Skip to content

Τα unit linked αναδεικνύονται ως τα κατάλληλα «προϊόντα των κρίσεων»

Οι πρόσφατες τραπεζικές κρίσεις σε Αμερική (SVB) και σε Ευρώπη (Credit Suisse) αναδεικνύουν τα χρησιμότητα των unit linked προϊόντων.  Όλες οι σειρές που κυκλοφορούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα προσφέρουν μεγάλη διασπορά τοποθετήσεων (μετοχές, ομόλογα, εταιρικά ομόλογα, διαθέσιμα F/X) γεγονός που επιμερίζει τον κίνδυνο.

του Νίκου Σακελλαρίου

Για παράδειγμα στις δύο πρόσφατες κρίσεις, υποχώρησαν πολύ οι μετοχές και αυξήθηκαν οι τιμές των ομολόγων. Έτσι, ο ασφαλισμένος επενδυτής ουσιαστικά κάλυπτε την ζημιά των μετοχών από άνοδο των ομολόγων.  Eπίσης έχουν διασπορά τοποθετήσεων ανά περιοχές (Αμερική, Ευρώπη) και ανά νόμισμα (Ευρώ, δολάριο , στερλίνα κλπ) έτσι ο κίνδυνος επιμερίζεται ακόμη περισσότερο. Μία ματιά στις αποδόσεις των τελευταίων ημερών από τους ασφαλισμένους θα δείξει πόσο χαμηλότερες απώλειες καταγράφουν τα unit linked έναντι όλων των άλλων επενδυτικών προϊόντων.  Ας μην ξεχνάμε ότι μαζί με τις επενδύσεις προσφέρουν ταυτόχρονα και ασφάλιση.

Όμως τα Unit Linked πέρα από την διασπορά των τοποθετήσεων (asset allocation) έχουν και το πιο σημαντικό ότι (τα περισσότερα) εγγυώνται το 85%  του αρχικού κεφαλαίου.  Έτσι ο επενδυτής-ασφαλισμένος γνωρίζει ότι όσο μεγάλη και να είναι η υποχώρηση των χρηματιστηριακών αγορών ή των ομολόγων θα έχει στο τέλος το 85% των χρημάτων του.  Αυτό αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη δικλείδα ασφαλείας για τα επενδυτικά unit linked.

Aυξάνονται τα Ταμεία που στρέφονται προς τα U/L

Τα προϊόντα unit linked πουλιόνταν κατά 90% στην Ελλάδα μόνο σε ιδιώτες επενδυτές –ασφαλισμένους.  Οι βασικοί λόγοι ήταν δύο. Ο πρώτος ήταν ότι δεν υπήρχε κάποια νομοθετική κάλυψη που να προβλέπει ότι μπορούν τα Ταμεία να επενδύουν διαθέσιμα σε προϊόντα Unit Linked αφού τα αντιμετώπιζαν ως προϊόντα υψηλού κινδύνου. O δεύτερος λόγος είναι ότι τα Ταμεία δεν γνώριζαν την λειτουργία τους.  Πλέον, η EIOPA και η ΕΚΤ έχουν δώσει το ‘πράσινο φως’ να μπορούν τα ασφαλιστικά Ταμεία (κρατικά) να επενδύουν σε unit linked προϊόντα μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ενεργητικού τους (όχι πάνω από 10%).  Ταυτόχρονα , τα Επαγγελματικά Ταμεία έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε προϊόντα Unit Linked σε σημαντικό ποσοστό

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *