Skip to content

Covid: Η ασάφεια στα συμβόλαια δυσφήμισε τον ασφαλιστικό κλάδο

Την αδυναμία του ασφαλιστικού κλάδου να ανταποκριθεί στις συνέπειες της διακοπής των εργασιών των επιχειρήσεων, σχολίασε την Τρίτη στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου του Insurance Europe o επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ, Τζον Μπέριγκαν.

Ο κορωνοϊός απέδειξε πως η κοινωνία είναι πολύ πιο ευάλωτη από όσο πιστεύαμε απέναντι σε γεγονότα μεγάλης κλίμακας, είπε. Τέτοιου είδους γεγονότα δεν αφορούν μόνο την υγεία, αλλά στο μέλλον θα προέλθουν και από την κλιματική αλλαγή όπως και από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο – δεδομένης και της ταχείας ψηφιακής μετάβασης στην οποία υποχρεώθηκε ολόκληρος ο πλανήτης.

Μιλώντας για τους τρόπους με τους οποίους η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να δράσει ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτές τις προκλήσεις, αναφέρθηκε και στη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με την ευρεία ασφαλισιμότητα διακοπής επιχειρηματικών δράσεων. Η ασάφεια στα ασφαλιστικά συμβόλαια ενόχλησε τους ασφαλισμένους και δυσφήμισε τον ασφαλιστικό κλάδο, τόνισε.

Είναι ανάγκη για πιο ξεκάθαρες διατυπώσεις στα ασφαλιστικά προϊόντα και εγγυήσεις στους ασφαλισμένους. Πρέπει στο μέλλον να εξερευνήσουμε ασφαλιστικές λύσεις που θα μπορούν να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του κλάδου μέσα σε πανδημίες ή σε παρόμοια γεγονότα. Τέτοιες λύσεις θα μπορούσαν να είναι κίνητρα για καλύτερες καλύψεις σε μη ζημιογόνες διακοπές δραστηριότητας επιχειρήσεων.

Επεκτάθηκε μιλώντας για την πιθανότητα εξεύρεσης μιας πανευρωπαϊκής λύσης στο θέμα της ανάληψης κινδύνων που προκύπτουν από πανδημίες: «Γνωρίζω επίσης ότι κάποιοι μέτοχοι επιχειρηματολογούν υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης, βασισμένοι σε συνέργιες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ορμώμενοι από συνεργασίες σε άλλους κινδύνους, όπως τρομοκρατικούς και φυσικών καταστροφών. Είναι κάτι ενδιαφέρον αλλά θέλω να εφιστήσω την προσοχή εδώ αναφορικά με την εφικτότητα της υλοποίησης οποιασδήποτε λύσης σε επίπεδο ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεγάλα ποσά από κρατικούς προϋπολογισμούς και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί πολύ προσεκτικά».

Σχετικά με τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, ο κ. Μπέριγκαν τόνισε πως όλοι οι οικονομικοί οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρειαστεί να αναπτύξουν ικανότητες που θα τους επιτρέπουν να ελέγχουν, να εντοπίζουν και να αποτρέπουν τέτοιους κινδύνους, όπως και να αντιδρούν και να ανακάμπτουν. Πρέπει να είμαστε όσο πιο ανθεκτικοί ψηφιακά μπορούμε, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν.

Όσο για το κλίμα, είπε με έμφαση ότι οφείλουμε να κάνουμε τη μετάβαση σε ένα οικονομικά βιώσιμο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας τον διττό ρόλο της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

«Σαν επενδυτές οι ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν αυτή τη μετάβαση και λαμβάνουμε μέτρα να βοηθήσουμε τις εταιρείες να εντοπίσουν πράσινες ευκαιρίες. Δεν μπορούμε όμως να ανατρέψουμε όλη την περιβαλλοντική ζημιά που έχει ήδη γίνει και πρέπει η κοινωνία να γίνει ανθεκτική στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που έχουν ήδη συμβεί. Και οι ασφαλιστές έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν, εξηγώντας στους πελάτες τους καλύτερα τους κινδύνους του σήμερα για να μπορέσουν να τους αντέξουν αποτελεσματικότερα αύριο», επισήμανε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *