Skip to content

Τι καταδεικνύουν οι πυρκαγιές σε περιαστικούς ιστούς για την αδυναμία ασφάλισης περιουσίας

Οι πυρκαγιές κοντά σε αστικούς ιστούς και τα προβλήματα που μπορεί να λύσει ένας τροποποιημένος νόμος για τις ασφαλίσεις ακινήτων

του Νίκου Σακελλαρίου

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά δύο βασικές διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι πόσο ανασφάλιστα είναι τα ακίνητα εκτός αστικού περιβάλλοντος (π.χ. Πεντέλη)  και πόσο οι ίδιες οι ασφαλιστικές φοβούνται να αναλάβουν το ρίσκο μίας επικίνδυνης ασφάλισης.

Στην περίπτωση της Πεντέλης (η ίδια περιοχή κάηκε πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια) βλέπουμε σπίτια εκατομμυρίων να είναι ανασφάλιστα για πυρκαγιά. Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πείσει τους ιδιοκτήτες (που κατά κανόνα ανήκουν στα υψηλά εισοδήματα) να ασφαλιστούν και τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν.  Ο λόγος είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν ότι :

  • Oι πιθανότητες για καταστροφή (ολική ή μερική) είναι αρκετά χαμηλές και δεν αξίζει το κόπο να ασφαλιστούν
  • Αγνοούν τους κινδύνους και, κυρίως, αγνοούν τα προϊόντα της ιδιωτικής ασφάλισης
  • Πιστεύουν ότι θα τους καλύψει το κράτος
  • Θεωρούν τις ασφαλιστικές αφερέγγυες

Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών, (μέσα από  ρεπορτάζ που είχαμε κάνει σε παλαιότερες πυρκαγιές στην περιοχή της Πεντέλης), αρκετές εταιρείες θεωρούν ότι μέρη όπως η Πεντέλη δεν μπορούν να ασφαλιστούν με συμβόλαιο πυρός αφού το ρίσκο πυρκαγιάς ξεπερνά τις οποιεσδήποτε χρεώσεις. Κοινώς, θεωρούν ως σχεδόν βεβαιότητα την πυρκαγιά και τις υψηλές αποζημιώσεις που μπορούν να προκύψουν και έτσι ή θα πρέπει να βάλουν υψηλά ασφάλιστρα ή να μην ασφαλίσουν. 

Επιπλέον οι ασφαλιστικές στα συμβόλαια ακινήτων ζητούν αυξημένες δικλείδες ασφαλείας με έγγραφα για τα οποία θα πρέπει να απευθυνθούν οι ιδιοκτήτες σε πολεοδομίες ή να ρυθμίσουν διάφορες πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Εννοείται ότι για αυθαίρετα μη τακτοποιημένα (είναι αρκετά) μέσα σε δασικές περιοχές  δεν υπάρχει περίπτωση ασφάλισης

Τι καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος νόμος

Αυτές τις περιπτώσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο νόμος ασφάλισης ακινήτων που πρόκειται να ξαναπεράσει από την  νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να διαμορφώσει μία καλή αντασφαλιστική κάλυψη που θα επιτρέπει την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων μέχρι 40 ετών σε περισσότερες περιοχές, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερο underwriting.  Εάν για παράδειγμα, μαζί με την Πεντέλη (επικίνδυνη ζώνη στο ΄κόκκινο’) ασφαλίζονταν υποχρεωτικά και ακίνητα σε  περιοχές σε ακτίνα 5-10 χλμ (πχ Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Παλλήνη, Πικέρμι) τότε το underwriting θα χαμηλώσει τις τιμές στα ασφάλιστρα που θα είναι προσιτά και στους υποχρεωτικά ασφαλισμένους, αλλά και θα επιμερίζουν το ρίσκο για τις ασφαλιστικές.  

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *