Skip to content

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα πράγματα που φοβόμαστε πιο πολύ;

Το 75% των ανθρώπων δηλώνουν πως αισθάνονται πιο ευάλωτοι σήμερα σε σχέση με πέντε χρόνια πριν

“Τι σε φοβίζει αυτή τη στιγμή;” Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αβίαστα θα απαντούσαν “σχεδόν όλα” αν αναλογιστεί κανείς το τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες και την αβεβαιότητα που επικρατεί στους τομείς της υγείας, της οικονομίας ακόμα και της πολιτικής, διεθνώς, όχι μόνο στη χώρα μας.

Κάθε χρόνο, ο Όμιλος AXA προσπαθεί να διερευνήσει περισσότερο το εν λόγω θέμα και έτσι, φέτος – σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας αγοράς Ipsos, αλλά και την εταιρεία πολιτικής συμβουλευτικής, Eurasia Group – απευθύνθηκε σε δείγμα 20.000 ατόμων, αλλά και μια ομάδα επιστημονικών εμπειρογνωμόνων από ολόκληρο τον κόσμο. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι διαφορετικά σε σύγκριση με των προηγούμενων χρόνων και αρκετά ενδιαφέροντα.

Αποδεικνύεται – μέσα από την έρευνα της AXA, αλλά και μέσα από την παγκόσμια έκθεση κινδύνου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ – πως η αντίληψή μας για τον κίνδυνο είναι κάτι το καθαρά υποκειμενικό και απόλυτα καθοδηγούμενο από τίτλους και άρθρα που έχουμε διαβάσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε ενημερωτικά σάιτ και Τύπο.

Βεβαίως, φυσικό είναι οι φόβοι να αλλάζουν ανά τα χρόνια, αλλά εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η διαφοροποίηση των ποσοστών ανά χώρες ή και ηπείρους. Για παράδειγμα, παγκοσμίως, το 73% των ανθρώπων στον κόσμο λένε ότι αισθάνονται πιο ευάλωτοι σήμερα σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Αναλυτικότερα, όμως, το εν λόγω ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 75%, στη Γερμανία 55% και στην Κίνα μόλις 25%.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το 45% των εμπειρογνωμόνων στην Ασία δηλώνουν ότι αισθάνονται «απόλυτα ή κάπως προετοιμασμένοι για πανδημίες και μολυσματικές ασθένειες», τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ δεν ξεπερνά το 16%. Βέβαια, εδώ να αναφέρουμε πως το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν 31%.

Πριν από δύο χρόνια, ο κίνδυνος πανδημίας θεωρούνταν η 10η πιο τρομακτική «αναδυόμενη» απειλή παγκοσμίως.  Τότε η κλιματική αλλαγή ήταν στην κορυφή της σχετικής λίστας, όπως και όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ ακολουθούσαν η ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι φόβοι για γεωπολιτικά θέματα, η διαχείριση φυσικών πόρων και οι κοινωνικές συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο φόβος για πανδημία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενες στις περισσότερες χώρες από την κλιματική αλλαγή (εκτός από τις ΗΠΑ, όπου έχει πέσει σε χαμηλότερη θέση) και θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

«Η αντίληψη για τον κίνδυνο επιθέσεων από χάκερ στον κυβερνοχώρο έχει αυξηθεί και θεωρείται ως η κύρια απειλή από το 47% των εμπειρογνωμόνων σε σύγκριση με 37% πέρυσι», σύμφωνα με την AXA. Οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι είναι τα μόνα που έλειπαν από το Τοπ-10 με τις μεγαλύτερες απειλές πριν από δύο χρόνια.

Οι Κινέζοι ανησυχούν περισσότερο για γεωπολιτικά ζητήματα με το 69% των εμπειρογνωμόνων να φοβούνται γεωπολιτικές συγκρούσεις, διπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι και το κενό όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία ανησυχούν για αυτή, σε αντίθεση με το αρκετά χαμηλότερο ποσοστό του 45% στις ΗΠΑ.

Tον Ιανουάριο του 2020, η αλλαγή του κλίματος ήταν επίσης στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων απειλών, με τις πανδημίες να μην υπάρχουν σχεδόν πουθενά. Το 2007, λίγο πριν το ξέσπασμα της τεράστιας οικονομικής κρίσης, ο πιθανός αντίκτυπος μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης απουσίαζε επίσης, αλλά εμφανίστηκε το 2009, το 2010 και το 2011 όταν βέβαια, πια το ζήτημα δεν φάνταζε τόσο απειλητικό. Οι κυνικοί λένε ότι ένας τρόπος για να βρούμε ποια απειλή πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τον πλανήτη Γη είναι να δούμε ποιες δεν κατατάσσονται ψηλά στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ένα δεύτερο σημείο που αναδεικνύεται μέσα από τη λίστα είναι η εθνική περηφάνεια. Το να παρατηρεί κανείς τι φοβούνται οι άλλες χώρες είναι ιδιαίτερα χρήσιμο δεδομένου ότι η υπερβολική εμπιστοσύνη που μπορεί να έχει μια χώρα στις δυνάμεις της τείνει να την καταστήσει περισσότερο ευάλωτη. “Μόλις πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρήθηκαν μια από τις καλύτερα εξοπλισμένες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν ιό, όπως ο Sars-CoV-2. Η ίδια λίστα περιελάμβανε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Χιλή”, ανέφερε άρθρο του περιοδικού Nature τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, η πράξη έδειξε ότι αυτές οι χώρες τα έχουν πάει χειρότερα από πολλές άλλες χώρες, πληρώνοντας το τίμημα για την υπεροψία που τις διακατέχει, θεωρώντας ότι είναι ξεχωριστές και υπερέχουν έναντι των υπόλοιπων χωρών του κόσμου, σύμφωνα πάλι με το ίδιο περιοδικό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *