Skip to content

Τι μπορεί να περιμένει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής το 2018

Μια χρονιά- πρόκληση δείχνει να ξεκίνησε μόλις για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές: υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποδειχθεί εποικοδομητική για όσους κάνουν τη δουλειά τους με επαγγελματισμό.

Το 2018 είναι πια πραγματικότητα. Πάντα στην αρχή κάθε χρόνου υπάρχουν σχεδιασμοί για τις κινήσεις που θέλει να ακολουθήσει ο κάθε επαγγελματίας. Έτσι είναι σίγουρο ότι μετά το κλείσιμο της χρονιάς τους και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές κάνουν τον απολογισμό τους, ενώ σκέφτονται τι έχουν να αντιμετωπίσουν την επόμενη χρονιά.

Ο πρώτος τομέας που σίγουρα προβληματίζει τον κάθε διαμεσολαβητή είναι η ίδια του η δουλειά, οι κλάδοι, τα προϊόντα, καθώς επίσης, οι ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργηθούν.

Τολμώντας να προσεγγίσουμε το μέλλον, θα λέγαμε ότι -κατά πάσα πιθανότητα- το 2018 θα υπάρξει αλλαγή στρατηγικής στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών στον κλάδο του αυτοκινήτου. Η πτώση του ασφαλίστρου έχει σταματήσει και ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα για κάποια αύξηση έστω, αλλάζοντας παραμετροποίηση ή σε μικρά ποσοστά.

Ο δεύτερος κλάδος που όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι αυτός της υγείας όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών είναι μεγάλος, οι επιλογές πολλές με θετικές και αρνητικές παραμέτρους και έτσι φέτος θα είναι σίγουρα πάλι πρωταγωνιστής.

Ωστόσο, φαίνεται ταυτόχρονα ότι και στον τομέα των γενικών ασφαλίσεων, κυρίως σε προϊόντα και καλύψεις καινούργια για την ασφαλιστική βιομηχανία, θα υπάρξει ένταση και κινητικότητα.

Τομείς, όπως το Cyber Insurance, η αστική ευθύνη στελεχών επιχειρήσεων, καθώς επίσης, πολλοί τομείς άλλοι, των αστικών ευθυνών, θα παρουσιάσουν σίγουρα ευκαιρίες για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι από το Μάιο το Ευρωπαϊκό Νομοθετικό Πλαίσιο για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (χάρη στο οποίο οι κανόνες για την προστασία τους γίνονται πιο αυστηροί και οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν στην ασφάλισή τους, αναπροσαρμόζοντας τις πολιτικές ασφαλείας) δημιουργεί σίγουρα έναν επιπλέον λόγο για τον προβληματισμό της κοινωνίας σε σχέση με την αξία της ασφάλισης και σε αυτούς τους τομείς.

Πέραν όμως από τους κλάδους και τα προϊόντα, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι φυσικό να κοιτάει το 2018 με σκέψεις και προβληματισμούς και για τον εσωτερικό της ανταγωνισμό, ενώ φαίνεται ότι εκεί τα πράγματα θα είναι πιθανώς βελτιωμένα.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο με την ενσωμάτωση της IDD που όπως φαίνεται θα έχει εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2018, φέρνει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δικτύων διανομής με αυτό να αποτελεί σίγουρα πλεονέκτημα για τη φυσική διαμεσολάβηση, η οποία άλλωστε, είχε πάντα περισσότερες απαιτήσεις από πολλά άλλα δίκτυα.

Επιπλέον, η υλοποίηση πια του ενιαίου μητρώου, όχι μόνο λόγω της IDD, αλλά λόγω και της υπάρχουσας νομοθεσίας, το οποίο είναι πλέον πραγματικότητα, σίγουρα θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, βάζοντας στο περιθώριο ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες.

Βέβαια, προκειμένου να αποδώσει, χρειάζεται κάτι που από καιρό ισχυρίζονται τα στελέχη των σωματείων της Διαμεσολάβησης και ασπάζεται πλήρως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, προωθώντας το. Δεν είναι άλλο από την καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, ώστε ο ενημερωμένος καταναλωτής να ελέγχει με τη σειρά του κατά πόσο ο άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται μπροστά του, είναι επαγγελματίας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το 2018 θα έχει θετικές εξελίξεις για τους επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, τηρώντας τις απαιτήσεις του επαγγέλματος.

Συνεπώς, με σωστή στρατηγική, με ανάγνωση της αγοράς, με βελτίωση του γνωστικού επιπέδου και των τεχνικών επικοινωνίας σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα έτη σε επίπεδο αθέμιτων πρακτικών και αθέμιτου ανταγωνισμού, το σίγουρο είναι ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση μπορεί να ακολουθήσει θετική πορεία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *