Skip to content

Τι θα μας απασχολήσει το 2015

Πρώτα από όλα το Solvency II, για την πλήρη και επίσημη εφαρμογή του οποίου, με τη νέα χρονιά έχουμε πλέον μπει σε αντίστροφη μέτρηση. (Ξεκινά από 1/1/16).

Πολλές οι ανακατατάξεις που θα φέρει στις εταιρείες, και σε επίπεδο δομών, και σε επίπεδο οργάνωσης αλλά και ως προς τους κλάδους στους οποίους επιλέγει να δραστηριοποιηθεί η κάθε μια – κάθε κίνδυνος απαιτεί και ανάλογα κεφάλαια και άρα είναι πιθανό κάποιες εταιρείες να εγκαταλείψουν τελείως δραστηριότητες δυσανάλογα επικίνδυνες σε σχέση με το μέγεθός τους.

Πιθανό επίσης είναι να μειωθεί και ο αριθμός τους λόγω συγχωνεύσεων –δεν ευχόμαστε κάτι τέτοιο να συμβεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Η εφαρμογή του Solvency II θα επηρεάσει σίγουρα και τη φιλοσοφία των προϊόντων, δυστυχώς όχι προς όφελος των καταναλωτών. Μιλάμε για μειώσεις στο είδος και το ύψος των παροχών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι εταιρείες στις νέες απαιτήσεις.

Το νέο πλαίσιο μπορεί να μην αφορά σε πρώτο επίπεδο τους Διαμεσολαβητές, τους αφορά όμως έμμεσα, κυρίως λόγω των αλλαγών στις παροχές αλλά και λόγω ενδεχόμενης μείωσης του αριθμού των εταιρειών.

Είναι σίγουρο ότι από εδώ και πέρα θα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την πώληση προϊόντων με μειωμένες παροχές, όπως για παράδειγμα συντάξεις χωρίς εγγυημένα ποσά πλέον αλλά μόνο μέσω επενδυτικών προϊόντων.

Εκτός από το Solvency II, το φως του προβολέα αναμένεται φέτος ότι θα είναι συχνά στραμμένο σε δύο μεγάλες ελληνικές ασφαλιστικές, οι οποίες τυγχάνουν θυγατρικές τραπεζών.

Πρόκειται για τις Εθνική Ασφαλιστική με κύριο μέτοχο την Εθνική Τράπεζα και την Eurolife, “παιδί” της Eurobank.

Όπως όλοι ξέρουμε οι τράπεζες θέλουν να απεμπλακούν από τις ασφαλιστικές και άρα είναι πολύ πιθανό μέσα στη χρονιά να δούμε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της καθε μιας ασφαλιστικής να αλλάζει χέρια – μένει να δούμε σε ποιά θα πέσει. Σε κάθε περίπτωση ως γεγονότα έχουν αξία για την αγορά, όπως είχε και πέρυσι η μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής.

Ειδικά για τους Διαμεσολαβητές, μεγάλο ζήτημα για το 2015 θα είναι και πάλι η…ελεύθερη κατάδυση της τιμής του ασφαλίστρου στον κλάδο αυτοκινήτων, ζήτημα για το οποίο κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η πτώση θα συνεχιστεί (και μαζί της και η πίεση στα εισοδήματα των Διαμεσολαβητών) ή αν έχουμε φτάσει στο τέλος της ιστορίας αυτής και θα υπάρξει διόρθωση, ή εν πάσοι περιπτώσει πάγωμα των τιμών.

Τέλος, σημαντικό θέμα για τη νέα χρονιά παραμένει ο έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος της τήρησης ή μη των συμβατικών υποχρεώσεων των Διαμεσολαβητών, όπως αυτές ορίζονται από τις πράξεις 30-31 – μένει να δούμε πότε και πως θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Με βάση την Κοινοτική Οδηγία αναμένεται μέσα στο έτος να οριστικοποιηθούν και οι υποχρεώσεις εταιρειών και διαμεσολαβητών, ως προς την συμβατική ενημέρωση του καταναλωτή για τα επενδυτικά προϊόντα τύπου PRIPS.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *