παράγουν ο,τι αγαθά και υπηρεσίες χρειαζόμαστε, τότε όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διανέμονται αυτά τα αγαθά και οι υπηρεσίες.

Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια ζωή πολυτελούς καθησιού και άπλετου ελεύθερου χρόνου, αν ο πλούτος που θα παράγουν οι μηχανές θα μοιράζεται.

Όμως αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών πετύχουν να εγκαθιδρύσουν ένα σύστημα ενάντια στην ανακατανομή του πλούτου, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν απελπιστικά φτωχοί, σε πολύ χειρότερο επίπεδο απ’ ότι ζει σήμερα ο μέσος άνθρωπος.

Μέχρι στιγμής η ζυγαριά γέρνει προς την δεύτερη πιθανότητα, με την τεχνολογία να ωθεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Deloitte, 35% των σύγχρονων επαγγελμάτων στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφιοποιηθεί τα επόμενα 20 χρόνια!

Το BBC μάλιστα δημιούργησε μια σελίδα που δείχνει τις πιθανότητες που έχει κάθε επάγγελμα να σβηστεί από το χάρτη (!) και να πάρουν τη θέση του ρομπότ…

Σύμφωνα με αυτή τη σελίδα, το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Underwriter κινδυνεύει απο εξαφάνιση σε ποσοστό 66% και βρίσκεται στην 166η θέση από σύνολο 366 επαγγελμάτων:

Screen shot 2015-10-12 at 9.20.18 AM

Το διοικητικό προσωπικό δε, των ασφαλιστικών εταιρειών (“insurance clerks”) είναι στην πρώτη δεκάδα…εξαφάνισης:

Screen shot 2015-10-12 at 9.18.33 AM

 

Φυσικά αυτοί οι υπολογισμοί δεν αφορούν τη σύγχρονη πραγματικότητα ούτε καν την αμέσως επόμενη γενιά…

Ωστόσο για τα παιδιά των παιδιών μας η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης ίσως να έχει μια πολύ διαφορετική μορφή.

Προφανώς το ερώτημα στα χείλη όλων αυτή τη στιγμή είναι τι…μέλλει γενέσθαι με το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου.

Ε λοιπόν εδώ φαίνεται ότι η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου δεν βρίσκεται στη λίστα.

Όμως στην έρευνα σημειώνεται κάτι ενδιαφέρον, που ίσως να σχετίζεται με το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης: ότι όλα τα επαγγέλματα που χρειάζονται «συναίσθηση», δηλαδή ανθρώπινο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, όπως για παράδειγμα, το επάγγελμα του ψυχολόγου ή του κοινωνικού λειτουργού, δεν πρόκειται ποτέ να πάψουν να υπάρχουν!

Δείτε εδώ την σελίδα του BBC που υπολογίζει το…προσδόκιμο ζωής των επαγγελμάτων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *