Skip to content

Τα U/L μπορεί να ξεπεράσoυν ακόμη και το αυτοκίνητο

Ασφαλιστική Παραγωγή: Για πρώτη φορά μετά το 2000, η παραγωγή στα Unit Linked μπορεί να  ξεπεράσει την παραγωγή αυτοκινήτου.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Το ενδεχόμενο για πρώτη φορά μετά το 1999-2000 η παραγωγή στα προϊόντα unit linked να ξεπεράσει την παραγωγή αυτοκινήτου φαντάζει όλο και πιο πιθανό καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου.  Ο κλάδος τρέχει με μηνιαίο ρυθμό αύξησης 60% σύμφωνα με τα στοιχεία οκταμήνου 2021 (Ιανουάριο-Αύγουστο) και σύμφωνα με εκτιμήσεις της ασφαλιστικής αγοράς, δεν θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές τον Σεπτέμβριο 2021. 

Ενδεχόμενες πιέσεις στα Unit Linked από ρευστοποιήσεις στο δ’ τρίμηνο

Ενδεχομένως, υποστηρίζουν , υπάρξει μικρή μείωση παραγωγής ή και εκροές κεφαλαίων τον Οκτώβριο που μέχρι στιγμής είναι πτωτικός για τις κεφαλαιαγορές ενώ έχουν αυξηθεί οι ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων λόγω πληθωριστικών πιέσεων , αύξηση του ενεργειακού κόστους και πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο τελευταίο 3μηνο

Η ασφαλιστική αγορά επίσης θεωρεί ότι η κατάσταση με τη City επιβαρύνει λίγο το κλίμα στην ασφάλιση αυτοκινήτου ενώ η αύξηση της κυκλοφορίας (κατά 30% στους κεντρικούς αθηναϊκούς άξονες) θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες ζημιές στο ήδη επιβαρυμένο κλάδο από τα φθηνά ασφάλιστρα. Για πολλές εταιρείες το τεχνικό αποτέλεσμα στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου είναι ζημιογόνος στο εξεταζόμενο διάστημα 8μηνου και πιθανότατα 9μηνου.

Στους υπόλοιπους κλάδους, αναμένεται έμφαση στις ασφαλίσεις περιουσίας και ειδικά στις ασφαλίσεις πυρός και φυσικών καταστροφών εξαιτίας του αντίκτυπου που είχαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού αλλά και οι πρόσφατοι σεισμοί στην Κρήτη.  Τέλος συνεχίζεται –σύμφωνα με πληροφορίες- του Underwriter.gr η αύξηση παραγωγής μικρο-ασφαλίσεων (καρτών, πορτοφολιών) μέσα από τα τραπεζικά δίκτυα.

H εικόνα στο οκτάμηνο 2021

Αυξημένη κατά 9,5% εμφανίζεται η παραγωγή ασφαλίστρων στο 8μηνο, φτάνοντας τα 2,8 δις, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ. Οι Ασφαλίσεις Ζωής κατέγραψαν αύξηση 15,3% και 1,3 δις ευρώ  και οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών αύξηση 4,8% και 1,5 δις. Ευρώ.

Στις Ασφαλίσεις κατά Ζημιών ο μεγαλύτερος σε παραγωγή κλάδος, αυτός της Αστικής Ευθύνης Οχημάτων εμφανίζει και πάλι μειωμένη παραγωγή κατά 2,2%, ανερχόμενος στα 474 εκατ. Ευρώ.  Η μείωση αποδίδεται κυρίως σε τιμολογιακές μειώσεις και μάλιστα σε μία περίοδο με αυξημένα ατυχήματα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *