Skip to content

Τεστ κορωνοϊού & συμπληρωματικές καλύψεις μπαίνουν στα περισσότερα ασφαλιστήρια υγείας

Οι αλλαγές που φέρνουν οι ασφαλιστικές στον κλάδο υγείας χαρακτηρίζονται από την επίδραση του κορωνοϊού στην υγεία των ασφαλισμένων. Τα μηνύματα των πελατών προς τις εταιρείες τους είναι σαφή. Θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες καλύψεις έναντι της πανδημίας για όσο διάστημα κρατήσει αυτή. 

Του Νίκου Σακελλαρίου

Απαντώντας στα αιτήματα των ασφαλισμένων, οι περισσότερες εταιρείες με κλάδους υγείας στρέφονται προς τις κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ζητούν να ενταχθούν τα τεστ για τον κορωνοϊό μέσα στα προγράμματα και χωρίς επιμέρους αύξηση των ασφαλίστρων. Σήμερα ένα απλό τεστ για τον κορωνοϊό κυμαίνεται πέριξ των 70 ευρώ και είναι ένα κόστος που μπορεί να σηκώσουν οι ασφαλιστικές, όσες τουλάχιστον έχουν την κατάλληλη τιμολόγηση και underwriting. To θέμα για ορισμένες εταιρείες είναι εάν η κάλυψη θα περιλαμβάνει μόνο 1 τεστ ή και περισσότερα.

Οι άλλες συμπληρωματικές καλύψεις είναι οι ημερήσιες αποζημιώσεις για το χρόνο που θα είναι ο ασθενής με Covid-19 στο νοσοκομείο, οι αποζημιώσεις για την παραμονή των 14 ημερών στο σπίτι του καθώς και τα έξοδα για συμπληρωματικούς ελέγχους σε άμεσα μέλη της οικογένειάς του. Η τελευταία κάλυψη συζητείται από συγκεκριμένες εταιρείες και είναι πιθανόν να συμπεριληφθεί μέσα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια με επασφάλιστρα.

Επίσης, στις πρόσθετες καλύψεις περιλαμβάνονται και ό,τι κόστη απαιτούνται για τις μεταφορές των ασθενών και συγγενών τους προς τα κέντρα νοσηλείας και αποκατάστασης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας (Μάρτιος-Μάιος), την ευθύνη της μεταφοράς επίγειας ή και αέρος αναλάμβαναν οι δημόσιοι φορείς (ΕΚΑΒ) με ειδικά στελεχωμένα νοσοκομειακά. Στη δεύτερη φάση, εάν τα κρούσματα και οι ανάγκες νοσηλείας πολλαπλασιαστούν, θα διατεθούν και ιδιωτικά νοσοκομειακά που θα πρέπει να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως και οι νοσηλευτές-μεταφορείς να έχουν τις κατάλληλες ενδυμασίες.

Όπως μας είπε στέλεχος ασφαλιστικής με κλάδο υγείας, οι καλύψεις αυτές θα είναι άνευ αυξήσεων μέχρι τα μέσα του 2021, στις περισσότερες εταιρείες και ενδέχεται (ανάλογα με τις εξελίξεις) να υπάρξουν κάποιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων με τις νέες καλύψεις από το φθινόπωρο 2021.

Δεσμεύσεις από τις ιδιωτικές κλινικές για ΜΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις ασφαλιστικών και ιδιωτικών κλινικών έχουν πέσει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις ΜΕΘ σε περίπτωση που το Κράτος αναγκαστεί είτε να επιτάξει κάποιες εξ αυτών (το δυσμενές σενάριο) είτε αυξηθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων για νοσηλεία. Οι εταιρείες ζητούν πλήρη δέσμευση από τις κλινικές σχετικά με την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων στην παρούσα συγκυρία και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021 τουλάχιστον. Δύο όμιλοι δεν δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε δέσμευση, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο επόμενο διάστημα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *